CYTAT(MetaVirus @ 28.10.2007 - 15:03)

xec - pomysł genialny, ale wątpię żeby ktoś kto jest niewidomy interesował się (praktykował) OOBE. (...)
Robert Bruce w "Traktacie o projekcji astralnej" pisze o niewidomych... Zobaczcie sami:
"
(...) Uwaga: Nie musisz wizualizować sobie RĄK, tzn. widzieć lub wyobrażać sobie, że je widzisz. To jest CAŁKOWICIE dotykowe, NIE wizualne. Musisz po prostu być w stanie udawać, że CZUJESZ, jak one coś robią, tak jakbyś odgrywał jakiś prosty ruch w swoim umyśle.
Odkryłem tę technikę dla niewidomych ludzi. Niewidomi WCALE nie potrafią wizualizować, jeśli byli niewidomi od urodzenia, ale mają bardzo rozbudowane poczucie świadomości ciała. Większość widzących ludzi także ma duże problemy z wizualizacją wszelkiego rodzaju, a wszystkie techniki projekcji zależą w dużej mierze od wizualizacji. Skoro tak jest, to odkryłem technikę projekcji, w której wizualizacja NIE jest potrzebna, aby wywrzeć nacisk na ciele astralnym, by się oddzieliło. Okazało się, że jest dużo łatwiejsza i bardziej skuteczna niż inne metody oparte na wizualizacji, więc odrzuciłem je ze względu na tą prostą metodę dotyku.
Uwaga: Niewidomi nie są niewidomi w postaci astralnej. Ciało astralne nie posiada żadnych organów, jest tylko punktem świadomości. Ciało astralne, którego jesteś świadom podczas projekcji, to tylko wytwór możliwości twórczych twojego podświadomego umysłu."