Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Oobe U Niewidomych, Głuchych I Niemych.
czarny_kot
post 20.08.2007 - 23:25
Post #1

Przechodzień
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 1817

Na początek muszę powiedzieć, że nie jestem niewidomym, głuchym czy niemym ;) Ostatnio miałem jednak z osobą niewidomą kontakt i nasunęła mi się myśl by napisać ten temat. Dodam też, że jestem całkowitym nowicjuszem w dziedzinach OOBE i wybaczcie mi proszę, jeśli ktoś zawarł już na tym forum odpowiedź na moje pytania ;)

Chodzi mi o to, czy wogóle osoba niewidoma, może opanować OOBE, a jeśli tak, to jak u niej to może wyglądać? (Samo opanowanie OOBE przez niemych czy głuchych wydaje mi się normalne) Czy osoba niewidoma potrafi duszą bądź kopią astralną WIDZIEĆ? Czy osoba głucha może SŁYSZEĆ? I czy osoba niema może MÓWIĆ? Bo przecież (w moim założeniu) dusza nie jest "ślepa", "głucha" ani "niema" lecz tylko poszczególne narządy w ciele fizycznym mają takie defekty.

W sumie, jeśli moje przypuszczenia okazałyby się prawdziwe, to nauczenie się OOBE przez tak upośledzone osoby, pozwoliłoby im lepiej poznać świat i poznać te zmysły, których nie znają w świecie rzeczywistym, fizycznym.

Pozdrawiam, Tymek
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Queezlee
post 30.08.2007 - 08:07
Post #2

Przechodzień

Nr użytkownika: 1888

A ja gdzies slyszalam ze niewidomi nie moga miec OOBE, poniewarz miejsce w muzgu odpowiedzialne za OOBE jest tez czesciowo odpowiedzialne za wzrok. To jak to jest ...?
Profile CardPM
+Quote Post
luzak067
post 30.08.2007 - 18:52
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1458

Skro ja moge widzieć przez zamkniete oczy ( po głebokieju medytacji lub OBE) i słyszeć mentalnie (tj. hipnagogi) to oni tez to na pewno potrafią.
Profile CardPM
+Quote Post
cr4sher
post 30.08.2007 - 22:32
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1722

CYTAT(luzak067 @ 30.08.2007 - 19:52) *
Skro ja moge widzieć przez zamkniete oczy ( po głebokieju medytacji lub OBE) i słyszeć mentalnie (tj. hipnagogi) to oni tez to na pewno potrafią.

Widzisz przez zamknięte oczy bo świadomość oddaje władze podświadomości, która wywołuje obrazy przy zamkniętych powiekach. Podobnie jest ze słyszeniem mentalnym - odtwarzasz w umyśle dźwięki lub melodie, które wcześniej słyszałeś. Ale mózg osoby niewiadomej nie ma w płytkiej podświadomości obrazów, ponieważ nigdy nic nie widziała. Dlatego ona po prostu nic nie widzi, a jej podświadomy umysł żadnych obrazów nie wytworzy, bo nie ma skąd. Tak samo osoba głucha nie może odtworzyć dźwięków, lub melodii w swoim umyśle, ponieważ nigdy takich nie słyszała. Dlatego nie porównuj siebie do osób niepełnosprawnych. To że normalny człowiek potrafi chodzi nie oznacza, że człowiek, ze sparaliżowanymi nogami też będzie potrafił chodzić.
Natomiast jeżeli o OOBE chodzi sprawa wygląda inaczej. OOBE nie jest odtwarzaniem obrazów, czy odgłosów z mózgu. Mózg, ciało energetyczne wpływają na ciało astralne i wywołują tylko impuls, który oddziela ciało astralne od fizycznego. Ale to nie mózg jest źródłem przeżyć jakich doznajemy podczas OOBE, tylko wyższa jaźń, świat astralny etc. Osoba niewiadoma po wyjściu z ciała prawdopodobnie była by w stanie ujrzeć świat astralny tak samo jak każdy z nas. Chociaż jest też możliwe, że taki sposób postrzegania był by na tym etapie świadomości(kiedy pamięta się tylko fragmenty aktualnego życia) dla nich nie do przyjęcia i sami sprawili by to, że nic by nie widzieli/nie słyszeli. Pewna jest natomiast to, że osoba np. niewidoma po śmierci ujrzy prawdziwy świat, ponieważ były już przypadki śmierci klinicznej wśród osób niewidomych.

Takie jest moje zdanie na ten temat.
Pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic