CYTAT(rab @ 11.01.2016 - 21:03)

To może proponuje pouczyć się fizyki, wtedy nie będzie dla Ciebie problemu z tym, że Ziemia ma kształt geoidy i dlaczego tak jest.
No właśnie mam do czynienia z kartografią na codzień ;)
100 lat temu medycyna uczyła że krew pompuje wątroba
i tak wygląda 99.9 % społeczeństwa: "jest tak bo pani w szkole tak powiedziała, bo tata tak mówi"
A.Hitler powiedział że kłamstwo powtarzane wiele razy staje się prawdą.
Proszę obejrzeć film Truman Show i wrócić do dyskusji ;)
Dla społeczeństwa ważne jest: " jak skończy się rolnik szuka żony, co leci w klanie, kto odpadnie z tańca z gwiazdami, coś tam o polityce itp itd" nikt nawet nie zada sobie jednego pytania po co żyje, jaki ma to sens :) To forum powinno być ostoją 'dziwaków' poruszających tematy o których 'zwykły' człowiek nawet nie wie a co się dzieje wątek "polityka' aż się przegrzewa, poważnie ? To Was zajmuje, kto jaki polityk co powiedział i czy dotrzyma słowa ?
Nie mówię że Ziemia jest płaska, ale dlaczego Nasa podrabia zdjęcia, dlaczego nagrywają filmiki rzekomo z kosmosu w studiu filmowym, czemu śledząc lot samolotu na półkuli południowej jest on wyłączany (podgląd jak leci), właśnie czemu jest zakaz odwiedzania Antarktydy.
https://www.youtube.com/watch?v=ufenmFigMX0Polecam całość a jak nie to chociaż 01:19:00
o Antarktydzie, wywiad z kimś kto tam był i co zobaczył.
Co do GPS mam do czynienia z urządzeniami mierzącymi do 1mm nie wiem jak działają do końca ale ich pomiar opiera się o stacje referencyjne (takie nadajniki w większych miastach) oraz o sygnał gsm, ilość satelit ma mniejsze znaczenie, pokazuje że "widzi" 4 lub 19 nie ma znaczenia tak samo działa.
aa w ogóle warto zainteresować się postacią Nikola Tesli, w szkole nie wspomina się o nim prawie w całe lub mało, a jest on twórcą wielu urządzeń, rozwiązań itp. to on wymyślił żarówkę (nie Edison u którego Tesla pracował), radio, prąd zmienny (to co biegnie w gniazdku). Dla Edisona ważny był prąd stały (taki jak w akumulatorach w samochodzie) bo sprzedawał go na nie dalekie odległości (do 1km od elektrowni) za grubą kasę tylko bogatym. Natomiast Tesla chciał zrobić żeby każdy miał darmową energie - może dlatego nauka o nim nie mówi.
Ale opowiadał on o komputerach, smartfonach, internecie na początku XX wieku. Ale również o dużej manipulacji i zaślepieniu ludzi przez tv na przykład.