CYTAT(Lokaty @ 16.01.2008 - 22:22)

Czy uzyles okreslenia "Projekcja Astralna" zamiennie z OOBE, czy tez uwazasz, ze te dwa zjawiska nie oznaczaja tego samego?
Napisałem tak, bo jakbym napisał OBE, to zaraz by ktoś napisał, OBE to przebywanie w Realu, a Projekcja Astralna w Astralu. Pier..lić nazewnictwo!!! Cholerne słowa. Dziś znalazłem jeszcze jedną poważną wadę używania słów, a raczej stosunku obecnie żyjących ludzi do tej "genialnej" formy komunikacji i "wielkiego" dzieła
człowieka. Poza oczywiście nieporozumieniami między ludźmi, które widać na załączonym obrazku powyżej wynikającymi z tego, że każdy ma inne, swoje skojarzenia z danym słowem i interpretuje je na własny, unikalny sposób jest jeszcze jedna duuża wada. Otóż myśląc za pomocą słów drastycznie spowalniamy i ograniczamy swoje myślenie z bardzo prostej przyczyny. Myśląc za pomocą słów, czyli mówiąc do siebie po cichu czy w myślach nie będziesz w stanie myśleć szybciej niż umieć mówić. Ludzki mózg ma nieprawdopodobne możliwości i obecnie te sławne 10%, które niby wykorzystujemy w codziennym życiu spadło do 1% wg. mnie Pamięć krótkoterminowa wynosi ok. 7 bitów (tak jest w książkach) w praktyce wynosi natomiast ok.3, 4, 5 bitów. Chociaż z doświadczenia ze sklepikarkami powinienem napisać 1 bit. (Mówię bułkę z szynką i pączka proszę. Odpowiedź - bułkę i co??). Pamięć krótkoterminowa 1 bit???. To już dźdźownica ma więcej. I tak szkoła ludziom nie powie : zapamiętuj OBRAZAMI, SKOJARZENIAMI, EMOCJAMI, bo dzieciom by się fajnie uczyło. Nie dadzą dzieciom mnemotechnik, tylko męczą się ludziska
i wkuwają jak małpy. 538945783758 - zapamiętałeś? A różowego słonia skaczącego w twoich ulubionych slipkach boksujący się z Twoją nauczycielką od polskiego w łazience? Co łatwiej zapamiętać? To drugie nie tylko łatwo zapamiętać, ale BARDZO TRUDNO ZAPOMNIEĆ. Stwórz konwerter suchych słownych danych na obrazy, w których mózg jest mistrzem w zapamiętywaniu i masz genialną pamięć od ręki. to było krótkie streszczenie mnemotechnik, które pozwalają zapamiętać bez wysiłku 10 talii kart. A co pochwalę się. Spróbuj wykuć 520 kart za pomocą słów. Powodzenia.
Kiedy czytasz i powtarzasz w myślach to co czytasz spowalniasz się o ok. 10 razy. I to nie jest liczba wzięta z kosmosu. Wystarczy looknąć na absolwentów szkół szybkiego czytania. Pierwsze to co jest eliminowane to mówienie w myślach. Można czytać 10 razy szybciej, nawet 100 razy. Jeśli wyeliminujesz słowa z procesów myślowych. Dla mózgu to żaden problem czytać 100 razy szybciej czy ,myśleć tak samo szybko. Nasze nawyki wpajane od dzieciństwa nam w tym przeszkadzają. I na koniec. Jako student matematyki wiem, że cholernie długie i skomplikowane formułki, których większość ludzi nie rozumie, przekonwertowane na obrazowy model w głowie stają się banalne i oczywiste dla każdego. Dlatego trzeba myśleć modelami, obrazami, a nie małpią paplaniną. Wystarczy spojrzeń na geniuszy myślenia obrazowego (visual thinking) - Feynman czy Einstein czy Edison. Stany o których piszecie jak hipnagogi były im doskonale znane. Stad czerpali inspirację do swoich przełomowych teorii. Nie mówię juz nawet o artystach. Kto nie wie, nigdy w życiu sam nie doszedł do wniosku jak bardzo ułomne są słowa niech użyje swojej wyobraźni i zacznie w końcu myśleć, a nie paplać.
Ale mnie refleksja naszła.
Albert Einstein: Jestem przekonany, że większość ludzkich procesów myślowych zachodzi bez udziału słów