|
|
| nerhaa |
13.08.2007 - 17:32
|
|
Guests |
Tak sobie znowu pomyślałem..
spoko, nie będzie teorii tym razem ;) Wielu nie może wyjść, bo to przecież jest ciężka sprawa, sam się staram i staram i nic nie osiagam w tym temacie. Ale właściwie wszędzie się czyta, że człowiek doświadcza obe nieświadomie co noc, podczas snów na javie, etc - jest to swego rodzaju przeniesienie świadomości - znamy to, a jak źle ująłem to sorki - grunt, że wiadomo o co narazie mi chodzi:) Od niedawna jednak dostrzegłem piękno pewnej innej zdolności - żywa wizualizacja, albo semi-obe, albo można to też nazwać spontaniczną wizualizacją, czy jak kto tam chce. O co biega: Zaczyna się całość jak przygotowanie do obe - kładziemy się, relaksujemy, czekamy aż trans się pogłębi, kiedy już jesteśmy w tej głuchej ciszy, zamiast pogłębiać stan dalej w celu wyjścia, zaczynamy marzyć - wizualizujemy sobie jakąś przestrzeń i osadzamy się w niej. I tu trzeba się wyrobić, bo aby całość była zajebista, potrzebna dobra praktyka w wizualizacji! Chodzi o to, że widok ma być cały czas utrzymywany z naszych oczu - fpp. Osobiście ta zabawa spodobała mi się cholernie, bo: - mogę to robić o każdej porze. - jest dużo łatwiejsze niż oobe. - w odpowiednio głębokim relaksie jest realistyczne - można dużo łatwiej nauczyć się w pełni świadomego śnienia (chociaż po dłuższym czasie nasza wizualizacja naprawdę staje się realistyczna), albo można przypadkiem mieć oobe (tu teoria, ale jest prawdopodobne). - mam tam pełną kontrolę i świadomość. Jest tutaj też sporo trudności, które są uporczywe przynajmniej dla mnie - jak inni mają to nie wiem: - w początkowej fazie aż mnie głowa boli od kontrolowania szczegółów takich jak trawa, zjawiska losowe (a tu jakiś ptaszek, a to owadzik - wiadomo) oraz utrzymanie realności i kolorów - zwłaszcza kolory są bardzo sztuczne, tzn wyblakłe i uciekają często w szarość - ale tylko na początku. - im bliżej stanu hipnagogicznego tym łatwiej stan owy urealnić - ale ciężko się wówczas utrzymać. - ciężko całą wizualizację ożywić, tzn sprawić by zaczęła żyć własnym życiem - na początku muszę każdego ptaka, czy owada, czy chmurki poruszać wolą, wizualizować, ale po (przypuszczam) ok. 30 minutach całość zostanie przechwycona przez podświadomość i będzie tętnić życiem - kolorowym i realnym jak nasz ŚF. Cóż tam robić? Ano podobnie jak w oobe: jak robisz to przed snem, to nie szalej od razu z lataniem bo uśniesz, za dnia można robić za to co się chce, chociaż też łatwo odpłynąć. Na ten przykład, wczoraj przed snem zwizualizowałem sobie jak wstaję z łóżka, podchodzę do lustra - przeglądam się w nim, żeby zobaczyć siebie samego (widok fpp - pamiętajcie, tylko to gwarantuje jazdę w tej 'wizualizacji'), potem wyszedłem sobie na ulicę i podszedłem pod swoje okno - uniosłem się i przeleciałem przez zamknięte okno - spojrzałem sobie jak leżę spokojnie we wyrku po czym pomyślałem sobie, że polecę ucałować laskę. Tak zrobiłem - jak leciałem powoli, to nie mogłem odtworzyć wszystkich domów, więc zrobiłem prędkość świetlną - skokami w linii prostej i takie tam różne.... nie ma sensu truć - można robić co się chce po prostu, a całość, dzięki widokowi fpp w pewnym momencie się urealnia. Czy to jest jakaś forma LD, OBE, czy wild i inne rzeczy nie wiem - to nie jest też zwykłe marzenie, wyobrażanie sobie - jak na początku napisałem - widok fpp i zaczyna się w głębokim transie a po pewnym czasie wymuszania wrażenia są tak realne jak to tylko możliwe. Przypuszczam, że tu nie ma ani joty obe, bo mogę w dowolnej chwili zwrócić uwagę na ciało fizyczne i całość nie znika, tylko hmmm blaknie, szarzeje i muszę znowu się koncentrować aby urealnić wizję - dla mnie zajebista zabawa i chyba nie będę się męczył z oobe, skoro identyczne wrażenia mam moim sposobem ;) |
|
|
|
![]() |
| nerhaa |
13.08.2007 - 21:20
|
|
Guests |
eeeem jest gdzieś może jakoś tak treściwie w kilku stronach powiedziane dokładnie co i jak z tą jego metodą - ja jednak nie strawię książek Moena - sorki :) Albo chociaż w której on to pisze dokładnie i treściwie (strona/rozdział) - kurczę no nie mogę - jak dla mnie przynudza on trochę :D
@luchessi A to by nie był bardziej ten focus 12?? Gdzie się kreuje jakaś rzeczywistość nasza? Wierzyć mi się nie chce, że takie focusy tak łatwo można osiągnąć! |
|
|
|
13.08.2007 - 22:15
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
eeeem jest gdzieś może jakoś tak treściwie w kilku stronach powiedziane dokładnie co i jak z tą jego metodą - ja jednak nie strawię książek Moena - sorki :) Albo chociaż w której on to pisze dokładnie i treściwie (strona/rozdział) - kurczę no nie mogę - jak dla mnie przynudza on trochę :D @luchessi A to by nie był bardziej ten focus 12?? Gdzie się kreuje jakaś rzeczywistość nasza? Wierzyć mi się nie chce, że takie focusy tak łatwo można osiągnąć! Wiem ze przynudza dla tego zaczolem od ostatniej. W tych ksiazkach nieopisuje on jak do tego dojsc tylko jak on do tego doszedl i jak to weryfikowal. Do nauki jest ostatnia ksiazka a zarazem zeszyt czwiczen razem z płytami cd gdzie sa nagrane lekcje jakie trzeba przejsc. |
|
|
|
nerhaa Semi-obe? 13.08.2007 - 17:32
luchessi CYTAT(nerhaa @ 13.08.2007 - 18:32) T... 13.08.2007 - 18:25
nerhaa hmm - a wiesz - nie pomyślałem nawet, żeby zawo... 13.08.2007 - 18:37
kamil BRUCE MOEN SIE KLANIA ON ANI RAZU NIE MIAL OBE ,TA... 13.08.2007 - 18:54
nerhaa może faktycznie czas abym sobie Moena szczegóło... 13.08.2007 - 20:09
luchessi CYTAT(nerhaa @ 13.08.2007 - 21:09) m... 13.08.2007 - 20:50
r_m nerhaa spróbuj metody proponowanej przez Moena sz... 13.08.2007 - 21:05
Artur_flyer Nerha geniuszu, dzisiaj muszę to wypróbować. D... 13.08.2007 - 22:40
nerhaa ten zeszyt ćwiczeń bym sobie z chęcią obejrza�... 13.08.2007 - 23:38
dragon1 a słuchasz muzyki w czasie relaksu ?? czy moze ro... 14.08.2007 - 12:48
nerhaa nie zazwyczaj niczego nie słucham - lubię ciszę... 14.08.2007 - 12:55
dragon1 aha a ty jeszcze nigdy nie osiągnąłes oobe ?? T... 14.08.2007 - 14:16
nerhaa Miałem ze dwa razy spontaniczne obe, ale te spont... 14.08.2007 - 14:21
luchessi CYTAT(nerhaa @ 14.08.2007 - 15:21) M... 14.08.2007 - 17:21
nerhaa z tymi focusami, to sobie daję spokój, bo tylko ... 14.08.2007 - 17:40
luchessi CYTAT(nerhaa @ 14.08.2007 - 18:40) z... 14.08.2007 - 17:47
nerhaa Spokojnie, spokojnie :)
Ja nie powiedziałem, że... 14.08.2007 - 19:13
daywalker CYTAT(nerhaa @ 13.08.2007 - 18:32) d... 14.08.2007 - 19:32![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |