CYTAT
odp. na: Czy jest wymagany jakiś wiek?
Z racji akceleracji rozwoju psycho-fizycznego, czyli wg. dzisiejszej antropologii przyspieszenia dojrzewania emocjonalnio-psycho-fizycznego, wiek dojrzałości systematycznie się obniża, czyli stajesz się dorosłym wg. obecnych statystyk,
Witam Darku,
No czy ja Wiem..niby tak, ale jakby tak popatrzeć w przeszłość to przykładów osiągania dojrzałości wcześniej niż teraz (40 latkowie na utrzymaniu mamusi) jest bez liku.
Generalnie ja spotkalem sie z przeciwnymi twierdzeniami, moze nie we wspolczesnej literaturze antropologicznej ale historycznej i beletrystyce - dawniej dojrzewalo sie - takze psychicznie wczesniej (bo i przeciez srednia wieku w chwili smierci byla znacznie niza - circa 40 lat). O rozpoczynaniu zycia rodzinnego ok. 15 lat nie wspominajac.
Taki Swedenborg np zaczal pisac dojrzale dziala jako nastolatek, zycie rodzinne tez rozpoczynalo sie wczesniej. Nie chodzi o tzw "cudowne dzieci" - to raczej byla regula.
Dołącze się jeszcze tylko do postu na górze w kwestii uznania dla stylu (ładny i przystępny) i jego zawartości dla Darka S.
pozdrawiam serdecznie