Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Zmiany W Forum, wóz albo przewóz...
starr
post 25.02.2008 - 17:14
Post #1

Guests

Źle się dzieje ostatnio. Przyznacie chyba mi rację gdy powiem ,że to nie dzieje sie bez przyczyny. Dlaczego starzy userzy odchodzą a na forum robi sie coraz wiekszy syf ? Kiedys paciorek (tez juz go nie wdać : /) zrobil taki temat w ktorym napisał

"Wchodzę na forum i nic nie czuje.
Gówno!
Klimat i magia tego forum zniknęły.
Coś się rozwaliło,
Coś straciło sens."

Wtedy to pisał tak dla żartu dla przekoru jednak obecnie te słowa nabierają innego znaczenia.
Ta obeforumowa łajba juz sie mocno chwieje i mowie wam- lico blade jesli sie to nie zmieni !
Powiem wam , że troche sentymentalny czasami jestem a w tym forum spedzilem dosyc sporo czasu i nie chciałbym go opuszczac jak wiele osob to robi. To ma taki potencjal- ok 3,500 zarejestrowanych ludzi. Tyle osób włożyło w to swoje sily i nagle mamy to zostawic -niech sie rudera zawala, lepiej budowac nową chatke ???

To można naprawic - naoliwic ta wytwornie swiadomych i mądrych ludzi , razem do czegos dojsc, odkrywac i badac nowe rzeczy.
Potrzebna jest tylko lepsza moderacja i sprawniejsze zoraganizowanie forum- wiecej subfor etc
Moderacja jest zbyt słaba, nie ma ostrzezen,banowania - trolle czuja sie bezkarni a wsrod tego całego zametu naprawde trudno znalezc cos sensownego. Tyle spamu jest , ze łapy opadają. Co z tego, ze w zakladce forum jest ponad 50 stron ??
Wiecej subfor, zakladek to rzecz konieczna- wszystko jest pomieszane, nie przejrzyste i niedopracowane.
Jezeli czegos sie nie zrobi to gdy odwiedze kiedys znowu te same forum to pewnie zobacze komunikat "adres nie istnieje" albo zobacze coś po czym nie bede mial ochote wiecej tu wchodzic

Jednak to samo sie nie zrobi- oprocz mnie potrzebne sa osoby ktore poswieca dziennie troche czasu by to forum wrocilo do swej dawnej swiatlosci.
Spojrzcie na stare tematy- gdy liczba zarejestrowanych userow miescila sie w 3 cyfrach. Wtedy tam ludzie dochodzili do jakis wnioskow , rozwijali sie wszystko bylo przejrzyste a teraz ...
To co robimy : naprawiamy czy zatapiamy łajbę ?

ps.Specjalnie nie stworzylem tego tematu w dziale "technicze"
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Dziubas
post 25.02.2008 - 19:54
Post #2

Guests

Szczerze jestem za ratowaniem forum i podniesieniem trochę wartości merytorycznej.

Sam nie podwyższam poziomu, ale wiecie - jeśli od miesięcy nie pojawił się sensowny temat, to po kiego w zasadzie się wysilać...

Więc proponowałbym następujące kroki:

1. Autocenzura wulgaryzmów - każdy będzie mógł kurwić do woli bo i tak się zamieni na kwiatki samo.

2. Zwiększyć liczbę moderatorów 2-3 krotnie! Moderatorzy powinni być surowi, ale obiektywni - wzór do naśladowania -- modzi obecni.

3. Pociąć obecne działy - nie na 100 innych, ale chociaż na dwa poddziały, to tylko wprowadzi więcej ładu, ludzie nie będą się więc gubić i pisać milion niepotrzebnych postów.

4. Regulamin poprzyczepiać wszędzie gdzie się da - poprawić na czerwoną czcionkę 18px wyboldowaną.

5. Nad polem z dodaniem nowego wątku dodać wytłuszczony tekst: Zanim napiszesz nowy temat sprawdź trzy razy w wyszukiwarce forum i raz w google.

6. Wątki z rodzącymi się kłótniami automatycznie kasować bez informacji. Kłótnie nie mogą powstawać - konwersacja ze sprzecznymi zdaniami już tak - grunt to nie ulegać emocjom (i tu wiadomo, że sam często im ulegam).

