|
hm było tego trohce, napisze pare najciekawszych ktore pierwsze mi na mysl przychodza:
"Katedra Marii Panny" W.Hugo -Piekny styl i wciagajaca historia
"Mistrz I Małgorzata" M.Bułhakow -Arcydzieło, humor i poezja w pieknych ramach
"Zbrodnia i Kara", "Idiota" oraz inne dzieła Dostojewskiego -Zachwycajace i bardzo złożone, wielki podziw dla niego
"Cień Wiatru" C.R.Zafón bardzo wciagajaca, kompletna historia.Nie moglem sie oderwac od niej, gdy mialem czas to czytalem calymi dniami
"Zbójcy" Schillera porywajaca historia, podczas czytania niemalze utozsamialem sie z głównym bohaterem
"Dzieci Z Dworca ZOO" okrutny, brudny realizm.Obowiazkowa ksiazka
"Ścieżka Miłości" otworzyła mi oczy
"Dżuma" ciężka,dołująca, pociagajaca
Shakespear: "Hamlet"," Makbet", "Romeo i Julia" -nie potrzeba ich przedstawiac, czysta magia oraz sonety, szczegolnie zapadl mi w pamiec "sonet 29"
W niełasce u Fortuny, wzgardzony przez ludzi, Gdy w samotności placzę, że świat mnie odpycha, Gdy jęk niebiosa głuche nadaremno budzi, Gdy wstrętem mnie przejmuje dola moja licha I gdy zazdroszczę bliźnim: temu - że aż tylu Ma przyjaciół, owemu - że sławny i wzięty, innym - ich głębi myśli czy gładkości stylu, Przyćmiewających moje najtęższe talenty; Gdy tak gardzę wręcz sobą, trosk dźwigając brzemię, dość pomysleć o tobie - i niknie zgryzota: Duch jak skowronek rankiem ponad smętną ziemię Wzbija się, hymny niosąc pod niebieskie wrota. Twoja miłość jest darem, o którym wspomnienie Sprawia, że się i z królem na los nie zamienię."
|