|
|
14.03.2016 - 20:28
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Czy ktoś z was ćwiczy wykonanie "kechari mudra" ?
Jedna z jogicznych zaawansowanych technik w której .., zresztą sami poczytajcie i zobaczcie: https://www.youtube.com/watch?v=q7783oYht5g http://www.prem-rawat-bio.org/imgs/misc/kecharimudra.jpg https://en.wikipedia.org/wiki/Khecar%C4%AB_mudr%C4%81 Niestety mało jest opisów w naszym języku. Zagłębiając się w temat wyczytałem że owa mudra przyśpiesza nadejście głębokich stanów medytacyjnych i rozwojowych. Może mam szczęście i ktoś z was potrafi i podzieli się wiedzą. Prawdopodobnie parę lat trwa nauka tej mudry, dlatego jest zaliczana do najtrudniejszych - zaawansowanych technik. Jeżeli nikt nie spróbował, niechaj pozostanie ten post jako ciekawostka :-) |
|
|
|
![]() |
19.03.2016 - 22:56
|
|
|
Dupa Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
:) Ja do gejów nic nie mam. Normalni ludzie. Nie to co PISiory:)
Karamoon jak będziesz miał jakieś ciekawe doświadczenia z tą mudrą to pisz:) Ta joga języka jest ciekawa:) |
|
|
|
20.03.2016 - 21:47
|
|
|
:) Ja do gejów nic nie mam. Normalni ludzie. Nie to co PISiory:) Karamoon jak będziesz miał jakieś ciekawe doświadczenia z tą mudrą to pisz:) Ta joga języka jest ciekawa:) OK, joga jest naprawdę ciekawa tak jak piszesz. Wstępne odczucia: - można normalnie oddychać gdy otworzy się usta, nie wiem jak to możliwe ,ale powietrze znajduje drogę, gorzej gdy zamkniemy usta, oddech spowalnia i musisz być uspokojony aby podołać takiemu oddychaniu. jestem leniem i nie medytuję więc nie było okazji sprawdzić, ale się wezmę hihi - można wykonywać wszędzie, po ustach w ogóle nie widać że człowiek coś kombinuje, gdy ktoś zapyta wystarczy wyjąć wewnątrz i nikt się nie kapnie. - można spacerować wyłączając wewnętrzny dialog + kechari, ponoć daje ogromne efekty, sprawdzę, dopiero pare dni jak się naumiałem :) - parę razy miałem jak by zatrzymanie myślotoku gdy dłużej przytrzymałem, występuje takie otrzeźwienie. przyznam mam plana, ale się boję (użyć po 4+1 jako kotwicę wild) zagrożenie jest wtedy gdy z tą mudrą damy brodę do mostka - koniec tlenu, uwaga na to ! best regards ! |
|
|
|
22.03.2016 - 00:48
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Można wiedzieć jak ćwiczyłeś tę mudrę? Osobiście coś tam próbuję codziennie, zauważyłem, że dalej językiem sięgam już za załamanie podniebienia. Strasznie mnie migdał blokuje gdyby nie on sięgał bym o wiele dalej puki co migdał do nosa wchodzi, a język pozostaje na nim. Raz mi się udało palcem wtrynić język, niezbyt przyjemne uczucie jakby wody nabrał podczas kąpieli.
