|
Szczerze mówiąc jest to trochę dziwne, że nie można tego nigdzie umiejscowić. Darek po wyjściu z ciała trafia do OSPUO tak jak wszyscy Astralni Podróżnicy. W MiWPC napisał, że jego OSPUO jest tylko przedłużeniem Parku, który znajduje się o fazę dalej. Robert Monroe podróżował po innych światach i nigdzie w swoich książkach nie wspominał o takim czymś jak OSPUO. A może niejednokrotnie tam trafiał, tylko po prostu nie wiedział, że jest w obszarze stworzonym przez swój umysł? To by trochę podważyło jego autorytet jako pioniera astralnego świata, ale jakoś wątpię, że taka rzecz umknęła jego uwadze biorąc pod uwagę jego spotkania z Inspekami. Ta kwestia mnie trochę dręczy jak i również samo pojęcie Focusa. Raz słyszę, że jest to stan świadomości, drugi raz, że jakiś system energetyczny czy obszar. Jak to wkońcu jest. Czy zdanie jestem w Focus 27, a jestem w Parku to to samo? Jeżeli jestem w Focus 15 to nadal jestem ciele, tylko mam poszerzoną świadomość i nieodczuwam czasu. Coś jak stan alfa. Czy jak jestem w focus 23 to wyszedłem z ciałą, czy tylko jeszcze bardziej poszerzyłem świadomość. Jaka jest różnica? Trochę to zagmatwane. Szkoda, że Darek nie operuje pojęciami Focusów.
|