CYTAT(Cao @ 11.10.2018 - 06:05)

(...)
Chwila! Po pierwsze moje źródło jest inne. Tego co zacytowałeś, Platona, nawet nie znałem. A po drugie, przecież pisaliśmy o Deja'vu, a w podanym przez Ciebie cytacie nic o tym nie ma.
(...)
Heheh, nie bierz tego do siebie, po prostu któryś post z rzędu gdzie czytałem o wędrówce dusz i chciałem przytoczyć źródło... bo wydaje mi się, że osoby mówiącej o tym przed Platonem nie uda się nam znaleźć, a cała reszta powtarza po nim albo po nim powtarzających jeśli chodzi o wędrówkę dusz czy reinkarnację...
I tylko o to chodziło.
Deja'vu i tak postrzegam jako ciekawe zjawisko, ale nie na tyle, żeby się nad nim rozwodzić, szczególnie że ma solidne podstawy w najnowszych badaniach medycznych jak pisałem.
CYTAT(Krukos @ 11.10.2018 - 21:13)

Po co człowiekowi być nie samotnym, po co człowiekowi dorównywać bogu?
po co mu współtworzyć świat, po co człowiekowi być godnym partnerem u boku boga?
Załóżmy ze to osiągnie. Załóżmy ze chce to osiągnąć? Ale po co mu to osiągać?
Po co mu chcieć to osiągać?
Chce to osiągnąć? bo bo bo bo bo nie ma powodów dla których chciałby to robić, nie widzę powodów dlaczego człowiek chciałby mieć taki cel i to osiągać
partner u boku boga? pff na co mu to, chyba aby się pochwalić kolegom tym w szkole lol
Miłość może popchnąć do tego, że staniesz się powiernikiem Boga a On Twoim, choć do końca nie wiem czy to wszystko musi być z wielkiej litery, bo nie rozumiem samego mechanizmu... ale im bliższy jesteś pewnym zasadom w myśli i uczynku, tym bliższa relacja i konsekwencje z tym związane. Pod warunkiem, jednak że jest wiara i otwarty umysł oczywiście... :)
Ale bez tego nic w tej materii się nie udaje.