Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Terminologia., Jakie dziwne te nazwy.
123
post 31.01.2008 - 14:36
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 3377

Witam czytam artykuły na różnych forach i za przeproszeniem zaczynają mi się już niektóre nazwy źle kojarzyć. Weźmy takie spolszczone czy polskie określenia jak hipnagogi czy orgazm astralny. Jak to można w ogóle ładnie przyjąć do świadomości takie powykręcane nazwy które mają niby opisywać świat duchowo-astralno-nienamacalny?

Trochę mi tu trąci myszą po prostu te nazwy są jakieś mało wysublimowane jak na takie stany świadomości.

hipnagogi
orgazm astralny
fazowanie
LD

nie można wprowadzić jakichś jednolitych np. łacińskich określeń? Tyle było tam ładnych i ciekawych określeń

Po łacinie (+-):
conscia somnus - świadomy sen LD
concutio somnus - hipnagogi (zakłócenia) senne

itp.
zachęcam do kontynuowania wątku
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Szopen
post 08.02.2008 - 22:45
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2905

Chcesz się bawić w naukowca i dawać dziwaczne nazwy? Jesteśmy w Polsce wieć nazwy są POLSKIE. Z resztą tak brzmi fajnie i przyjaźniej. i jestem pewien, że nasz AP Darek, potwierdzi moje zdanie. Po prostu takie lest lepiej, a nie jak z biologi uczyć się 20 (czy iluśtam) zanw łacińskich kwiatów... Źle mi się to kojaży, po prostu tak naukowo, a ja żaden naukowiec nie jestem. Ludzie pomyślą sobie "oooo, takie naukowe nazwy to pewnie to OBE nie jest dlamnie ^^". A tak jest po prostu przyjaźniej :]
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic