oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Naukowe Badania Nad Oobe
puppy
post 17.08.2011 - 12:32
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Przeczesując internet znalazłem ten artykuł http://archiwum.rp.pl/artykul/710911_Poza_...trz_umyslu.html (artykuł płatny 3zł z VAT) nie polecam czytać tego początkującym ponieważ mogą się zniechęcić
I tu nasuwa się myśl że zaprzeczając istnieniu drugiego ciała zaprzeczają również poglądowi katolików że ludzie mają duszę oraz śmierci (jak nie mamy duszy to com się z nami dzieje)
Według mnie naukowcy myślą że na wszystko można znaleźć odpowiedź a tak na prawdę nie jest/
A jakie jest wasze zdanie na temat badań nad tego typu zjawiskami
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Marmistrz
post 21.11.2014 - 15:55
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Czytałem ten artykuł jakiś czas temu. Ciekawostką jest to, że kierunki przepływu informacji w mózgu są różne, w zależności od tego, czy obserwujemy rzerzywistość, czy ją sobie wyobrażamy. Wyobrażenia przechodzą w kierunku od płata ciemieniowego do płata potylicznego, natomiast bodźce rzeczywiste (wzrokowe) odwrotnie. W przypadku tej dziewczyny, w trakcie wyobrażeń (przebywania poza) aktywowały się struktury mózgu związane z interpretacją rzeczywistości. Kiedy wyobrażała sobie, że biega, włączyły się struktury mózgu, jak u atletów w trakcie wysiłku. Kiedy wyobrażała sobie wirowanie, dostawała fizycznych objawów zawrotów, mdłości itd.

Ja np. pamiętam, jak w średniej szkole uczyłem się grać kawałek Chopina i trafiłem i na kilka tak trudnych taktów, że nie byłem w stanie tego zagrać. Próbowałem przez kilka dni i tak się na tym zakotwiczyłem, że przyszła noc, w której siadłem w LD do pianina i zagrałem to za pierwszym razem. Po przebudzeniu rano siadłem do instrumentu i zagrałem całość bez żadnego problemu. Wykorzystywałem ten mechanizm już wiele razy, np. w ćwiczeniu jazdy na nartach i innych.

Zdaje się, że dla nas nie ma różnicy, czy sobie wyobrażamy ,czy coś robimy, dla mózgu to ta sama rzeczywistość.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park