|
OBE - doświadczenie poza ciałem. LD - świadomy sen. A co to LD nie może być poza ciałem? Zarówno sen jak i LD zachodzą w astralu. Astral jest inną materią, materią niefizyczną. Jeśli jest materią niefizyczną znaczy to, że będąc w astralu jesteśmy poza ciałem. Wszystko rozbija się o ideologię i definicje. Bo astral tworzony jest przez nasz umysł, nasze myśli, a nasze myśli są w głowie, dlatego niektórzy uważają, że LD nie jest wyjściem z ciała. A kiedy ktoś porówna LD z tzw OBE to nagle mu wychodzi, że OBE to LD. Tyle że popełnia w ten sposób błąd definicji. Rozbudowana definicja OBE mówi także o tym, że OBE jest wyjściem do świata fizycznego. Jednak definicja ta na naszych oczach ulega transformacji jakoby OBE było wyjściem poza ciało samym w sobie, czyli w dosłownym tłumaczeniu z angielskiego (doświadecznie poza ciałem - i nic więcej), a zatem transformacja definicji polega na powrocie do pierwotnego znaczenia tego zjawiska. OBE to prostokąt a LD to kwadrat. Kwadrat jest prostokątem, ale prostokąt nie jest kwadratem. OBE staje się zbiorem podzbiorów, staje się wielkim workiem, do którego wrzucane są LD, projekcja astralna oraz eteryczna i OBE jako wyjście do świata fizycznego czyli najczystsza forma OBE i najtrudniejsza do osiągnięcia, a ponieważ jest tak trudna do osiągnięcia, to prawie nikt tego nie doświadczył, a skoro trudno to doświadczyć staje się mitem, a mity zazwyczaj się "obala" uznając je za nieprawdziwe zjawisko)
Musiałam to wytłuścić.
|