Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Ospuo, Oobe
Patjar
post 15.01.2008 - 18:10
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2787

Czym sie roznia?

OSPUO = Obszar Stworzony Przez Umysl Obserwatora
OOBE = doswiadczenie poza cialem

tak na prawde chyba nie da sie wyjsc z ciala doslownie, bo to sie nazywa smierc. "Smierc jest to odlaczenie sie duszy od ciala". Czyli oobe jest to chyba Takie miejsce, ktore przypomina nasz swiat, swiat rzeczywisty. Ale jest stworzony przez nas, u kazdego wyglada inaczej. Czyli chyba troche przypomina OSPUO, bo to tez jest "Obszar Stworzony Przez Umysl Obserwatora" czyli tez takie miejsce, ktore przypomina nasz swiat.

PS:
moze sie nie znam ale wedlug mnie tak to wyglada

ogolnie koncowa opinia wedlug mnie: OSPUO = OOBE

prosze o rozmowe, bo moze jestem w bledzie
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Szopen
post 18.01.2008 - 14:14
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2905

mind trainee, naprawdę święta prawda... Powiedz mi więc dlaczego ludzie (cały świat) nie zwracają na to uwagi, wolą robić po swojemu, wszystko na tępe słowa? ja myślę że już zwierzęta, tak właśnie zwierzęta posiadają lepszy system komunikacji niż my, ludzie. Dlaczego??? Bo nie używają słów!!! mają tylko przekazy emocjonalne które wg. mnie są najlepszym sposobem komunikacji....
Profile CardPM
+Quote Post
mind trainee
post 18.01.2008 - 16:08
Post #3

Guests

CYTAT(szopen93 @ 18.01.2008 - 14:14) *
mind trainee, naprawdę święta prawda... Powiedz mi więc dlaczego ludzie (cały świat) nie zwracają na to uwagi, wolą robić po swojemu, wszystko na tępe słowa? ja myślę że już zwierzęta, tak właśnie zwierzęta posiadają lepszy system komunikacji niż my, ludzie. Dlaczego??? Bo nie używają słów!!! mają tylko przekazy emocjonalne które wg. mnie są najlepszym sposobem komunikacji....

Powód jest chyba banalnie prosty. Jako dzieci uczymy się na podstawie zmysłów - dotykamy, liżemy, macamy, smakujemy, połykamy. Owszem nie jest to zbyt bezpieczny sposób poznawania świata (hehe) ale taki jest najlepszy, bo pochodzi od ewolucji. Dziecko wykorzystuje najwięcej swojego potencjału. Uczy się NATURALNIE. Może się nauczyć 2 języków bez żadnych problemów o czym świadczą dzieci rodziców, któzy wyemigrowali do innego kraju, kiedy dziecko miało kilka latek. Jest bardzo kreatywne i nauka daje mu niesłchaną radość. Robi wszystko spontanicznie. Dzieje się tak dlatego, ze jeszcze nie umie mówić. I ani szkoła, ani rodzice, ani społęczeństwo nie są po prostu w stanie przekazać dziecku, że robi to "źle". Bo przecież dziecko powino ładnie siedzieć przed biureczkiem, gapić się tępo w tablice, siedzieć nieruchomo i powtarzać za nauczycielem, nie krzyczeć, nie gadać i nie zadawać głupich pytań. Dziecko robi po swojemu, jest dobrze. Uczy się języka. Wtedy szkoła kładzie wysoki nacisk na umiejętności werbalne przez co znzcznie osłabie się udział prawej półkuli w procesie nauki i myślenia. Nauka staje się mordęgą. Dziecko traci ktreatywność i wybiera naukę po przez kucie niż przez znajdywanie zabawnych skojarzeń i pracę wyobraźni bo to z pozoru nie wymaga wysiłku. Następuje okres 10 lat szkoły, kucia. Kreatywność, radość z uczenia drastycznie spadają. Synchronizacja półkul zostaje zaburzona i nasz potencjał gwałtownie spada. Nie jestem w stanie podkreślić jak duże znaczenie ma używanie dwóch półkul w myśleniu. Trzeba robić rzeczy logicznie i abstrakcyjnie, słowami i obrazami, z opanowaniem i emocjami zarazem. Ktoś powie, że jak używam, jednej półkuli do używam 50% mózgu. To ja odpowiem - OK. To ja dam Ci 50% twojego potencjału fizycznego - zwiąże lewą rękę i lewą nogę i idź biegaj. Zmierz sobie czas jeśli się po 2 kroku nie wyłożysz.
W dużym skrócie to brak wyobraźni i kreatywności w szkole jak i w codziennym życiu powoduję wywyższenie
roli słów. Ludzie robią to z prostego powodu. Poobserwuj człowieka obecnego SYSTEMU. Jak on wygląda jak nic nie mówi. Otóż wygląda jakby nic robił. Wkurza mnie to, że ludzie paplają i paplają. Bez tego jakby nie istnieli. Nie znają nic innego. Bez słów panuje w ich umyśle jedna wielka pustka i dlatego paplają by ją zapełnić. Aby stworzyć pozory zachodzenia myślowych procesów w ich niekreatywnych głowach. Choćby o skarpetkach sąsiada byleby paplać. Ja przez niektórych jestem uznawany za małomównego. Po prostu czasami wogóle nie odczuwam potrzeby paplania jeśli nie ma oczym. Budzę się rano i leżę sobie tak z pół godziny i przypominam swój sen, bawię się wyobraźnią i jest mi dobrze. Na koniec, albo początek jeszcze dopowiem, że słowa są i będą ważne. Odpowiednie posługiwanie się nimi rozwija. Ale tylko wtedy gdy w parze z tym idzie wyobrażnia i fantazja.

