Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Jaka Religia ?
feni
post 02.10.2007 - 17:51
Post #1

Guests

Witam.
Mam do was prośbę o określenie nazwy dla tej religii.
Zanim zacząłem czytać i interesować się oobe, byłem jako małe dziecko wychowywany w wierze rzymskokatolickiej jednak do dziś pamiętam, że w kościele sie nudziłem i to wszystko jakieś dziwne dla mnie było, aż czasami miałem ochotę powiedzieć mamie, że po co tu jesteśmy przecież to jest inaczej itp. Po latach zacząłem sam zadawać niewygodne pytania :) i szukać. Gdy ludzie mówili, że zwierzęta zdychaj oburzałem się, gdyż w moim przekonaniu zwierzęta też mają coś na kształt duszy itp., a to ludzie zdychają nie zwierzęta, bo są gorsi czasami od nich :). To ludzie uczą przemocy, dzieci są jak niezapisana karta i to ten świat nas zapisuje. Zawsze wierzyłem w Boga ale w ostatnich latach odrzuciłem może jeszcze nie do końca ale w większym procencie Jezusa, jakoś w niego nie wierze, co prawda nigdy nie czytałem biblii ale to co czytam na necie, słyszałem na religii w kościele mi wystarczy i widzę tam już wiele niespójności. Aktualnie moja wiara opiera sie tylko i wyłącznie na Bogu. Jednak w ostatnim czasie jakby się rozwijam. Zawsze wolałem rozwijać się duchowo niż fizycznie, nigdy nie lubiłem tego świata i zawartych w nim zasad, zawsze się im sprzeciwiałem i ciągle idę pod prąd :). Oczywiście jest mi ciężko ale jest mi dobrze, bo nie daje sobie wmówić, ze coś jest ok, jeśli ja myślę, że tak nie jest...Idź do kościoła, bo wszyscy chodzą, idź do bierzmowania, bo wszyscy to robią itp...Dla mnie to kompletnie bez sensu, gdzie tu jest sens? Gdzie jest to coś? To ja decyduje co ma robić, a nie ludzie. Gdy szukałem tego sensu itp. to poprzez wiele ciekawostek, artykułów z różnych źródeł coraz bardziej widziałem niejasności. Bardzo często i do tej pory tak jest, że ja coś już wiem, widzę itp., a dopiero potem znajduje potwierdzenie w jakimś filmie czyiś słowach itp. Chociażby ost. w filmie pt: "Zeitgeist". Owszem nie musi być on prawdą ale prawdą dla mnie też nie jest, że był tylko Adam i Ewa, mieli z tego 2 synów Kaina i Abla...No Dobra, a gdzie dalsze potomstwo? Nawet jeśli 1 z nich to była córka to jest to kazirodztwo, a wtedy urodziłyby się mutanty :). Nie wiem ale jakoś bardziej wierzę w naukę i ewolucje człowieka od małpy. Kto wie być może kiedyś coś się stało w 1 miejscu zwanym Rajem, ludzie coś odwalili i za kare złamanie zasad itp. Bóg się wkurzył lub musiał to zrobić i ludzie stracili wszystko. Musieli dochodzić do tego wszystkiego sami i kiedyś znów powrócą do Boga. Albo po prostu ten świat jest niczym oprogramowanie testowe by każdy mógł tu być i dzięki swoim czyną itp. znajdzie swoje miejsce dalej. rożnie można wnioskować ale ja na bank nie przyjmuje wiary w to co mi serwują w kościele itp.
Teraz kiedy czytam o oobe i innych rzeczach dochodzę do dalszego wniosku, że to może być prawda, że jesteśmy tutaj ale mamy ciało astralne i kto wie może niektórzy jak ja (mam takie wrażenie) jesteśmy tutaj ponownie w celu naprawy, rozwoju duchowego, rozwoju poziomu świadomości, itp. W sumie coś w tym jest. Dodatkowo dziś przeczytałem jeszcze to: http://www.nautilus.org.pl/?i=867
i szczerze powiem, ze coś w tym jest jeśli reinkarnacja jest to wiele by to wyjaśniło i tak naprawdę to o czym kiedyś myślałem czyli samobójstwo nie ma sensu, bo i tak tu wrócimy tylko, że zaczynamy znów od nowa reset. Czyli bez sensu to, bo od nowa zaczynać ? W sumie podświadomość to wszystko pamięta ale masz umysł jest wyczyszczony, kto wie być może to prawda wtedy wiedziałbym skąd niektóre rzeczy wiem itp. tak jakby przez mgłę. W sumie wtedy by to wyjaśniło, ze każdy z nas może wybrać co chce robić ja wybrałem jak wybrałem i w sumie jestem z tego zadowolony, jest ciężko, nie śpię na kasie itp. ale mam inny system wartości, pomocy, opieki itp.

Teraz właśnie sie tak zastanawiam jakby to nazwać wszystko? Na wikipedii, jest napisane, że New Age jest monistyczny i panteistyczny ale to jakoś mi się nie sprawdza, deizm też nie bardzo, sa pewne zalążki w każdej z nich ale gdyby zebrać to do kupy to nic z tych 3 mi nie pasuje, a Wy jakbyście to nazwali, moją wiarę? Po prostu chodzi mi hehe o zasadę czyli nazwę dla tego wszystkiego.

