oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Pamięc Określonego Stanu, zapamiętywanie snów
Pinoczino
post 23.12.2007 - 02:07
Post #1

Częsty Gość Rodziny
**
Grupa: Validating

Jak wiemy zapamiętywanie snów jest dla wielu z nas wielką trudnością. Owa pamięć do snów ma wiele pozytywnych skutków, ponoc 75% czasu gdy spimy jestesmy poza ciałem a zatem co nam daje taka pamięć ? odpowiedź jest oczywisty. Długotrwała pamięć również wspomaga uzyskanie swiadomego snu.

Pamięć określonego stanu:

Pamięc o konkretnym wydarzeniu przechowywana jest w tym obszarze swiadomosci, w ktorym wydarzenie to miało miejsce. Budzenie sie więc ze snu można rozpatrywac jako przeniesienie uwagi z jednego obszaru świadomości do obszaru swiadomosci swiata fizycznego. Kiedy snimy sen i zaczyanmy sie powoli z niego wybudzac jest on wciaz bardzo intensywny. Uwaga skoncentrowana jest wciaz na obszasrze swiadomosci snu, czyli tam gdzie sen się sni, gdzie nastepuje konkretne wydarzenie. Dopóki sie nie obudzimy wszystko jest bardzo jasne i wyrazne naprzyklad:
Jest gorąco i wilgotno. W powietrzu słychać brzęczenie natrętnych owadów. Jesteś w dżungli, wewnątrz małej chaty, przyglądasz sie i przywiązanemu do kszesła koleszce. Za nim stoi na bacznosc dwóch innych z bagnetami na karabinach. Inny stojący naprzeciw koleś przesłuchuje więźnia, nad którego lewym przedramieniem w odległości ułamka cala dostrzegasz żarzący się papieros.
Powoli zaczynasz sie wybudzac, kolory i dzwieki bledna, Jestes coraz bardziej rozbudzony, scena sie zaczyna rozmywać. Jeszcze przez moment pamiętasz o czym śniłeś, lecz szczegóły nie są już wyraźne. Za chwilę będziesz pamiętał jedynie, że sniles o czyms. POjecie pamieci okreslonego stanu wskazuje, nam w jaki sposob mozemy przypomniec sobie sen.
Nasz sen mial miejsce w obrebie obszaru swiadomosci snu i w tym wlasnie obszarze przechowywana jest pamiec o tym wydarzeniu. Wybudzenie sie jest procesem przenoszenia koncentracji uwagi z obszaru swiadomosci snu do obszaru swiadomosci rzeczywistosci fizycznej.
Kiedy juz jestesmy calkowiecie rozbudzeni zwykle okazuje sie ze nie pamietamy prawie nic, poniewaz nasza uwaga jest teraz skupiona na obszarze rzeczywistosci fizycznej, a nie tam przechowywana jest pamięc o śnie !

Przypominanie sobie snu z perspektywy swiadomosci fizycznej moze okazac sie bardzo trudne. Chcac przypomniec sobie wiecej bedziesz musial znalesc sposob aby przemiescic swoja swiadomosc z powrotem do obszaru w ktorym sen mial miejsce.
Kiedy próbujesz przypomniec sobie sen, może sie nagle okazac, że ni stąd ni z zowąd czujesz gorąco tak jakby był duszny parny dzień. Najprawdopodobniej nie masz zielonego pojęcia skąd to odczucie sie bierze, po prostu je przezywasz. Skoncentruj sie na nim. Przypomnij je sobie tak dobrze, jak tylko mozesz, tak abys mogl go ponownie doswiadczyc. Gdy to zrobisz twoja uwaga zacznie wracac do obszaru swiadomosci w ktorym sen mial miejsce. Byc moze mignie Ci przed oczyma obraz zapalonego papierosa, lub poczujesz niepokoj niewiedzac skąd sie on bierze skoncentruj uwage na odczucie ktore towarzyszy temu obrazowi. Byc moze w trakcie takiego koncentrowania sie przemknie Ci przez mysl obraz dwoch zolniezy z bagnetami na karabinach. Bedziesz koncentrowal sie na uczuciach powiązanych ze wszystkimi obrazami jakiekolwiek przyjdą Ci na myśl, a twoja uwaga będzie sięgać cioraz głębiej i głębiej w obszar swiadomosci w ktorym sen mial miejsce i gdzie jest przechowywana pamięc o nim.

*Co rozumiem przez "uczucia". często zdarza się, że ktos poczuje konkretny zapach, uslyszy stara piosenke w radiu i natychmiast przypomina sobie jakies doswiadczenie, przezycie. Dla wielu z nas jest to bardziej jak ponowne doswiadczenie tego odczucia.

Notatki odgrywają też bardzo dużą rolę, wykonywanie szczegolowych pisemnych notatek od razu po powroce z niefizycznej podrozy jest doskonalym pierwszym krokiem do nauki zapamiętywania swoich doswiadczeń. Przeniesienie uwagi ze swiadomosci snu, do rzeczywistości fizycznej nie jest procesem natychmiastowym. Tuz po obudzeniu sie czesc uwagi jest nadal skupiona na obszarze snienia. Jestesmy w stanie przypomniec sobie o wiele wiecej szczegolow jesli zaczynamy notowac w tym wlasnie momencie. Z czasem przypominamy sobie wiecej i wiecej notując swoje doswiadczenia, może zaistnieć również taka sytuacja, że gdy będziemy czytali owe notatki zaczniemy sobie przypominać całą reszte :)
Nagrywanie swojego glosu jest tez bardzo przydatne poniewaz bardziej jak notatki oddajemy uczucia jakie towarzyzyly nam tuz po przebudzeniu i wczuwając się w swoj glos mozemy przezyc to wszystko od nowa.

Początkującym proponuje zakup książki Bruce'a Moen'a "Swiadome podroze w niefizyczne swiaty" ksiązka bardzo dobrze przedstawia nam nową wiedzę niezaburzając perceptu. Maly wydatek a naprawde warto :) Pozdrawiam pino.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Gwaihir
post 24.12.2007 - 20:47
Post #2

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Ja pamiętam po każdej nocy ZAWSZE 3-7 snów.
Każdego ranka próbuję je sobie przypominać.
Niestety, nieczęsto mam LD.

+Quote Post
Pinoczino
post 25.12.2007 - 14:31
Post #3

Częsty Gość Rodziny
**

Drogi Zbyszku nie moge skrocic kilku ksiazek w jednym artykule najlepiej opisal to chyba Moen i Charles Tart. Moja odpowiedź powinna być owiele bardziej obszerna ale ostatnio mam bardzo mało czasu na cokolwiek także więc wybacz ale nie dam rady. Jesli chciałbyś jednak zgłębić ten temat to zachęcam to poczytania Charles'a Tart'a dzięki tym technikom pamiętam każdy sen można by powiedzieć, że z sekundy na sekunde z każdym szczegółem jak w świecie fizycznym, więc śmiem sądzić, że warto poswiecic temu chwile.

Pozdrawiam

+Quote Post
Zbyszek
post 26.12.2007 - 10:37
Post #4

cialka.net
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

Siedzac z Moenem przy kawie wpadlem w pol trans. Zwiekszylem swiadomosc w ciele astralnym kosztem ciala mentalnego. To zn. wpadlem w ciemnosc i rozmawialem z nim chropawym(diabolicznym ,opentanym) glosem.Czesc analityczny przysnela ale za to rozmawialem z nim dajac sie prowadzic czemus z poza.Rozmawialismy o cialkach i ich funkcji.Opowiadalem o przyszlosci,podsuwajac siedzacym przy stole rozne innowacje dotyczace warsztatow.
W jakims momecie wcielo mnie na calego i nie pamietalem czegokolwiek. Uslyszalem wtedy po raz pierwszy od Brusa to zdanie o pamieci danego stanu.
Aktywujac ponownie cialo mentalne ,odzyskalem zdolnosc dosamodzielnego myslenia rezygnujac ze wsparcia jakiejs czesci siebie ktora na ten czas mi towarzyszyla.
Pamiec mi natychmiast powrocila. Przesuwajac swiadomosc wielokrotnie poprzez ciala niefizyczne ,postrzegam zmiane jakosciowa pamieci a nawet w pewnych wypadkach jej calkowity brak.
Rozczlonowalem ja na pare roznych procesy.Zapisane jest zawsze i to w roznych miejscach a odczytajacy info niekoniecznie ma w nie pelny wglad.Czasami przypominana rzecz jest wytwarzana calkiem na nowo. Wtedy nie powinno sie mowic o pamieci tylko o kreacji.

Domyslacie sie ze to wszystko odbywa sie w sosie cialek fizycznoniefizycznych. .
Temat jest wspanialy i zajmuje mi wiele czasu i konca jakos nie widze.

+Quote Post
Pinoczino
post 26.12.2007 - 20:46
Post #5

Częsty Gość Rodziny
**

Dziękuje że mi opisałeś tą sytuacje, zazdroszcze Ci poznania Burce'a i musze przyznać że przeprowadziłeś bardzo fajne doświadczenie, wypowiedziałbym sie na ten temat ale nie chce sie rozpisywac :) Szkoda, że tak wiele artykułów i przeżyć oobe z prawdziwego zdarzenia jest zamieszczonych tylko i wyłącznie na zabezpieczonym forum ale coż gdzieś porządek musi być.

Pozdrawiam

+Quote Post

Posty w temacie
- Pinoczino   Pamięc Określonego Stanu   23.12.2007 - 02:07
- - MetaVirus   Niezły tekst, ale coś źle zrozumiałem lub jest...   23.12.2007 - 03:11
|- - Pinoczino   Posiadamy tylko bez swiadomosci w nim, nie przypom...   23.12.2007 - 20:44
|- - Noobek   CYTAT(MetaVirus @ 23.12.2007 - 03:11...   24.12.2007 - 02:50
- - MetaVirus   heh no trawki na egzaminie nie sprawdzałem, choci...   23.12.2007 - 21:28
|- - Pinoczino   Wlasnie chodzi o swiadome sny, ze w tedy mozemy so...   23.12.2007 - 22:09
- - MetaVirus   Pinoczino, ale jak napisałem powyżej, w świadom...   23.12.2007 - 23:19
- - Dagon   Nie wiem jak u was, ale mi wystarczy najmniejszy s...   24.12.2007 - 00:11
- - MetaVirus   Mi chodzi o to, że ani w realu ani w LD nie mamy ...   24.12.2007 - 02:10
- - suwak   Pinokio! KLAMIESZ! dowod? Spojrzcie na jeg...   24.12.2007 - 07:03
- - AuroN   Rano miałem 4 LD-ki ^.^ Po pierwszym LD skapłem ...   24.12.2007 - 07:22
- - Max537   CYTAT(MetaVirus @ 24.12.2007 - 02:10...   24.12.2007 - 11:14
- - AuroN   Jeżeli będziesz prowadził sobie dziennik snów ...   24.12.2007 - 12:50
- - suwak   Z przypominaniem jest jeszcze ciekawy myk, ze nasz...   24.12.2007 - 15:16
|- - Zbyszek   Pamięc o konkretnym wydarzeniu przechowywana jest...   24.12.2007 - 15:51
- - MetaVirus   CYTAT(Max537 @ 24.12.2007 - 12:14) C...   24.12.2007 - 18:09
- - Gwaihir   Ja pamiętam po każdej nocy ZAWSZE 3-7 snów. Ka�...   24.12.2007 - 20:47
- - Pinoczino   Drogi Zbyszku nie moge skrocic kilku ksiazek w jed...   25.12.2007 - 14:31
- - Zbyszek   Siedzac z Moenem przy kawie wpadlem w pol trans. Z...   26.12.2007 - 10:37
- - Pinoczino   Dziękuje że mi opisałeś tą sytuacje, zazdrosz...   26.12.2007 - 20:46

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park