|
Szczerze jestem za ratowaniem forum i podniesieniem trochę wartości merytorycznej.
Sam nie podwyższam poziomu, ale wiecie - jeśli od miesięcy nie pojawił się sensowny temat, to po kiego w zasadzie się wysilać...
Więc proponowałbym następujące kroki:
1. Autocenzura wulgaryzmów - każdy będzie mógł kurwić do woli bo i tak się zamieni na kwiatki samo.
2. Zwiększyć liczbę moderatorów 2-3 krotnie! Moderatorzy powinni być surowi, ale obiektywni - wzór do naśladowania -- modzi obecni.
3. Pociąć obecne działy - nie na 100 innych, ale chociaż na dwa poddziały, to tylko wprowadzi więcej ładu, ludzie nie będą się więc gubić i pisać milion niepotrzebnych postów.
4. Regulamin poprzyczepiać wszędzie gdzie się da - poprawić na czerwoną czcionkę 18px wyboldowaną.
5. Nad polem z dodaniem nowego wątku dodać wytłuszczony tekst: Zanim napiszesz nowy temat sprawdź trzy razy w wyszukiwarce forum i raz w google.
6. Wątki z rodzącymi się kłótniami automatycznie kasować bez informacji. Kłótnie nie mogą powstawać - konwersacja ze sprzecznymi zdaniami już tak - grunt to nie ulegać emocjom (i tu wiadomo, że sam często im ulegam).
7. Moja prywatna prośba -- dział "Obiektywne dyskusje o OOBE" gdzie będę mógł sobie walnąć obszerne tematy pisane językiem poważnym i bez subiektywności o tym co przemawia za oobe, a co za nim nie przemawia - trzeba się uwolnić wreszcie od subiektywnego spojrzenia i wiecznego spojrzenia na oobe jako prawdę absolutną - tylko taką ścieżką dojdziemy do wiedzy.
8. Ja osobiście hydeparki bym zamknął na dobre - o ezoteryce ogólnie jest wiele for i stron gdzie można pogadać o ufo, religiach, etc.
9. Mimo wszystko wciąż nalegam (i nie tylko ja) by kochany PurpleCat utworzył podforum Podróże Mentalne i Świadome śnienie - jako zjawiska bliskie OBE i jednocześnie do niego prowadzące. To kolejny krok, który pozwoli ludziom takim jak ja - nie wierzącym w oobe, ale traktującym je jako LD swobodnie się wypowiadać bez urażania uczuć innych.
10. Przestać gadać o dupie maryni i zakładać kolejne nudne fora i zająć się faktycznymi (ale luźnymi) konwersacjami, dysputami, eksperymentami, badaniami, etc.
11. Wzorem do naśladowania powinno być forum o ld www.dreamviews.com gdzie moderatorzy co miesiąc dają ludziom problemy do rozwiązania i eksperymenty do przeprowadzenia a ich wykonanie kilkukrotne pozwala uzyskać nową rangę i dostęp do bardziej poważnej części forum, gdzie prowadzone są dyskusje bardziej zaawansowane. Tam się sprawdza, tematów jest mnóstwo, średnia ilość działów. Jest też dział z dziennikami oneironautów - nie blogi, ale każdy tam może zamieścić temat z prywatnym doświadczeniem - nie jak tutaj, że w notatnikach nikt nie pisze, bo nikt ich nie czyta, tylko wali na głównym forum jakie to fajne miał oobe :)
12. Działajmy i przestańmy się pluć.
|