Dodam tak tylko coś jeszcze. Jak patrze na te religie to wydaje się to bez sensu, w rzymskokatolickiej nie ma spójności i w sumie możesz kraść, zabijać itp., a po śmierci zostaniesz osądzony i kto wie może ci Bóg wybaczy, gdyż tylko człowiekiem jesteś. A znów w reinkarnacji jak teraz pomyślałem jest tak, że co zrobisz to odpłaci to jak będziesz zły to się narodzisz ponownie i będziesz pokutował wiecie o co chodzi ale to trochę bez sensu, taki reset, format pamięci i juz. Taki fajny komentarz znalazłem:

CYTAT
Wierze w reinkarnacje. Inne rozwiąania są bez sensu. W chrześcijaństwie kazdy ma odpowiadać za swoje grzechy tylko że jeden rodzi się w bogatej rodzinie w bogatym kraju niczego mu nie brakuje drugi natomiast musi kraść by nie umrzeć z głodu. Jeden żyje 90 lat i aż tyle lat ma na popełnienie grzechu inny znowu umiera zaraz po narodzinach i nie ma szans nagrzeszyć. Jak więc widać życie daje nam bardzo nie równe szanse na bycie dobrym człowiekiem gdybyśmy więc dysponowali tylko jedym to czy byłaby sprawiedliwość czy Bóg byłby sprawiedliwy? Wydaje mi sie że nie. Wreszcie według chrześcijaństwa dusza jest wieczna. Skoro jest wieczna istniała także przed naszymi narodzinami jeśli wiec istiała to co się z nia działo? Przecież wedsług chrześcijaństwa dopiero po wcieleniu w ludzkie ciało i takim a nie innym przejściu przez życie Bóg miał ja osądzić.Ponadto według chrześcijaństwa Bóg jest miłosierny i daje szanse poprawy odpokutowania za grzechy a jesli ktoś zgrzeszy na chwile przed śmiercią to co? Nie ma szans na poprawe? Wydaje mi sie że ma ale w nowym życiu. Uważam też że teza o reinkarnacji nie kłuci się z historiami o duchach. Niby dlaczego dusza po utracie jednego ciała miałaby od razu znależć "wolny etat" Wydaje mi się ze to troche jak z bezrobociem zawsze część przez pewien okres znajduje sie na lodzie nigdy nie ma' pełnego zatrudnienia"
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kater
post 03.10.2007 - 19:01
Post #2

OBE maniak 15
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 717

troszeczke nieskapowaliście o co mi chodzi:) religia bedzie u nas tylko statusem prawnym, ponieważ do stowazyszenia musi być 1000 członków a do religii 20:) i od razu na samym początku była by wzmianka "to nie jest religia, to tylko prawda":) trzeba by jakąś biblię napisać mądrą razem z naszych przemysleń i wszystkie połączyć w jedną knigę grubą:) i od 20 osób zrobi sie 100 i karzdy wpisywał by się na liste jakąś i głosił po szkołach i wszedzie dosłownie:) żeby rozwalić system i żeby tv się nami zainteresowało i dlatego musi byc religia:) i hasła np. banalne "nowa religia" i tak w 100 przejść po ulicach wawy to na bank nas zfilmują i masa ludzi się dowie, albo lepiej, chodzić tak 2 tygodnie i prowadzić pod pałacem kultury ciągle jakies szkolenia i opowiadac jak tam jest. Po prostu chodzi mi o rozgłos, a do organizacji daleko a religie se karzdy założy, ale oczywiście nie będzie to religia sama w sobie czyli wierzenie tylko wiedza i prawda... odpisywać! :D:D:*
Profile CardPM
+Quote Post

Posty w temacie
- feni   Jaka Religia ?   02.10.2007 - 17:51
- - kamglow   To wszysko nazwij swoim ego. Nie przypisuj temu ż...   02.10.2007 - 18:00
- - liber   jak po prostu powybierałeś to co ci pasuje to te...   02.10.2007 - 18:06
- - feni   Masz jakąś tam rację, bo to moje hehe ale jakby...   02.10.2007 - 18:06
- - liber   w sumie to masz racje ale jak często ktoś się c...   02.10.2007 - 18:15
- - Artur_flyer   Bóg, Jezus,Budda, Hitler, Artur, Feni jeden czort...   02.10.2007 - 18:20
- - feni   W sumie nikt o to często nie pyta hehe.   02.10.2007 - 18:50
- - kater   heh:) religia, cóż za najgorsze słowo i najgors...   03.10.2007 - 11:25
- - silverek84   Ja tam się piszę na wszystko, byle rozjebać ten...   03.10.2007 - 14:37
- - plantator   dlaczego?   03.10.2007 - 14:59
- - AuroN   OOBEniści LOL, ja tam wierze w Boga choć nie jes...   03.10.2007 - 15:48
- - feni   "kater" Przyłączam się do tego tylko ...   03.10.2007 - 16:24
- - Wesoły Pierożek   Jedna rzecz która każe mi odróżnić oobe od re...   03.10.2007 - 16:34
- - feni   Masz racje od siebie dodam, że prócz tego, iż s...   03.10.2007 - 16:38
- - Artur_flyer   Hmm... wiesz Kater mi religia źle się kojarzy, o...   03.10.2007 - 16:50
- - feni   "Artur_flyer" Bardzo ale bardzo ale ale...   03.10.2007 - 16:52
- - MetaVirus   kater... Piszesz poważnie, czy to jakaś forma ir...   03.10.2007 - 21:54
- - Wesoły Pierożek   Tak, juz widze tysiace osob lecące do nas bo usł...   03.10.2007 - 22:53
- - liber   coś na wzór biblii już przecież mamy ,popatrz ...   04.10.2007 - 06:48
3 Stron V   1 2 3 >

Go to the top of the page
Start new topic