CYTAT(ja:) @ 12.02.2008 - 23:37)

Licealiści wybierają sobie przedmioty, których chcą się uczyć.
To jest bardzo dobry pomysł i daje możliwość wyboru, której tak bardzo brakuje wszystkim w dzisiejszych czasach.
CYTAT(grzee @ 13.02.2008 - 15:25)

moja matka uważa: po jakiego grzyba mam się uczyć biologii skoro chodzę do tech. budowlanego i to mi się już nie przyda ;P
Pozdrów ode mnie mamę, mądra z niej kobieta i wie co dla córki dobre ;]
CYTAT(pieczywo @ 13.02.2008 - 18:53)

[...]Wiekszość 16 latków nie ma jeszcze ukształtowanego pojęcia w temacie "co chciałbym robić gdy dorosne". [...]Jesli nie jestes zdecydowany na kierunek w jakim chcesz sie kształcić idź do liceum profilowanego, jeśli nie, do - LO[...]
O czym bedziecie rozmawiać z ludzmi jesli bedziecie się znali tylko na jednej dziedzinie?
Lol, może nie mają ukształtowanego pojęcia w tym temacie bo całe życie są edukowani w kierunku "żadnym", w rezultacie decyzje co dalej chcą robić w życiu są podejmowane spontanicznie i zwykle na podstawie nierzetelnych, zasłyszanych plotek nt. zawodu "a bo ci psychologowie to tacy fajni, pomagają ludziom i dużo zarabiają a ja pomagać lubię i pieniążki też lubię". Jeżeli chodzi o liceum profilowane lub zwykłe to - po co? Jeżeli ktoś będzie w sytuacji takiej o jakiej mówisz, weźmie sobie po prostu standardowy zestaw przedmiotów taki jaki jest w dniu obecnym i już. Po co cokolwiek komplikować, jesteś za tym by ograniczać ludziom wybór i swobodę działań? Jeżeli chodzi o pytanie o czym ludzie będą rozmawiać to... Rozbroiłeś mnie... Nie wiem, nie wiem, może o wydarzeniach ze świata, o swoich zainteresowaniach czy chociażby wreszcie zaczęliby dyskutować na temat własnych uczuć. Uważasz, że miażdżące mózg wzory chemiczne pomagają ludziom w komunikacji? A może te fajne zagadnienia fizyczne, które uczniowie kują na pamięć i zapominają zaraz po napisaniu sprawdzianu? To właśnie takie bezmyślne zakuwanie zabija kreatywność w młodych ludziach, dodam również, że wzory chemiczne, o których tutaj wspomniałem nie wynikają z logiki, więc nijak nie są w stanie stymulować waszego rozwoju. No, chyba, że zależy Wam na ćwiczeniu pamięci, ale do tego polecam gry pamięciowe i tabletki zawierające wyciąg z miłorzębu japońskiego.