Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Filozofia Toltecka, Nowa Droga Do Wolności
starr
post 12.08.2007 - 22:03
Post #1

Guests

Codziennie jesteśmy bombardowani setkami niepotrzebnych informacji, gwaru który czasem sprawia,że prawie sie dusimy, plotkami, kłopotami , które nię są nigdy takie jakie je widzimy, smutkami i wszelkimi bzdurami , które sami chcemy sie pozbyć.Gonimy za czymś by tylko być na wierzchu, by sie nie utopić w idealnym świecie, byle tylko nie zostać w tyle, by sie jakoś odnalezć w tej utopii kreowanej przez innych, którzy sami do końca w nią nie wierzą , ale mimo tego trwonią całą swoją energie, by ją osiągnąć i na dodatek wmawiają nam, że tak ma być. Przez to wszystko robimy sami sobie w głowie bajzel przez który gubimy gdzieś życie,żyjemy z przyzwyczajenia, tracimy samych siebie...AAAAAAhh! Dosyc!Czy wy też to widzicie? Im więcej rozmyślam nad tym , tym lepiej widzę co się dzieje dookoła. I wiecie co ja na to?Wysunięty środkowy palec z szerokim uśmiechem na takie życie:) Życie może być szczęśliwe w swej pozornej prostocie. Bez zatruwania sobie głowy politykami i rządem '' przez który, cholera, do dupy jest tutaj'' :) ,chwilami smutnej zadumy przez to, że Doda wygrała Złotego Słowika, koszem od panny, tym , że coś nie wyszło tak jak oczekiwałeś, oraz wszelkimi innymi błahostkami, które rosną w naszych oczach jako wielkie tragedie Trzeba wyrzucić śmieci które zalegają w naszych głowach i nie przynoszą żadnego pożytku, tylko nas zatruwają. Ja wybaczyłem sobie wszelkie niepowodzenia, wybaczyłem równiez innym wszystkie złe rzeczy i po prostu jadę dalej.To co było już przecież dawno mineło i nie ma sensu żyć przeszłością. Jeśli spotkała nas kiedyś jakaś krzywda po co się katować nią wiele razy? Porzucam strach i żyję tak jak ja chcę.Po prostu cieszę sie ,że żyje.Nie będe gonił w pocie czoła za jakimś wzorcem, nie będe planował jak sie bede zachowywał w towarzystwie by jak najlepiej wypaść.Bo po co?Żebym potem zobaczył tabliczke z napisem 10/10, albo ktoś powiedział '' kurcze, no , ty to jesteś fajny'' :) Mam wiele akceptacji dla samego siebie i to mi wystarczy.Nie będe gonił z innymi szczurami, biegając po ich trupach za szmalem.Chce miec tyle by mi wystarczyło na dostatnie życie.Chce spędzić życie z przyjaciółmi, z ludźmi na których polegam, ciesząc sie ich towarzystwem, oraz z kobietą i naszą bezwarunkową miłoscia...To tyle, czego chciec więcej? Żyje tak dobrze jak mogę, dopóki mogę:D A potem... będe pił szampana z aniołami czekając na was wszystkich :)
Swego czasu bardzo mi pomogła filozofia toltecka.Stosując ja w zyciu mozna naprawde uzyskać spokój ducha i odzyskać utracone szczęście zniewolone przez lęk.Zanim ja poznałem czułem sie duszony przez mojezłe cechy (z którymi wciąz walczę) paraliżowany przez lęk w niektórych sytuacjach(który wciąz odczuwam w chwilach słabości) i pętany pesymizmem wywołujacy myślami samobójczymi(które mnie wciąz nachodzą).Jak widzicie nie do końca odgoniłem czarne chmury znad mojej głowy ale to tylko przez to,że znów bez świadomości wpadłem w wir codziennego życia, obce myśli stały sie moimi własnymi.Za czasu gdy stosowałem zasady tolteckie odrzucając lęk oraz przyjmujac życie, innych oraz samego siebie bez oceniania i sądzenia naprawde cułem sie szczęśliwy! Niesamowita lekkość ducha , miłość i wolność którą czułem gdy wciągałem powietrze, patrzyłem w czyjeś oczy, gdy kładłem głowe do poduszki.Długo rozmawiałem o tym z mym przyjacielem-widziałem w nim tą przemiane, mówił serio twierdząc,ze to otworzyło mu oczy.
Od dziś znów zacznę sie oczyszczac i zyć pełnią zycia, zostawiając strach daleko w tyle.
Dla zainteresowanych polecam ksiazki Don miguel Ruiz'a "Cztery Umowy" oraz "Ścieżka Miłosci" jedne z tych które potrafią zmienić całe życie.Trafiłem na nie przez polska strone o toltekach www.toltec.pl .Proponuje przeczytac wszystkie materiały w niej zawarte , dla leniwych daje przykładowe 2 linki
http://www.toltec.pl/nauki/index.html
http://www.toltec.pl/artykuly/m_zarek_przekonania.html
Uprzedzam,ze informacje tam zawarte mogą nie odzwierciedlać w pełni tej filozofii.Prawdziwą wolność można uzyskać przez długie kontemplacje nad samym sobą i wprowadzanie w czyn zasady.Mam wątpliwości i pytania co do niektórych zagadnień ale spróbuje odpowiedziec w miare możliwosci na wasze pytania.Sam jestem uczniem wiec sprobuje skontaktowac sie z twórca tej strony, moze namówie go do udzielania sie na tym forum jeśli nie przestraszy go tematyka oobe :]
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
AuroN
post 12.09.2007 - 22:29
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1274

Kiedyś patrząc na innego człowieka wyszukiwałem jakąś jego wadę, którą mogę ocenić, wyśmiać? Po co tak ludzie robią? Może chcą się dowartościować, albo nasiąkneli już tą dzisiejszą mentalnością.
Dzisiaj patrząc na człowieka staram się widzieć same zalety, staram się go pokochać takim jakim jest. Jak narazie się staram, przychodzi mi to z czasem ;)
Bólu myślę że we mnie już nie ma, odrzucam balast i ide dalej.

Świetna książka polecam każdemu. Jeżeli by każdy człowiek zapoznał się z jej treścią to świat na pewno by był lepszy ;]
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic