|
|
18.05.2014 - 18:37
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Witam, czy Waszym zdaniem, to co opisuje R. Monroe w swoich książkach, może być prawdą? Przeglądając forum zauważyłem, że zdania odnośnie OOBE są monco podzielone. Jedni sądzą, że OOBE to nic innego jak świadomy sen, inni (w tym ja), że nie jest to po prostu sen, lecz coś realistycznego. W pierwszej książce pt. Podróże poza ciałem, R. Monroe opisuje swoje doświadczenia z planu fizycznego, gdzie mógł będąc poza, widzieć co się dzieje w rzeczywistości fizycznej, potrafił nawet zaczepiać innych (przykład z tą kobietą, którą uszczypnął). Eskploracje do rzeczywistości fizycznej porównał do nurka, który schodzi na głebiny bez odpowiedniego kombinezonu.
Jakie jest Wasze zdanie? Czy rzeczywiście R. Monroe mógł obserwować zdalnie będąc poza, to co się dzieje tu i teraz? |
|
|
|
![]() |
22.05.2014 - 19:39
|
|
|
Co do Darka Sugiera to przyznam że jego książki spodobały mi się bardziej niż Monroe. Szczególnie dwie ostatnie kiedy to Darek pod wpływem doświadczeń ze swoich podróży w których spotkał Jezusa i samego Boga z ateisty stał się nagle wierzącym człowiekiem. Może przez to że sam jestem wierzący i szukam dowodów na istnienie Boga w różnych źródłach. Nie czytałem książek Darka Sugiera, ale z tego co tu piszesz to wygląda na to, że obraz Boga z książek Monroea różni się od tego z książek Sugiera. Moim skromnym zdaniem wszystkie religie na świecie, mają na celu ograniczenie, spowolnienie progresu świadomości człowieka. Nakazują mu polegać na innych istotach (czytaj bóstwach) "wszechmogących", zasłaniając mu oczy na własną doskonałość. Może tutaj na planie fizycznym gwałcona jest wolna wola człowieka, to głęboko wierzę, że po tamtej stronie jest ona niezniszczalna. Stanowi nieprzepuszczalną barierę. Problem tkwi w tym, że ludzie o niej zapominają bądź w ogóle w nią nie wierzą dając dostęp do siebie innym istotom. Religie w swoich modlitewnych regułkach, karzą człowiekowi wręcz prosić o pomoc niewiadomo kogo przyzwalając tym "bóstwom" na ingerencje. Według mnie każda istota jest równa. Nie ma wyższych bóstw, które będą mnie oceniać czy się dobrze sprawowałem na Ziemii czy nie, sam będę sobie sędzią. Plan fizyczny jest przecież tylko kroplną w oceanie... który jest nieskończony. Nie wiem w jakim celu spowalniany jest progres świadomości. Może kiedyś się dowiemy. Dark Sugier mógł widzieć po tamej stronie Jezusa, Boga a nawet gadające pingwiny - tamta strona jest przecież nieograniczona, niepowstrzymana, tam może być wszystko. Oglądając pare jego filmików o aniołach, Jezusie, itp odniosłem takie delikatne wrażenie, że trochę się zgubił..., że został wych*jany, ale to moja subiektywna ocena. To taka moja skromna teoria spiskowa. Jeszcze trzy słowa odnośnie wolnej woli. Miałem pare OOBE podczas których, zostałem zaatakowany. Dwa doświadczenia zapamiętałem dość dobrze. Pierwsze: Byłem u siebie w pokoju i zobaczyłem tam wielkiego pająka... wielkości dorosłego człowieka :) ale nie bałem się. Coś mi w myślach powiedziało, że jest to zmarły ojciec mojej mamy koleżanki (nie znałem go za życia), obok niego siedziała ta koleżanka, przywitałem się. Po chwili zapytałem czy chcą pójść ze mną na wyższy poziom (sam dokładnie nie wiedziałem, gdzie mam iść ale bardzo chciałem udać się właśnie wyżej), koleżanka zgodziła się, jej ojciec pozostał bez zdania, mimo to objąłem rękami ich oboje (jej przytulam się do pająka), odbiłem lekko nogami od podłogi i wyraźłem intencje udania się focus wyżej... Gdy znaleźliśmy się w "powietrzu" nagle coś mocno odepchnęło nas od góry i wszyscy wylądowaliśmy na podłodze. Gdy się podniosłem, ten wielki pająk zaatakował mnie, jednakże... nic nie mógł mi zrobić. Dosłownie odbijał się ode mnie, a ja stojąc nieugięty wpatrywałem się w niego z politowaniem xD. Druga sytuacja: To już było mniej świadome oobe. Miałem dużo kłopotów z utrzymaniem trzeźwego umysłu będąc poza, pamiętam przebłyski ;p. W skrócie: Zaraz po odklejeniu poleciałem do swoich psiaków na dwór. Przywitałem się z nimi i razem pobiegaliśmy sobie po dworze. Zauważyłem, że garaż jest otwarty i coś mnie tknęło, żeby zobaczyć co znajdę w środku. Zawołałem borysa (mój pieseł) i razem weszliśmy do garażu... i nagle obraz mi znika, czuję, że lece na posadzkę. Odzyskałem wzrok, zauważam, że mój psiak, leży obok mnie na ziemi i wyczuwam obecność trzech istot... chyba ludzkich z niekoniecznie dobrymi intencjami. Zacząłem mówic sobie w myślach "woln..." (wolna wola) i zaczęło mnie wciągać do ciała. |
|
|
|
22.05.2014 - 20:08
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Nie wiem w jakim celu spowaliany jest progres świadomości. Możesz mi napisać o jakim progresie mówisz? Kto spowalnia i niby po co jak nie wiadomo o czym myślisz? Ktoś ogranicza twoją wyobraźnię ? To masz na myśli? Ktoś Cię blokuje? - nie możesz robić tego co chcesz? czujesz się sterowany? Pod przymusem? |
|
|
|
22.05.2014 - 21:08
|
|
|
Możesz mi napisać o jakim progresie mówisz? Kto spowalnia i niby po co jak nie wiadomo o czym myślisz? Ktoś ogranicza twoją wyobraźnię ? To masz na myśli? Ktoś Cię blokuje? - nie możesz robić tego co chcesz? czujesz się sterowany? Pod przymusem? Pytasz się, czym jest świadomość? Nie wiem jaką definicje mam ci napisać. Nie da się tego objąć w słowa tak aby wyrazić całą myśl... |
|
|
|
Obserwator Wiarygodność Książek R. Monroe'a 18.05.2014 - 18:37
rab Monroe raczej nie kłamał(moje subiektywne zdanie... 19.05.2014 - 12:25
Twisted_Sister CYTAT(Obserwator @ 18.05.2014 - 19:3... 19.05.2014 - 14:04
Allanntaniel Wiarygodność jego doświadczeń, jego przeżyć ... 19.05.2014 - 14:25
nosołamacz według mnie jest w tej książce jest sporo zmian... 21.05.2014 - 23:58
Rafael198 Ok. powiem wam co ja zobaczyłem i doświadczyłem... 22.05.2014 - 07:51
diaboliq Uważam że Robert Monroe był wiarygodny, w końc... 22.05.2014 - 17:20
nosołamacz CYTAT(Rafael198 @ 22.05.2014 - 08:51... 23.05.2014 - 12:52
Foks CYTAT(nosołamacz @ 23.05.2014 - 13... 23.05.2014 - 13:07
Zbyszek Mam w rodzinie jednego co sie zameczal iluminatami... 23.05.2014 - 14:31
nosołamacz CYTAT(Zbyszek @ 23.05.2014 - 15:31) ... 23.05.2014 - 19:20
Deimond CYTAT(Zbyszek @ 23.05.2014 - 15:31) ... 23.05.2014 - 19:43
Woytas74 CYTAT(Obserwator @ 18.05.2014 - 17:3... 22.05.2014 - 18:44
Zielarz Gajowy tylko dziwi brak zrozumiena
Odezwał się ten co ... 23.05.2014 - 22:03
Zielarz Gajowy "Cokolwiek by się nam przytrafiało, nie pow... 23.05.2014 - 22:08
nosołamacz serio? wiesz cieżko u mnie z rozpoznawaniem powag... 23.05.2014 - 22:50
Zielarz Gajowy Co Ty...ja śpię w szafie:) Wiem, że kijem rzeki... 23.05.2014 - 23:06![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |