|
Witam czytałem dzisiaj na wikipedi o OBE i jestem poprosrtu zdziwiony jest wiele teori pozwole skopiowac sobie wedłóg mnie naistotniejsze róznice kazdej z teori
1 Teoria popularna Najpowszechniejsza, popularna teoria mówi, że w czasie OOBE dusza opuszcza ciało. Oddzielenie duszy od ciała z punktu medycznego nazywane jest śmiercią kliniczną 2 Robert Bruce, autor Traktatu o projekcji astralnej ma następujące poglądy: W czasie OOBE tworzony jest doskonały duplikat osobowości podróżnika. Podróżnik występuje więc w dwóch egzemplarzach, z których każdy może działać niezależnie. 3 Teoria peryskopu Według tej teorii nic nie opuszcza ciała, wrażenia z odległych miejsc następują dzięki postrzeganiu pozazmysłowemu, komunikacja z innymi istotami dzięki telepatii. Istnienie ciała astralnego jest złudzeniem. Ciało astralne można porównać do peryskopu, który wystaje z ciała fizycznego, jednak świadomość go nie opuszcza. 4 Teoria świadomego snu Według tej teorii OOBE niczym nie różni się od świadomego snu. Dusza nie opuszcza więc ciała. Teoria ta ma dwa warianty: jeden uznaje OOBE za szczególny przypadek świadomego snu, a drugi uznaje świadomy sen za szczególny przypadek OOBE.
no i jak wedłóg was teraz to jest któa wedłóg was teoria jest najtrafniejsza?
kolejna czesć tematu
jesli wezmiemy pod uwage ww. teorie peryskopu to i nie wyklucza ona Istnienia BOGA gdyz nie znajdujemy sie po tej 2giej stronie,ale jak juz wezmiemy pod uwage teorię popularną to wyjscie z ciała wyklucza ostnienie Boga. poniewaz jestesmy po 2 stronie i nie ma piekła ani nieba wiec nie ma tez Boga takiego jak go opisuje kosciół.
co myslicie w tej sprawie?
z mojego krótkiego doswiadczenia dla mnie najbardziej prawdopodobną teorią jest Popularna ale z punktu widzenia nauki jest to niemozliwe bo dusza dla niekórych nie istnieje albo wwychodzi tylko po smierci.
a i jeszcze podobno niektórzy ludzie po smierci klinicznej dostali niby tam jakis dar to czemu człowiek jak swiadomie dochodzi do stanu OOBE nic nie otrzymuje moze z wyujątkiem zmieny postrzegania swiata?
|