|
|
|
|
23.03.2016 - 21:46
|
|
|
Można wiedzieć jak ćwiczyłeś tę mudrę? Cześć, jesteś bardzo blisko, właściwie już niemal że na mecie :-) jeżeli dotykasz małego języczka jesteś już tuż tuż, minimalnie wyżej wyczujesz jak by okrągłą kość, teraz wystarczy aby język wszedł pod tkankę (takie wrażenie jak byś wsadził język pod skórę). To jest magiczna granica, język masz już super rozciągnięty, teraz tylko trik wejścia do góry. Dla mnie najlepsze ćwiczenie po którym szybko się udało było: czubek języka idzie podniebieniem aż do końca swoich sił, przyciskaj język podniebieniem gdy jest maksymalnie do tyłu, kieruj język tak do tyłu aż będziesz miał wrażenie że już się roluje :-) powinieneś czuć rozciągające się wędzidełko pod językiem. Teraz najważniejszy trik aby wejść do góry: Gdy już dotykasz językiem tej kości okrągłej nad uvulą, schyl brodę powoli do mostka, język sam powinien wskoczyć pod górę bo wtedy ciśnie jeszcze dalej. Potem nie będzie ci to potrzebne, ale jak już raz trafisz to już zawsze będziesz potrafił. Teraz przemyślenia: Nowe dni z mudrą moje nowe doznania. Nie wiedziałem że język może dojść tak daleko: dotykam przegrodę nosową, koniec nosa od wewnątrz, i najważniejsze - punkt wgłębienia na szczycie (1cm od przysadki mózgowej). 1. Przegroda nosowa jest tak unerwiona jak narządy intymne tyle że dwa razy mocniej, gdy dotykam odnoszę naprawdę ekstatyczne doznanie. 2. Małżowiny nosa od wewnątrz, pisz namaluj otwory wewnątrz tak zakończone jak zewnątrz, dotykanie lewej i prawej jest tym samym co pranayama viloma ,czyli językiem zatykamy dopływ powietrz do odpowiedniej dziurki. 3. Punkt niedaleko pineal gland (przysadki mózgowej) tak jak napisałem, jestem leniem do medytacji, ale szczerze spróbowałem raz z otwartymi oczami (Shambhavi Mudra) a te miejsce jest tak czułe że poczułem się po za czasem, teraz wiem że jest to mudra dla medytacji, te uczucie dotyku tego miejsca wywołuje takie skoncentrowanie że nie ma mowy o rozproszeniu, domyślam się że nie można usnąć przy medytacji przez stymulacje tego miejsca. Ten punkt wgłębienia, dopiero sprawdziłem że jeżeli w nim trzymam czubek języka który całkowicie przylega to nie ma przepływu tlenu, lekkie rozluźnienie steruje dopływem tlenu, pewnie jest prawdą że dzięki tej mudrze jogini wchodzą w stan pomiędzy życiem a śmiercią gdyż funkcje życiowe spowalniają wraz z oddechem prawdopodobnie. Powodzenia ! |
|
|
|
Karamoon Kechari Mudra 14.03.2016 - 20:28
MadziaKK matko boska! jak on ten język tak wywinął :... 14.03.2016 - 20:40
Karamoon CYTAT(MadziaKK @ 14.03.2016 - 20:40)... 14.03.2016 - 20:58
Lisk Masakryczny typ XD
A to chodzi o to, że jak wygni... 15.03.2016 - 17:00
Karamoon CYTAT(Lisk @ 15.03.2016 - 17:00) Mas... 15.03.2016 - 22:16
MadziaKK CYTAT(Karamoon @ 14.03.2016 - 20:58)... 15.03.2016 - 19:23
Lisk CYTAT(MadziaKK @ 15.03.2016 - 19:23)... 16.03.2016 - 01:31
Karamoon przetłumaczone koślawo ,ale trochę jest:
Korzy... 15.03.2016 - 22:37
MadziaKK CYTAT(Lisk @ 16.03.2016 - 01:31) Nom... 16.03.2016 - 11:29
Zielarz Gajowy człowiek, wychowany w fizyczncym świecei oczekuj... 16.03.2016 - 11:55
Zielarz Gejowy CYTAT(Zielarz Gajowy @ 16.03.2016 - 11... 18.03.2016 - 23:42
Lisk Nom, dlatego powinniśmy szukać tu i tam :3
Bo cz... 16.03.2016 - 14:56
Karamoon Łellll Done.
Nie uwierzycie co się dzisiaj sta�... 17.03.2016 - 19:49
Karamoon Zielarz Gejowy nie żebym się czepiał, ale tak z... 19.03.2016 - 19:47
Obserwator Karamoon, zwróć uwagę na nick Ziela i drugiego ... 19.03.2016 - 21:11
Karamoon CYTAT(Obserwator @ 19.03.2016 - 21:1... 19.03.2016 - 22:45![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |