oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Koniec Nienawiści
Pavveł
post 20.09.2014 - 19:33
Post #1

Grupa: Podróżnicy

Notatnik

WOJNA, PRZEJAW PIEKŁA NA ZIEMI, jeden z wielu....

Ludzie, przestańmy kierować się nienawiścią i gniewem, w jakimkolwiek stopniu, w jakimkolwiek aspekcie naszego życia! KONIEC Z NIENAWIŚCIĄ!

Wiecie co by było, gdyby każdy zastosowałby tą zasadę do siebie? RAJ.

Na innych tego nie wymusimy, ale możemy wymusić to na sobie, jeśli tego chcemy - jeśli nie chcemy skutków, jakie daje nienawiść. Wiem, że nie jest to łatwe, ale jakże potrzebne i jakże zajebiste.

Niech będzie takich osób choćby garstka. Nawet garstka zarysuje się kontrastem na tle nienawistnego świata i zostanie dostrzeżona, pchnie domino.

To działanie z efektem dla siebie teraz i dla wszystkich w niedalekiej przyszłości.

By żyło się lepiej.

Joł.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Rokinon
post 20.09.2014 - 21:13
Post #2

Dusza Towarzystwa

No tak, ale "pistolet" to pewna przenośnia.
Nieświadomie szerzysz "chrystianizm". Nadstaw drugi policzek.
Czasami warto "zatrzymać" zło poprzez stawienie oporu.
A swoją drogą , wierzcie mi "kula nigdy nie odbija się od głowy" - przechodzi na wylot.
Ja nie mam nic przeciwko pacyfizmowi ale... no cóż;p

Rozumiem,że jak widzisz bandytę , który dźga nożem kobietę - pouczasz ją,żeby "nie oceniała" sytuacji;p
Rozumiem pacyfizm jako zdrowy stan umysłu ale w pewnych sytuacjach nie da się być "świętym";p

"To życie jest takie, jacy są ludzie, w pierwszej kolejności." Ja myślę,że jest raczej odwrotnie;p
Jesteśmy zmuszeni żyć na zasadach , które sprawiają,że nieuczciwi mają pieniądze, dobrzy są biedni, niektórzy mają wszystko , inni nic. Jedni są piękni i zdrowi, drudzy rodzą się kalekami.

Życie jest niesprawiedliwe.

Myślę,że życie to jakiś diaboliczny eksperyment na ludziach.

+Quote Post
Pavveł
post 20.09.2014 - 21:39
Post #3

Notatnik

CYTAT(astrologos @ 20.09.2014 - 22:13) *
No tak, ale "pistolet" to pewna przenośnia.
Nieświadomie szerzysz "chrystianizm". Nadstaw drugi policzek.
Czasami warto "zatrzymać" zło poprzez stawienie oporu.
A swoją drogą , wierzcie mi "kula nigdy nie odbija się od głowy" - przechodzi na wylot.
Ja nie mam nic przeciwko pacyfizmowi ale... no cóż;p

Rozumiem,że jak widzisz bandytę , który dźga nożem kobietę - pouczasz ją,żeby "nie oceniała" sytuacji;p
Rozumiem pacyfizm jako zdrowy stan umysłu ale w pewnych sytuacjach nie da się być "świętym";p

"To życie jest takie, jacy są ludzie, w pierwszej kolejności." Ja myślę,że jest raczej odwrotnie;p
Jesteśmy zmuszeni żyć na zasadach , które sprawiają,że nieuczciwi mają pieniądze, dobrzy są biedni, niektórzy mają wszystko , inni nic. Jedni są piękni i zdrowi, drudzy rodzą się kalekami.

Życie jest niesprawiedliwe.

Myślę,że życie to jakiś diaboliczny eksperyment na ludziach.

Przenośnia w takim razie nie trafiona, bo pistolet to skrajny przypadek, gdzie nie odnosi się do wielu innych, z którymi mamy kontakt na co dzień.
Świadomie szerzę. Jednak jakbyś niedokładnie przeczytał, napisałem, że w specyficznej sytuacji zabiłbym, a nie nadstawiał policzek, co nie byłoby moim zdaniem złem. Wygląda, jakbyś dualistycznie interpretował tu dobro i zło, wg. chrześcijańskich norm interpretacyjnych.

Odwrotnie jest, bo ludzie na to pozwalają - wprowadzają nienaturalny stan. Naturalnie to ludzie w pierwszej kolejności kreują rzeczywistość, potem ona ich, oni ją, ona ich i tak w kółko, takie sprzężenie zwrotne. Jednak człowiek z tego błędnego koła, przy odpowiedniej świadomości i woli, potrafi wyjść, rzeczywistość zaś nie. To człowiek jest tu górą, on jest tu kreatorem, który przy okazji bawi się w swoją kreację.
Do niczego nie jesteśmy zmuszeni. Nie chce mi się powtarzać, opisałem to już tutaj:
http://www.oobe.pl/park/index.php?automodu...showentry=12438
i dla znających angielski, tutaj: http://www.oobe.pl/park/index.php?automodu...showentry=12439

CYTAT(krzychu.dd @ 20.09.2014 - 22:18) *
Ale takie zachowanie jest ok bo żyjemy w świecie dualizmu. Chodzi tylko o świadomość tego faktu, że tak na prawdę nie gra roli jak byśmy postąpili bo tak czy inaczej stało by się(to czy tamto). Ten świat jest z definicji oparty na dualności, zatem to o czym mówiłem nie można przełożyć dosłownie, nie broniąc kogoś kto może zginąć itd. Każdy zadziała tak jak mu będzie kazał schemat myślowy, który go kieruje. Dla każdego inaczej. Ale z kolei naciąganie wszystkiego na tą "miłość i dobroć" to dalej zabawa w dualności i nie gra roli wychodząc poza ten dualny świat. Dalej jest tylko doświadczenie, które JEST, ani dobre ani złe, po prostu jest i tyle. Wybierając tylko "dobre" doświadczenia nie idziemy do przodu a tylko kręcimy się w kółko. Innymi słowy, czy będziesz doświadczał "dobrych" czy "złych" rzeczy to tak naprawdę jeden ch.. patrząc na to z góry.

Nie żyjemy w świecie dualizmu, no chyba że dana osoba tak odbiera świat, wtedy żyje w takim świecie - swoim świecie.
Jak to nie gra roli, jak byśmy postąpili? Inne działania dają inne skutki, a to chyba gra rolę, jakie skutki mamy...
Gdzie masz tą definitywną dualność, o której piszesz? Coś jej nie widzę...
Czy czujesz się dobrze z Twoim obecnym poglądem na temat dualności? Bo ja tu widzę szkolny błąd w Twej interpretacji na ten temat. Za dużo czytania. Jeśli Twoja definicja dobra bazuje na definicji zła, wtedy to co rozumiesz pod pojęciem dobra, to jakiś dualistyczny suplement, imitacja prawdziwego potencjału, którego doświadczenie jest tak mega, że nie do opisania. To doświadczenie wymyka się słowu "dobry", to doświadczenie jest po tysiąckroć ZAJEBISTE!!! Dalej - jeśli Twój proces interpretacyjny potrafi odróżnić tylko dwa stany związane ze słowem "zajebiste", tj. zajebiste i niezajebiste, wtedy naprawdę współczuję :c ... Zajebistych stanów jest od groma! i bynajmniej nie tylko dwa!

Pozdro^^.
:3

CYTAT(krzychu.dd @ 20.09.2014 - 22:23) *
Widocznie nikt do tej pory twojego ego nie dziabnął w odpowiednim miejscu. ;d

Albo dziabnął na tyle dużo i mocno, że chłopak przejrzał i wyzbył się tego.

+Quote Post

Posty w temacie
- Pavveł   Koniec Nienawiści   20.09.2014 - 19:33
- - astrologos   Piękna utopia;) Niestety, kiedy ktoś przystawi C...   20.09.2014 - 19:48
|- - Pavveł   CYTAT(astrologos @ 20.09.2014 - 20:4...   20.09.2014 - 20:12
- - lordini   Znalazłem taki mega sposób na zmienianie świata...   20.09.2014 - 19:55
- - krzychu.dd   Po pierwsze wybierasz sobie wedle własnego uznani...   20.09.2014 - 20:47
|- - Pavveł   CYTAT(krzychu.dd @ 20.09.2014 - 21:4...   20.09.2014 - 21:24
- - astrologos   No tak, ale "pistolet" to pewna przenoś...   20.09.2014 - 21:13
|- - Pavveł   CYTAT(astrologos @ 20.09.2014 - 22:1...   20.09.2014 - 21:39
- - krzychu.dd   Ale takie zachowanie jest ok bo żyjemy w świecie...   20.09.2014 - 21:18
|- - astrologos   Ok, ja myślę,że wywodzisz swoje teorie na bazie...   20.09.2014 - 21:24
- - lordini   CYTATRozumiem pacyfizm jako zdrowy stan umysłu al...   20.09.2014 - 21:19
- - TyHu   Ja nie mam problemu z nienawiścią wogole jej nie...   20.09.2014 - 21:21
- - krzychu.dd   Widocznie nikt do tej pory twojego ego nie dziabn�...   20.09.2014 - 21:23
- - TyHu   Widocznie nie   20.09.2014 - 21:30
- - krzychu.dd   Podobno krótkie przekazy są lepsze bo pokazują ...   20.09.2014 - 21:32
|- - Pavveł   CYTAT(krzychu.dd @ 20.09.2014 - 22:3...   20.09.2014 - 21:48
- - astrologos   Problem w tym,że zwykle dobrzy ludzie spychani s�...   20.09.2014 - 21:39
- - lordini   CYTATA swoją drogą , wierzcie mi "kula nigd...   20.09.2014 - 21:46
- - lordini   Post do usunięcia...   20.09.2014 - 21:47
- - krzychu.dd   Równie dobrze można odbierać wszystko neutralni...   20.09.2014 - 21:49
6 Stron V   1 2 3 > » 

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park