Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Ruch Zeitgeist, Projekt Venus, Pokojowa rewolucja ku humanitarnej, świadomej i dojrzałej cywilizacji
Sondaż
Nie możesz zobaczyć wyniku ankiety zanim nie zagłosujesz. Zaloguj się i zagłosuj, aby zobaczyć wynik.
Suma głosów: 24
Goście nie mogą głosować 
Pavveł
post 06.04.2014 - 15:23
Post #1

Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 3901

Temat ten zakładam, by dyskutować o miejscu w jakim stoi nasza cywilizacja i kierunku, w jakim zmierza, na różnych płaszczyznach.
Na start podam kilka linków do ciekawych projektów, które próbują coś zmienić na lepsze:

http://tzmpolska.org/
http://pl.thevenusproject.com/
http://earthship.pl/

PS: Pierwsze pytanie sondy jest pojedynczego wyboru, zaś drugie wielokrotnego!
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Deimond
post 07.04.2014 - 19:09
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8460

Powiem tak - jak się komuś ta cywilizacja nie podoba - to droga stoi wolna - wypieprzać na łono natury - nauczyć sie robić chaczyki z kości zwierząt, ogień rozpalać dwoma patyczkami - linki z włosia konia - garbować skóry - polować na króliki .
Nikt was na siłę nie trzyma.
Mam wrażenie że Ci Pavvelku chodzi Ci o to aby Ci pod nosek podsuwano jedzonko pieniążki i wszystko co najlepsze.
Jak byś pobył chwile na takim obozie przetrwania to całował byś swoją mikrofalówke do końca życia:D

Czy Ci się wydaje że zwierzątka przyjdą do Ciebie z pluszowym serduszkiem i się będą do Ciebie psitulały?

Chcesz coś zmienić - to zacznij od drobnych spraw- nie używaj netu już więcej:D

To była odpowiedź na Twoje tendencyjne i przygłupae pytania w sondzie.
Bo każda kwestia jest nieco bardziej skomplikowana niż to widzisz - jest wiele odcieni szarości.
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 07.04.2014 - 19:34
Post #3

CYTAT(Deimond @ 07.04.2014 - 20:09) *
Powiem tak - jak się komuś ta cywilizacja nie podoba - to droga stoi wolna - wypieprzać na łono natury - nauczyć sie robić chaczyki z kości zwierząt, ogień rozpalać dwoma patyczkami - linki z włosia konia - garbować skóry - polować na króliki .
Nikt was na siłę nie trzyma.
Mam wrażenie że Ci Pavvelku chodzi Ci o to aby Ci pod nosek podsuwano jedzonko pieniążki i wszystko co najlepsze.
Jak byś pobył chwile na takim obozie przetrwania to całował byś swoją mikrofalówke do końca życia:D

Czy Ci się wydaje że zwierzątka przyjdą do Ciebie z pluszowym serduszkiem i się będą do Ciebie psitulały?

Chcesz coś zmienić - to zacznij od drobnych spraw- nie używaj netu już więcej:D

To była odpowiedź na Twoje tendencyjne i przygłupae pytania w sondzie.
Bo każda kwestia jest nieco bardziej skomplikowana niż to widzisz - jest wiele odcieni szarości.

I taka wypowiedź pokazuje, jak daleko postępuje Twoja ignorancja :( :/
1) Nie ma już miejsc czystej natury, a jeśli chodzi o rezerwaty przyrody, to tam zabronione. A ostatki dżungli to jednak trochę hardkorowe miejsce do mieszkania i gorąco, wolę klimat umiarkowany.
2) Cała ludzkość płynie tym samym statkiem, żyjemy na globalnej wiosce i nigdzie już nie da się ukryć, by decyzje rządów i społeczności tego świata nie miały na nas szkodliwego i destrukcyjnego wpływu.
3) Nawet gdyby było takie miejsce, to dlaczego mam rezygnować z dorobku kulturowego i technologicznego? Mówisz nie podoba się, to wypierpapier, a niby jakim prawem, niby dlaczego? To też mój dom! I chcę by był zdrowy, a nie żeby banda psychopatów, złoczyńców i złodziei kradła mi pod nosem i srała na dywan. To ostatnie to metafora.
4) Nikt nas na siłę nie trzyma? To może proponujesz samobójstwo? Z resztą wyjaśniłem w poprzednim punkcie. Nie widzę powodu, dla którego psychopaci mieliby sobie przywłaszczać prawo do nadawaniu kształtu i rządzenia cywilizacją, a tych, którzy chcą normalności i zdrowego stanu rzeczy, wygonić/wyeliminować. No ładne masz poglądy... ;/
5) Mi Diamondku chodzi o to, żeby nie było pieniążków, a żeby jedzonko podsuwano każdemu za friko, i żeby każdy miał fajnie.
6) Mikrofalówka pozbawia żywność około 80% (czy 90%, nie pamiętam) wartości odżywczych i jest jednym z czynników kancerogennych. Nie, nie całowałbym jej nawet wtedy.
7) Co zwierzątka mają tu do rzeczy? o.O'

Przygłupawe to są Twoje wypowiedzi typu jak ta powyżej, która używa durnych argumentów, tylko żeby przyhejtować i bezpodstawnie oczernić osobę o słusznych i szlachetnych ideach i dążeniach, która chce coś zrobić dobrego w tym kierunku.

To wymień konkretną kwestię, proszę Cię bardzo, podyskutujemy...
Może niektóre rzeczy bierze się zbyt skomplikowanie, co? Zawsze znajdzie się jakąś wymówkę, podczas gdy wystarczy że jedna osoba umiera z głodu, zimna czy braku opieki medycznej, nie powinno być żadnych wymówek. To takie proste - albo chcemy dobrze, albo nie. Całą resztę buduje się na tym. To wcale nie takie skomplikowane. Tylko się ludziom tak wydaje. Bo jak powiedział Einstein, że nie da się rozwiązać problemu stosując sposób myślenia, jaki spowodował ten problem. A tak niestety właśnie ludzie w przeważającej większości myślą.
Profile CardPM
+Quote Post
Deimond
post 07.04.2014 - 19:58
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8460

CYTAT(Pavveł @ 07.04.2014 - 20:34) *
Przygłupawe to są Twoje wypowiedzi typu jak ta powyżej, która używa durnych argumentów, tylko żeby przyhejtować i bezpodstawnie oczernić osobę o słusznych i szlachetnych ideach i dążeniach, która chce coś zrobić dobrego w tym kierunku.

No więc napisz co chcesz zrobić - bo nie wiem na podstawie Twojego postu. Tak choćby jednym zdaniem. Widzę że masz bardzo wysokie mniemanie o sobie. Podaj proszę jakieś dokonania w tej dziedzinie o której piszesz. I pamiętaj że słuszność jest względna. A co mają do tego zwierzątka - bez nich zginiemy- proste - mamy niestabilny eosystem który ledwo co ratujemy.
Ty pomijasz wiele spraw - formułujesz teorię któranie uwzględnia wielu zmiennych.
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 07.04.2014 - 20:12
Post #5

CYTAT(Deimond @ 07.04.2014 - 20:58) *
No więc napisz co chcesz zrobić - bo nie wiem na podstawie Twojego postu. Tak choćby jednym zdaniem. Widzę że masz bardzo wysokie mniemanie o sobie. Podaj proszę jakieś dokonania w tej dziedzinie o której piszesz. I pamiętaj że słuszność jest względna. A co mają do tego zwierzątka - bez nich zginiemy- proste - mamy niestabilny eosystem który ledwo co ratujemy.
Ty pomijasz wiele spraw - formułujesz teorię któranie uwzględnia wielu zmiennych.

Typowa postawa trolla i hejtera. Odbiegnięcie od tematu i oczernianie osoby, skupiając się na gadaniu o osobach, zamiast o kwestiach związanych z tematem! ŻAL.PL!

Zamierzam zrobić tyle, ile mogę, począwszy od informowania siebie, przez informowanie innych, po aktywne działanie na różnych polach. A Ty jak?
A czy trzeba mieć jakieś dokonania, by zacząć? -.-' Dokonania przychodzą z czasem.

Zachowujesz się śmiesznie, szkoda z Tobą gadać, bo widać chyba nie da się na serio i z sensem prowadzić dyskusję. Po co wtrącasz wątek o przytulaniu zwierzątek? Co ma temat przytulania zwierzątek do tematu tutaj prowadzonego? ;/

Jeszcze raz powtarzam, podaj zmienne, o które Ci chodzi, napisz jakich zmiennych moja "teoria" (o jaką teorię Ci chodzi? o.O') nie uwzględnia, to podyskutujemy ^^.

Pozdrawiam.

PS: Kolejny materiał, z jakim polecam się zapoznać: http://michaeljournal.org/wyspa.htm
Chciałbym, aby wszelcy hejterzy (z resztą nie tylko oni, a wszyscy) wpierw zapoznali się z załączonymi w tym temacie załącznikami (naprawdę są konkretne i warte zgłębienia) i przytaczaną treścią, bym nie musiał w kontrargumentacji powtarzać tego, co zostało już tu zawarte i wyjaśnione. Dziękuję.
Profile CardPM
+Quote Post

Posty w temacie
- Pavveł   Ruch Zeitgeist, Projekt Venus   06.04.2014 - 15:23
- - Neurocosmic   Jeszcze dodam: Signs of the Times   06.04.2014 - 15:57
- - PigsOnTheWings   To jest nic innego jak poletko doświadczalne, cie...   06.04.2014 - 16:06
|- - Pavveł   CYTAT(PigsOnTheWings @ 06.04.2014 - 17...   06.04.2014 - 19:26
- - twistoid   pomyślcie ile to się trzeba nasrać to trzeba mi...   06.04.2014 - 16:51
- - Konopix   exegi monumentóm i dobra nuta, trzeba ziomka do n...   06.04.2014 - 20:26
- - TyHu   Jestem za cywilizacją przyjaznym człowiekowi bez...   06.04.2014 - 22:16
- - Pavveł   Fajnie napisałeś, ale z tym: CYTATCywilizacja ...   06.04.2014 - 22:42
- - Pavveł   "Dobrze, że tu trafiłeś ... Jeśli pośw...   07.04.2014 - 14:35
- - Pavveł   "Jak zapobiec wojnie - fragmenty korespondenc...   07.04.2014 - 14:43
- - suchowiec   To napisał jakiś psycholog a nie Einstein i tyle...   07.04.2014 - 17:27
|- - Pavveł   CYTAT(suchowiec @ 07.04.2014 - 18:27...   07.04.2014 - 18:30
- - Deimond   Dawno się z nimi zapoznałem zanim jeszcze fiolet...   07.04.2014 - 20:35
|- - Pavveł   CYTAT(Deimond @ 07.04.2014 - 21:35) ...   07.04.2014 - 21:29
- - suchowiec   najlepsze rozwiązanie to zostawić 0,00000001% a ...   07.04.2014 - 21:13
- - Deimond   CYTAT(suchowiec @ 07.04.2014 - 22:13...   07.04.2014 - 21:24
6 Stron V   1 2 3 > » 

Go to the top of the page
Start new topic