Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Książki, Które Pozostały W Pamięci
...
post 30.09.2007 - 11:19
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1736

Chciałabym abyście opowiedzieli tutaj trochę o książkach (w tym także lekturach szkolnych), które wpłynęły jakoś na Wasze życie lub też po prostu na długo pozostały z jakiegoś powodu w pamięci.
Nie jestem pewna, czy był już taki temat, więc go zakładam. Nie chodzi mi tutaj wyłącznie o książki ezoteryczne, ale takie np. z dzieciństwa, z czasów obecnych, które zauroczyły Was czymś i są godnymi polecenia.

Zacznę pierwsza.

Kilka lat temu przeczytałam książkę pt "Serce" - napisaną przez Edmonda de Amicisa. Opowiada ona o roku szkolnym i dawnej szkole do której chodzą chłopcy. Napisana jest po prostu w magiczny sposób - ucząc wielu pozytywnych cech charakteru. Tak jak i jej tytuł - napisana jest właśnie z "sercem". Urzekła mnie w pewien sposób, mimo że dotyczyła życia chłopców chodzących do szkoły. W swojej treści zawiera między innymi inne spojrzenie na świat - empatyczne.

Kolejną książką - niezapomnianą dla mnie jest...."Samotny Biały Żagiel" Walentina Katajewa. Również opowiada o dzieciach - dwóch chłopcach, ale nie tylko. Wzruszająca i pełna przygód, a końcowe nawiązanie do tonącego, białego żagla, przecudne. Płakałam przy czytaniu.

"Szósty dzień" - niestety nie pamiętam, kto napisał, lecz czytałam ją - bo znalazłam w domu, do którego -się przeprowadziłam.
Książka opowiada o walce starszej kobiety o życie jej wnuka w kraju skażonym cholerą. Zawarte jest w niej poświęcenie kobiety, po to by nie wydało się, że dziecko choruje na tę chorobę. Ukrywa go w koszyku, później na statku lub w małym mieszkanku. Nie chce oddać go do szpitala, bo stamtąd zazwyczaj ludzie nie wracają. Tytuł bierze się od tego, że w szóstym dniu okazuje się czy ktoś przeżyje, czy nie. W szóstym dniu albo chory umiera albo odzyskuje siły. Wzruszająca książka - przez którą płakałam.

Z książek o innej tematyce, które pozostały mi z dzieciństwa jako wspomnienia to:
- książki Tom. B Stone'a z dreszczykiem
- R.L Stine - także z dreszczykiem - można oglądać je czasami w ekranizacjach jako "Gęsia Skórka"
- "Trzej Detektywi" - Alfred Hitchcock
- "W krainie kota" - Dorota Terakowska
- "Niekończąca się historia" - Michael Ende

Jak sobie przypomnę, to dopiszę więcej, bo wiele było takich niezapomnianych książek.
Jakie są Twoje?
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Angello
post 30.09.2007 - 12:03
Post #2

Guests

W całym moim stosunkowo krótkim życiu tylko jedną książkę przeczytałem z prawdziwym zaciekawieniem, pasją. Czytałem kiedy tylko mogłem, kiedy znalazłem odrobinę czasu. Książką tą był "Robinson Crusoe". Oprócz tego przeczytałem może jeszcze z 5-8 lektur, ale to szajs był. ;)
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic