CYTAT(Młody89 @ 06.07.2015 - 14:58)

Paweł teoretycznie masz rację ale rzeczywistość jest inna. Gdyby Marcin zrobił tak jak piszesz to wyszedłby na idiotę.
Rzeczywistość jest odzwierciedleniem jej teoretycznego opisu. Po prostu to, co piszesz, to nasza cywilizacja nie jest przygotowana/dostosowana do tego typu rewelacji. Ale każdy z nas prędzej czy później stanie w swoim życiu przed niejednym wyborem typu czy słuchać sumienia i czynić dobrze i wyjść na głupka lub ucierpieć, czy dostosować się, czynić jak wszyscy wkoło i utrzymać "dobrą" opinię i niby nie cierpieć (samo życie w takim stanie już by mi powodowało cierpienie chyba nawet większe, niż w pierwszym przypadku..).
Gdyby Marcin zrobił tak, jak napisałem, jeśli byłby pewny siebie, być może parę idiotów by się z niego śmiało, ale nie znaczy to, że wyszedłby na idiotę. Ba, czasami wypaść na idiotę w oczach idiotów to dobra sprawa :)
W chłopaku na pewno by coś się ruszyło, nawet gdyby nie okazał tego od razu i na zewnątrz, podobnie w pozostałych. Jak robić rzeczy nie pasujące do status quo, to ze 100% pewnością siebie, tylko tak można wówczas otrzymać skuteczność, wykazując jednocześnie, że współczesne schematy myślowe nie mają nad nami kontroli, a więc schematyczne reakcje na nie innych osób również nam nic nie robią.
CYTAT(nosołamacz @ 06.07.2015 - 21:43)

przemoc rodzi przemoc, też miałem taka syyulacje. wystarczy przydusic delikwenta do ziemi i poczekać aż się uspokoi:)
I możecie mieć prawie pewność, że ten chłopak nie przestanie stosować przemocy, będzie ją dalej wyładowywał na słabszych, podobnie jak użyłbyś jej przeciwko niemu - w jego głowie ustali się tylko motyw prawa silniejszego, korzystania z przemocy by wymusić swoje "racje", itp.