oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Kontrola Snu
arnon
post 04.07.2016 - 18:49
Post #1

Przechodzień

Grupa: Podróżnicy

Hej,
już kilka razy miałem sytuację, że w śnie się orientowałem, że to sen, natomiast nie mogłem w nim robić wszystkiego, czego chciałem, np. gonił mnie raz potwór i zorientowałem się, że to sen, zacząłem sobie powtarzać, że to mój sen i, że mam nad nim kontrolę, i, że ten potwór ma natychmiast zniknąć. Natomiast on nie zniknął i mnie pożarł :D ale chodzi mi o to, że nie potrafiłem zapanować nad swoim snem, a w necie jest wszędzie napisane, że w LD można robić wszystko, czego się zapragnie. Jak to w końcu jest?
Pzdr.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pavveł
post 05.07.2016 - 21:27
Post #2

Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Mnie się nasuwa tylko to, że zdanie sobie sprawy we śnie, że to sen, to tylko pewien niepełny krok ku świadomości we śnie. Można we śnie zdać sobie sprawę z tego, że to sen i dalej oglądać go, jak film, bez woli. Można pogłębić tą świadomość i już sprawować jakąś kontrolę, mieć wybór, np. gdzie pójść, ale nic więcej, niż w realu. A można też mieć jeszcze większą świadomość we śnie i uzyskać nad nim całkowitą kontrolę. O ile wgl. można mówić o czymś takim, jak całkowita kontrola umysłu nad czymś, skoro sam umysł podlega kontroli wielu czynników. Np. gdy Ci się śni jakaś sceneria nie z tej Ziemi, po prostu magiczna atmosfera, nie do opisania słowami, umysł tego raczej nie wykreował, bo nie ma odpowiednich punktów odniesienia, nie jest w stanie objąć pewnych doznań uczuciowych swym koncepcyjnym podejściem i wybiórczą i dziurawą pamięcią, nie jest w stanie nawet nazwać pewnych doznań, funkcji, obiektów (także tych abstrakcyjnych, a nie tylko przedmiotów). Umysł to nie to samo, co świadomość. Tak więc pracuj nad poszerzeniem świadomości, we śnie i ogółem. Z czasem, jeśli Twojej duszy po drodze z tym doświadczeniem, zadaniem czy nauką, i jeśli nie masz jakiś barier i wbitych schematów blokujących osiągnięcie tego, to powinno Ci się udać osiągnąć większa kontrolę nad snem. Pozdrawiam.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park