|
Nie chodzi mi o to , w jakiego Boga kto WIERZY, to kwestia osobistych predyspozycji (wychowania, odbytych nauk, rodzaju wyznania, zdolności percepcyjnych, i.t.d. - wszystko oparte na dogmatach), moje pytanie polega na tym, czy możecie na podstawie swoich oobemaniakowych doświadczeń powiedzieć coś na Jego temat, co można by uznać za wiedzę, pośrednie ( np.informacja od Opiekuna lub Przewodnika), bezpośrednie doświadczenie (???), a nie za wiarę w gatunku, że 2x2 jest 4, bo tak nas nauczyła pani i teraz wiemy, że tak jest. I na tej podstawie budujemy bardziej skomplikowane wzory, i one się nawet zgadzają...Tak naprawdę przyjęliśmy "dogmat", że ten wzór matematyczny jest prawdziwy. A Bóg? Czy ktoś WIE kim lub czym jest? Chociaż w małej cząstce WIE? Czy jest istotą rozumną, dającą życie, oświecającą, kochającą, mądrą,zawiadującą wszechświatem, mającą wpływ również na nasze losy, czy jest tylko lub aż życiem właśnie, sensu stricto, światłem, miłością, mądrością...Czy ktoś WIE, A NIE SIE DOMYŚLA? Czy któraś z wyższych istot puściła parę na ten temat, czy jest to temat tabu? Skoro tak często "jeszcze nie czas, by odejść", to czyżby istniał jakiś plan co do naszych żyć, jakies zadanko domowe, a więc to, co często mylimy z przeznaczeniem? Jeśli tak, kto je zadał? W jakim celu? I kto je sprawdza? Czy ktoś coś WIE?
|