oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Koniec Nienawiści
Pavveł
post 20.09.2014 - 19:33
Post #1

Grupa: Podróżnicy

Notatnik

WOJNA, PRZEJAW PIEKŁA NA ZIEMI, jeden z wielu....

Ludzie, przestańmy kierować się nienawiścią i gniewem, w jakimkolwiek stopniu, w jakimkolwiek aspekcie naszego życia! KONIEC Z NIENAWIŚCIĄ!

Wiecie co by było, gdyby każdy zastosowałby tą zasadę do siebie? RAJ.

Na innych tego nie wymusimy, ale możemy wymusić to na sobie, jeśli tego chcemy - jeśli nie chcemy skutków, jakie daje nienawiść. Wiem, że nie jest to łatwe, ale jakże potrzebne i jakże zajebiste.

Niech będzie takich osób choćby garstka. Nawet garstka zarysuje się kontrastem na tle nienawistnego świata i zostanie dostrzeżona, pchnie domino.

To działanie z efektem dla siebie teraz i dla wszystkich w niedalekiej przyszłości.

By żyło się lepiej.

Joł.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
krzychu.dd
post 20.09.2014 - 21:32
Post #2

Dusza Towarzystwa

Podobno krótkie przekazy są lepsze bo pokazują jasno cel. Ja w Twoich rozmyślaniach nie widzę specjalnie o co chodzi, za dużo tam mieszania wszystkiego.
Ale wracając do tematu, jeśli by Ci to tak naprawdę było obojętne co doświadczasz to byś nie płakał na forum, że świat zły i niedobry. Po prostu żył byś biorąc to co dostajesz i był z tego zadowolony.

+Quote Post
Pavveł
post 20.09.2014 - 21:48
Post #3

Notatnik

CYTAT(krzychu.dd @ 20.09.2014 - 22:32) *
Podobno krótkie przekazy są lepsze bo pokazują jasno cel. Ja w Twoich rozmyślaniach nie widzę specjalnie o co chodzi, za dużo tam mieszania wszystkiego.
Ale wracając do tematu, jeśli by Ci to tak naprawdę było obojętne co doświadczasz to byś nie płakał na forum, że świat zły i niedobry. Po prostu żył byś biorąc to co dostajesz i był z tego zadowolony.

Już wyjaśniłem to wcześniej.
Co innego akceptacja, a co innego wybór.
Żeby coś zmienić, trzeba to najpierw zaakceptować. Wypieranie tego jak jest obecnie, nie pomaga w zmianie tego stanu rzeczy.
Bo nie jest mi obojętne czego doświadczam!
A to, że wypierając się danego doświadczenia, interpretując je jako złe, odgradzamy się od stanu teraźniejszego, a więc i od siebie, rozwarstwiając własną duszę, to jest inny temat. Trzeba pokochać i zaakceptować wszystko, by móc wybierać i tworzyć rzeczy, które są kochane i dobrze akceptowalne. Nie da się zaś stworzyć rzeczy kochanych i łatwo akceptowalnych, nie pokochawszy i nie zaakceptowawszy ich wprzódy. Ot, taki mały względny paradoks.

Nie płaczę na forum, że świat jest zły i niedobry, jedynie wskazuję na nieścisłości w konsekwentności ludzkiej mentalności (że ludzie twierdzą, że pragną jednego, a czynią inaczej), i na kwestie, które są do poprawienia, by tej konsekwentności dotrzymać. Bo konsekwentnie każdy pragnie akceptacji i miłości (i niekoniecznie piszę tu o tym, co kto rozumie przez akceptację i miłość, bo można je różnie rozumieć... próbując jedna przybliżyć o co mi chodzi, powiem że chodzi mi o aspekt akceptacji i miłości bliski absolutności).

Pozdro.

CYTAT(astrologos @ 20.09.2014 - 22:39) *
Problem w tym,że zwykle dobrzy ludzie spychani są przez złych tylko dlatego,że nie chcą ranić innych. Filozofia "niekrzywdzenia" mogłaby być zabójcza dla ludzkości.
Myślę,że tylko jednostka ma szansę dojścia do ideału. Reszta musi walczyć o "lepszy świat".

Nie zapominajmy,że człowiek jest zwierzęciem - kieruje się wżyciu podstawowymi instynktami przetrwania. Ty filozofujesz, gdyż zaspokoiłeś swoje podstawowe potrzeby. I ok.
Promujesz miłość, gdyż prawdopodobnie nikt Ciebie w życiu mocno nie skrzywdził - nie byłeś gwałcony, mordowany, torturowany, nie wychowywałeś się z bandytami w więzieniu. I ok.

Ale wyjdź poza siebie na chwilę a zobaczysz, że Twoje pragnienia są nierealne, gdyż ludzie nie mają wpływu tak naprawdę na to kim są.

Dobrzy ludzie są spychani przez złych tylko dlatego, że Ci dobrzy siedzą cicho na dupie i boją się powiedzieć słowo... i być może nie są wcale tacy dobrzy, bo biernie przypatrują się złu.
Nikt tu nie pisze o filozofii niekrzywdzenia, a o braku nienawiści i gniewu.

Nawet zwierzęta czasem przejawiają ludzkie odruchy, a Ty mówisz o takich rzeczach... Zarówno zwierzę, jak i człowiek, może być bydlęciem, potworem, jak i potulnym stworzeniem, przyjazną wspaniałą istotą.
Filozofuję, bo nie mam klapek na oczach, filozofuję bo nie mam gdzieś losów ludzi. Filozofuję, bo filozofia to dosłownie umiłowanie mądrości, a mądrość prowadzi do szczęśliwego życia swojego i innych.
Promuję miłość mimo, a może nawet właśnie dlatego, że zaznałem w życiu krzywdy od innych ludzi, i właśnie miłość była jedyną "rzeczą" w całym uniwersum, która była w stanie wyjaśnić to wszystko, uzdrowić i utrzymać mnie przy życiu i w harmonii.

Ale wyjdź poza siebie na chwilę a zobaczysz, że Twoje usprawiedliwienia nie trzymają się kupy, a me pragnienia są jak najbardziej realne, zaś ludzie mają przeogromny i tak naprawdę ostatecznie jedyny wpływ na to, kim są.

Ja nie wiem kto Wam nawkładał do głów takich trujących bzdur ;C
Manipulacja w tej cywilizacji jest wszechobecna ;/

+Quote Post

Posty w temacie
- Pavveł   Koniec Nienawiści   20.09.2014 - 19:33
- - astrologos   Piękna utopia;) Niestety, kiedy ktoś przystawi C...   20.09.2014 - 19:48
|- - Pavveł   CYTAT(astrologos @ 20.09.2014 - 20:4...   20.09.2014 - 20:12
- - lordini   Znalazłem taki mega sposób na zmienianie świata...   20.09.2014 - 19:55
- - krzychu.dd   Po pierwsze wybierasz sobie wedle własnego uznani...   20.09.2014 - 20:47
|- - Pavveł   CYTAT(krzychu.dd @ 20.09.2014 - 21:4...   20.09.2014 - 21:24
- - astrologos   No tak, ale "pistolet" to pewna przenoś...   20.09.2014 - 21:13
|- - Pavveł   CYTAT(astrologos @ 20.09.2014 - 22:1...   20.09.2014 - 21:39
- - krzychu.dd   Ale takie zachowanie jest ok bo żyjemy w świecie...   20.09.2014 - 21:18
|- - astrologos   Ok, ja myślę,że wywodzisz swoje teorie na bazie...   20.09.2014 - 21:24
- - lordini   CYTATRozumiem pacyfizm jako zdrowy stan umysłu al...   20.09.2014 - 21:19
- - TyHu   Ja nie mam problemu z nienawiścią wogole jej nie...   20.09.2014 - 21:21
- - krzychu.dd   Widocznie nikt do tej pory twojego ego nie dziabn�...   20.09.2014 - 21:23
- - TyHu   Widocznie nie   20.09.2014 - 21:30
- - krzychu.dd   Podobno krótkie przekazy są lepsze bo pokazują ...   20.09.2014 - 21:32
|- - Pavveł   CYTAT(krzychu.dd @ 20.09.2014 - 22:3...   20.09.2014 - 21:48
- - astrologos   Problem w tym,że zwykle dobrzy ludzie spychani s�...   20.09.2014 - 21:39
- - lordini   CYTATA swoją drogą , wierzcie mi "kula nigd...   20.09.2014 - 21:46
- - lordini   Post do usunięcia...   20.09.2014 - 21:47
- - krzychu.dd   Równie dobrze można odbierać wszystko neutralni...   20.09.2014 - 21:49
6 Stron V   1 2 3 > » 

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park