|
I cześć: dosyć ciekawa, ale po obejrzeniu jej dochodzę chyba do zupełnie innych wniosków, niż autor filmu tego sobie życzył... Jeżeli w tylu religiach pojawiają się te same wątki (w szkole uczą tylko o prometeuszu), to dla mnie jest to dowód na prawdziwość ICH WSZYSTKICH! Czy Jezus kazał wprost odchodzić od starych religii? Bo nic takiego sobie nie przypominał - mówił tylko o miłości i o swoim ojcu oraz by uwierzyć w niego samego. Czy, jeżeli te religie są tak podobne, to czy wiara w Chrystusa kłóci się w jakiś sposób z wiarą starożytnych? Do tego jeszcze ta zapowiedź ery wodnika sugeruje, ze Jezus chciał nam powiedzieć o tej całej cykliczności. Czyżby 25 grudnia co 2150 lat rodził się nowy zbawiciel? Nowy testament - era Ryb, Stary testament Era Barana,a wcześniej era Byka... może egipcjanie tez mieli jakieś zapiski o jeszcze starszych religach podobnych do ich własnej?
II cześć: niewiele nowego się dowiedziałem, ale powiem wprost: jetem skłonny w to uwierzyć.
III część: pierwsze co sie nasuwa na myśl to: co mnie obchodzą problemy a Ameryce? Nie do końca zrozumiałem o co chodzi z tym pożyczaniem na procent (czemu każdy dolar ma dołączony do siebie jakiś dług), ale dalsza cześć wygląda bardzo sensownie - kontrola nad inflacją i w ogóle poprzez regulowanie ilości pieniędzy. Dalej co do samej manipulacji i odmawiania ludziom prawa do przyzwoitej edukacji: ponownie powiem, co mnie obchodzą problemy w Ameryce? W Polsce podobno Edukacja stoi na bardzo przyzwoitym poziomie. Ale generalnie to przydałby się podobny filmik, ale z Kaczką i Kwachem w roli głównej zamiast rodziną Bushów ;) Bo to by mnie bardziej interesowało.
|