7. Moja prywatna prośba -- dział "Obiektywne dyskusje o OOBE" gdzie będę mógł sobie walnąć obszerne tematy pisane językiem poważnym i bez subiektywności o tym co przemawia za oobe, a co za nim nie przemawia - trzeba się uwolnić wreszcie od subiektywnego spojrzenia i wiecznego spojrzenia na oobe jako prawdę absolutną - tylko taką ścieżką dojdziemy do wiedzy.

8. Ja osobiście hydeparki bym zamknął na dobre - o ezoteryce ogólnie jest wiele for i stron gdzie można pogadać o ufo, religiach, etc.

9. Mimo wszystko wciąż nalegam (i nie tylko ja) by kochany PurpleCat utworzył podforum Podróże Mentalne i Świadome śnienie - jako zjawiska bliskie OBE i jednocześnie do niego prowadzące. To kolejny krok, który pozwoli ludziom takim jak ja - nie wierzącym w oobe, ale traktującym je jako LD swobodnie się wypowiadać bez urażania uczuć innych.

10. Przestać gadać o dupie maryni i zakładać kolejne nudne fora i zająć się faktycznymi (ale luźnymi) konwersacjami, dysputami, eksperymentami, badaniami, etc.

11. Wzorem do naśladowania powinno być forum o ld www.dreamviews.com gdzie moderatorzy co miesiąc dają ludziom problemy do rozwiązania i eksperymenty do przeprowadzenia a ich wykonanie kilkukrotne pozwala uzyskać nową rangę i dostęp do bardziej poważnej części forum, gdzie prowadzone są dyskusje bardziej zaawansowane. Tam się sprawdza, tematów jest mnóstwo, średnia ilość działów. Jest też dział z dziennikami oneironautów - nie blogi, ale każdy tam może zamieścić temat z prywatnym doświadczeniem - nie jak tutaj, że w notatnikach nikt nie pisze, bo nikt ich nie czyta, tylko wali na głównym forum jakie to fajne miał oobe :)

12. Działajmy i przestańmy się pluć.
+Quote Post

Posty w temacie
- starr   Zmiany W Forum   25.02.2008 - 17:14
- - mind trainee   To jest właśnie odpowiedz na pytanie "Po co...   25.02.2008 - 18:05
|- - Kronopio   Sam nosiłem się z założeniem podobnego tematu,...   25.02.2008 - 19:03
- - grzee   ... i jeszcze błagam, zróbcie coś z tą ortogra...   25.02.2008 - 19:22
- - Spyro   Popieram pomysl lamata oprocz punktu C. Hyde park ...   25.02.2008 - 19:37
- - Niko_   Jak dla mnie, to: a) U Darka na forum podfora są...   25.02.2008 - 19:56
- - Aloha Surfer11   Polecialy slowa krytyki co do nowego forum,ze jaka...   25.02.2008 - 19:58
- - LightRevan   To forum można uratować. Na taką liczbę użytk...   25.02.2008 - 20:28
- - Ketrab   Przypomniała się reklama z Wc-pikerem ,mniejsza ...   25.02.2008 - 20:41
- - SORROW   Hehe, Starze drogi ludziska podłapali Twą odezw...   25.02.2008 - 20:52
- - Marcin181   Ale sie czepiliście Darka... Darek stworzył coś...   25.02.2008 - 21:01
- - Karakan   Przepraszam, że się wtrącę. Dość już poró...   25.02.2008 - 21:57
|- - starr   Odwirusowywanie - 3 ostrzeżenia- przy 4-ym BAN o...   25.02.2008 - 22:03
|- - Dziubas   CYTAT(starr @ 25.02.2008 - 22:03) On...   25.02.2008 - 22:42
- - Max537   No i znowu sprawdza sie stare polskie przysłowie ...   25.02.2008 - 23:24
|- - starr   No i elegancko.Teraz Cat musi sie zjawic i zaakcep...   25.02.2008 - 23:57
|- - Dziubas   CYTAT(Max537 @ 25.02.2008 - 23:24) D...   26.02.2008 - 12:36
- - Theorion   Po przeczytaniu całego tematu, w końcu dostrzega...   26.02.2008 - 02:03
- - Ketrab   Ta sprawa nie dawała mi spokoju :) kosz to odpad...   26.02.2008 - 07:00
7 Stron V   1 2 3 > » 

Go to the top of the page
Start new topic