|
Tak sie zastanawiam.
Od kąd ćwicze LD ogólnie i WILD, czasem (ostatnio coraz częściej) zdarza się ciekawa sytacja przy pewnych okolicznościach. Chodzi o to, że rano mam przebudzenie (najczęściej w weekendy). Otwieram oczy, podnosze głowę i dociera do mnie obraz i dźwięki z reala. Cała ta orientacja w tym co się dzieje w realu jest na tyle krótka (kilka sekund, czasem 2-3), że nie rozbudzam się, a raczej rozbudzam się w minimalnym stopniu i gdy kłade się spowrotem spać od razu pojawia się sen. I tu często pojawia się u mnie sen który mógłbym nazwać "nieświadomym LDkiem" (w miarę normalna sytuacja, kiedy masz świadomość że śnisz, ale świadomość jest zbyt niska, żeby co kolwiek z tym zrobić; termin zaczerpnęłem z chata, gdzie zastosował go starr lub kater lub ktoś inny - nie pamiętam ;) ). Ale konkretnie. Czasem zdarza się że podczas tak wygenerowanego nieświadomego LD'ka, gdy ponownie po paru sekundach zasypiam i wciąż docierają do mnie dźwięki z reala śni mi się, że sen odzwierciedla rzeczywistość. Tzn. mam już nieco większą świadomość, nadal wiem że to sen i że równolegle dzieje się rzeczywistość, a sen który mi się śni jest idealną kontynuacją tego co zobaczyłem w realu podczas przebudzenia. Dodatkowo realności snu nadaje fakt, że wszystkie dźwięki które do mnie docierają występują i logicznie się wiążą z treścią snu w czasie rzeczywistym. Inaczej mówiąc całość daje efekt, jakbym obserwował mój pokuj i osoby które się w nim znajdują przez zamknięte powieki. Niesamowicie realistyczne doświadczenie - coś jak imitacja niektórych aspektów "wyjścia".
Przykład z życia: Budzę się widze ojca który rozmawia z innym gościem i akurat wychodzi z pokoju do przedpokoju (otwiera drzwi) kładę się spowrotem spać i od razu pojawia się sen w którym widzę jak stary zamyka drzwi i dalej obserwuje już jego i tego drugiego gościa w przedpokoju słysząc ich rozmowe. Stary wchodzi do pokoju w którym śpię, otwiera dzrzwi - w tym momencie otwieram znów oczy i widzę jak stary wchodzi do pokoju.
Czekam na wasze teorie wyjaśniające takie zjawisko, a także wasze doświadczenia.
PS. Ze starym musze mieszkać w jednym pokoju bo razem wynajmujemy mieszkanie w islandii ;)
|