CYTAT(plantator @ 22.10.2007 - 22:23)

A obecność osób na tym forum powinna być ich prywatną sprawą - jest tu kilka, może kilkanaście osób, które twierdzą, że obe to nic innego jak ld, a ld jako szczególna forma snu jest wytworem umysłu śniącego - i co z tego? niektórzy zową to ld inni obe a każdy robi to samo ;)
hmm no ciekawa dyskusja. Ten temat był juz wiele razy ale co tam:
Nie wiem czy w czasie obe ciało astralne naprawdę opuszcza CF, jednak trzymam się tej teorii bo wydaje mi się ona bardziej romantyczna niz wytwór wyobraźni.
Mam jeszcze takie argumenty raczej fifty fifty a mianowicie: Procesowi "oddzielenia" towarzyszą bardzo charakterystyczne czynniki wspólne dla większości obenautów tj szum, ciśnienie, wibrcje, natomiast procesowi przyłączenia w moim przypadku nie towarzyszą żadne ekscesy, nastepuje fadeout jak w kinie i łagodne przeniesienie świadomości do CF. Pozostaje jeszcze pojawiające się utrudnienia przy powrocie do ciała. Czasami trzeba po prostu trochę odczekać żeby wytracic energię a zadziej odnaleźć sposób na powrót;) To by bardziej przemawiało za emancypacją niż wytworem wyobraźni...
czekam na komentaże, bo dyskusja naprawdę ciekawa