Znowy żem się rozpisał.
+Quote Post

Posty w temacie
- Patjar   Ospuo, Oobe   15.01.2008 - 18:10
- - mind trainee   OSPUO to nazwa miejsca, OOBE to nazwa pewnego zjaw...   15.01.2008 - 18:20
|- - Lokaty   CYTAT(mind trainee @ 15.01.2008 - 18...   16.01.2008 - 22:22
|- - Majster   CYTAT(Lokaty @ 16.01.2008 - 22:22) C...   16.01.2008 - 22:51
|- - mind trainee   CYTAT(Lokaty @ 16.01.2008 - 22:22) C...   17.01.2008 - 15:00
- - Patjar   aha, ale jakies powiazanie to ze soba ma? PS: dzi...   15.01.2008 - 18:23
- - mind trainee   OSPUO oczywiście ma powiązanie z OOBE, bo pierws...   15.01.2008 - 18:28
- - Patjar   aha czyli mam rozumiec ze aby trafic do tego ...   15.01.2008 - 18:35
- - mind trainee   Zależy co rozumiesz przez najczystsze. Aby wydost...   15.01.2008 - 18:46
- - Patjar   "Aby wydostać się z OSPUO, przesunąć faz�...   15.01.2008 - 18:55
- - mind trainee   Jakbyś przeczytał wymienione przeze mnie pozycje...   15.01.2008 - 19:04
- - szopen93   Nie wiem czy tylko mnie ale czuje, że większoś�...   16.01.2008 - 14:16
- - Patjar   ok, ale nie wiem skad wziasc ksiazki. Jesli sa w w...   16.01.2008 - 16:58
- - Gerber W.   http://www.4shared.com/file/28191254/275ef...emhtm...   16.01.2008 - 20:25
- - mind trainee   Nie rozumiem jak można w dobie internetu powiedzi...   16.01.2008 - 20:34
- - luzak067   Polecam moją stronę www.oobe.cal.pl <---mnów...   16.01.2008 - 20:58
- - szopen93   Kup sobie na allegro książke Darka Sugiera za dy...   16.01.2008 - 22:02
- - Patjar   dzieki Gerber :D   17.01.2008 - 15:03
- - mind trainee   CYTAT(szopen93 @ 18.01.2008 - 14:14)...   18.01.2008 - 16:08

Go to the top of the page
Start new topic