oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Po Co Istnieje Podświadomość?, Proste pytanie, trudne odpowiedzi...
Ovca
post 07.01.2008 - 20:19
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Po co istnieje podświadomość? Nie chodzi mi tu o żadne naukowe teorie, tylko o Wasze osobiste przemyślenia…
Podświadomość, wyższa jaźń, czy jak to nazwać, istnieje w jakimś konkretnym celu, nie wierzę, że jest to jakiś efekt uboczny milionów lat ewolucji. Gdy o tym pomyślę, nieraz przeraża mnie myśl jak wielka głębia kryje się w moim umyśle. Podobno człowiek używa tylko niewielkiego procentu swojego mózgu. A więc co z resztą? Skoro korzystając tylko z tej niewielkiej, dostępnej ‘na co dzień’ części, człowiek tyle osiągnął, co stałoby się, gdyby był w stanie użyć pełni swojego umysłu? Gdzieś kiedyś czytałam, że gdyby tak się stało, człowiek stałby się czystą energią. Co by się działo? Czytalibyśmy w cudzych myślach? Telekineza nie byłaby już rzadką zdolnością, ale zwykłą cechą?
Zadziwiające, jak mało jeszcze o sobie wiemy.
Czy jesteśmy wyższymi istotami zamkniętymi w cielesnej powłoce, niezdolnymi do pełni rozwoju w takiej formie? Czy gdy odzywa się nasza podświadomość, rzeczywiście jesteśmy w innym świecie, czy tylko w projekcji własnego mózgu? Czy po śmierci nie ma już nic, czy dopiero wtedy wszystko się zaczyna? Czy śmierć nas wyzwala?
Często o tym myślę i dochodzę do wniosku, że więcej jest dowodów na to, że nie jesteśmy jedynie fizycznymi organizmami, które żyją dzięki współpracy mózgu z innymi narządami. Jesteśmy czymś znacznie większym.
Szkoda, że współczesny racjonalizm tak skutecznie odrzuca wszelkie dowody na istnienie niefizyczności człowieka.
Na szczęście, jesteśmy jeszcze my, obemaniacy :) Może to do nas należy zadanie uświadomienia innych?
Eh, musiałam gdzieś to napisać, bo wzięło mnie na przemyślenia :) może się powtarzam, jeśli tak to trudno… ale wolność słowa jest, no nie?
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
tom
post 07.01.2008 - 20:43
Post #2

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: Moderator

Notatnik

Jesteśmy istotami troistymi:) duch, umysł, ciało (po śmierci, ciało tylko zmienia "konsystencje" ale nadal jest). Z psychologicznego punktu widzenia mamy nadświadomosć, podświadomosc i świadomosć. Jeszcze są inne podziały ale nie pamiętam ;p wiedza ta zaczerpnięta z "Rozmów z Bogiem".
A dlaczego tak jest? hmm... Bóg tak chciał:D a czemu?:P moze po to byśmy potrafili eksplorować różne rzeczywistości... Gdybyśmy byli JEDNYM, to wszytsko by znajdowało sie w np. ŚWIADOMOŚCI, i zapewne cięzko byłoby nam żyć z pamięcią z poprzednich wcieleń (zakładam ze ta pamieć dostępna jest dla ducha)...i zamiast sie wciąż doskonalić, doświadczać, bylibyśmy w pewnym sensie ograniczeni (np. nie każdy potrafiłby pokochać kolejną osobę, w swym nowym życiu) Mimo wszytsko należało by pamietać, że każda z trzech cząstkowych składających JA zasługuje na "uznanie". Tak wiec przy rozwoju duchowym winniśmy pamiętać o ciele ;-)

PAX
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park