Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Skupienie I Świadomość
bobek_balinek
post 16.12.2007 - 17:51
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1039

Witajcie, chcę sie podzielić z wami moimi spostrzeżeniami na temat skupienia oraz świaodmości w dzisiejszym świecie.

Jakiś czas temu dolegiwał mi uciążliwy ból spowodowany obtarciem sobie kostki na mojej dłoni :)
Ile razy rozmyślałem jaki ten ból jest uciążliwy za każdym razem ból ten stawał się coraz silniejszy i nie do wytrzymania... Lecz gdy moją uwage pochłonęły inne obowiązki, w których nie miałem kontaktu z tymże palcem xD bólu nie czułem. Gdy spostrzegłem, że bólu nie czuje bardzo mnie to zaciekawiło.. w obu przypadkach mój palec nie był poddany żadnym czynnikom z zewnątrz(ruch, inna temperatura powietrza, otarcie, jakaś powłoka na palcu(koc, plaster etc.)). Postanowiłem poszerzyć swoje obserwacje na ten temat.

Tu kolejny przypadek.

Pewnego poranka, wstałem rano by zrobić sobie śniadanie, jako że uwielbiam muesli zmieszane z jogurtem i ze go dawno nie jadłem postanoiwłem więc je sobie przygotować. Gdy już miałem przystępowac do konsumpcji, moje ciało nie chciało go zjeść. Pierwsza łyżka była dla mnie jak dwudziesta. Bardzo sie z tym męczyłem i byłem bliski odłożenia śniadania na bok. Lecz głodny nie moge iśc do szkoły! Wtedy przypomniałem sobie sytuację z moim palcem :) I trzymając łyżkę płatków muesli zacząłem myśleć o tym co muszę wykonać wieczorem.. mysl mnie pochłonęła do reszty.. do myślenia włączyłem wszystkie zmysły, tak aby myślenie pochłonęło jaknajwięcej mojej uwagi... i wtedy wsadziłem sobie łyżkę do buzi. O dziwo, smakowała mi! Zjadłem ją jakbym był bardzo głodny.. trwajac w takim toku myslenia zjadłem całe śniadanie z wielkim smakiem, nie czując się utuczonym ani choć w połowie najedzonym. xD

Kolejny przykład, zdażył się dziś. Popołudnie, temperatura powietrza 2 stopnie powyżej zera. Mroźny Atlantycki wiatr mroził wszystkich dookoła :)(on jest baaardzo zimny) xD
Wyszedłem bardzo lekko ubrany z tatą do sklepu. Nie ubrałem czapki ani rękawiczek.. było bardzo zimno i po kilku sekundach telepałęm sie z zimna! Lecz znó przypomniałem sobie o tym czymś.. co sprawia, że "oszukujemy" organizm :) Oglądałem z wielką uwagą i poruszeniem rozgniecione gumy do rzucia na chodniku.. potem liście, drzewa, okna oraz lampki świąteczne. W szybkim czasie przestało mi być zimno. Nie przejmowałem sie zimnem. Czyli cel osiągnięty kolejny raz.

Dlaczego to piszę?
Gdyż chce wam przybliżyć możłiwości sterowaniem swoją świaodmością, skupieniem nie wiem jak to określić, czymś co nas skupia na danej rzeczy, czynności. I omówić z wami jakies ewentualne zastosowanie tego "oszukaństwa".

Niemowlaki nie odczuwają zimna.
Dlaczego?
Gdyż sie bawią, cały czas są w ruchu, nie przejmują sie tym że jest im zimno, jesli już naprawde będzie źle rozpłaczą się. Ich świadomośc skupia się tylko i wyłącznie na tym co sie rusza... co sie wydaje atrakcyjne. Czym mogę sie ew. pobawić. Skupiają sie na czym innym, nie na tym co robią xD xD xD

Gdy kroisz marchewkę, i przypadkiem się skaleczysz... zauważmy, że wielkiego panikowca będzie to bardzo boleć.. będzie spoglądał na rane co chwila.. czy jest dobrze, czy krwawi nadal, czy się goi... Lecz gdy spokojnie do tego się podejdzie, zajmie sie czymś innym, czymś co przykuje naszą uwagę nie odczujemy bólu.. a również krwawić przetanie :)

No drodzy koeldzy i koleżanki... w naszych relacjach partnerskich także tak bywa :)
Zauważcie, że osoba, która aktywnie szuka partnera, marzy o nim, śni, planuje gdzie by swego księcia bądź księżniczkę znaleźć nie znajdzie go tak szybko. Coś nad czymś często myślimy nie dojdzie do skutku.
Lecz, osoba która nie szuka partnera będzie otaczana gronem zalotników xD xD Wysypią sie jak grzyby po deszczu xD Znamy te przypadki :)

Tak więc mam zamysł.. widzę że manipulacja swoją świaodmością może przynieść jakeiś efekty, nie koniecznie dobre :) Napewno skupi nas bardziej na życiu TU i TERAZ i obdaży nas wieloma benefitami :)

Jak manipulować ?

Po prostu myśleć o czymś innym, lub nie myśleć tak intensywnie. Dlaczego do osiągnięcia OOBE musimy nie myśleć o niczym? lub nie myślec intensywnie? Bo mózg pracuje wtedy na niższych falach, obie półkule się synchronizują co ma pozytywny wpływ na zapamiętywanie a także wyostrza zmysły :)

Obie twarze mózgu się stykają... wtedy wielkie rzeczy się dzieją :)

Tak więc, wylałem co mi na sercu leży :) Nie wiem czy ten temat walnąc do Artykułów czy nie, pragnę jednak by ten temat jakoś rozwinąc i przedyskutować. Widzę, że takie przypadki korzystnie wpływają na zycie :) A co wy o tym sądzicie???? Komentarze mile widziane :)

Bless!!!
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
bobek_balinek
post 17.12.2007 - 18:56
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1039

Tak sobie myślę...

Łapacze dołów.. czyli ludzie którzy są tak skupieni swoimi błędami, badź sytuacją która ich wprawia w dyskomfort także moga z tego wyjśc :) Lecz niestety obserwując ludzi, zauważyłem że ludzie Ci są tak bardzo przejęci i pochłonięci swoim "dołem" nie są w stanie spojrzeć na swoją sytuacje tak, by mogły manipulowac swoim umysłem i świadomością. Nie mówie że to niemożliwe, lecz bardzo trudne. Wiem to po sobie. Wyciągnięcie siebie samego z dołka poprzez rozgraniczenie pewnych rzeczy jest naprawde owocne, ale bardzo trudne w osiągnięciu.. nasza uwaga jest całkowicie skupiona na naszym wypadku, beznadziejnej sytuacji czy niską samooceną. Niestety tak nas nauczył świat, a nawet najbliźsi!
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic