|
Jak dla mnie, to:
a) U Darka na forum podfora są ściśle nazwane np. Spotkania z MTJ (czy jakoś tak), takie coś zmusza do napisania czegoś o MTJ. Ktoś kto piętrzy jakiś teorie a nigdy nie wyszedł z ciała, ani nie miał nawet LD nie napisze w takim temacie, bo żeby spotkać się z MTJ najczęściej trzeba właśnie opuścić ciało. Więc więcej tematycznych podforów, a nie taki bajzel co się "forum" nazywa i tam jest istny misz-masz.
b) co do Hyde-Park to badziewne tematy to jeszcze, ale tam odchodzi taka wiara we wszystko co paranormalne, że hej. Jakieś dzieci indygo, czarnoocy, UFO, kręgi w zbożu. Jeszcze jak ktoś napisze coś filozoficznego to pół biedy. Może zrobić podfora: UFO, Orbsy, New Age, Jasnowidzenie, Rzeczy niewyjaśnione, opowieści dziwnej treści, filozofia. Może warto zrobić część działów o zjawiskach paranormalnych. W zlikwidowanie Hyde-Parku nie wierzę, bo tam całe forum praktycznie siedzi.
W skrócie zrobiłbym bardziej sprecyzowane podfora. Na początku rozdzieliłbym forum na podfora: 1. Świadome śnienie 2. OOBE 3. Podróże mentalne 4. Paranormalne 5. Filozofia 6. Hyde Park
Może OBE i LD być w jednym podforum, bo to się miesza czasem.
Następnie porobiłbym precyzyjne zakładki w obrębie powyższych podforów ( nie wiem czy tak się da, ale ja bym tak zrobił)
Można to rozdzielić np. a) focusami- (tak proponowałbym rozdzielić podforum "Podróże Mentalne", bo w OOBE ciężko dojść do terytoriów przekonań, Parku itd, więc mało kto by cokolwiek napisał, a podróżników mentalnych, którzy osiągnęli te rejony jest sporo) b) sytuacyjnie ( czyli jak u Darka: Spotkania z MTJ, Wizyta w Parku, Zgromadzenie itd. , w taki sposób podzieliłbym podforum LD/OBE) c) zjawiskami ( sposób na podzielenie podforum "paranormalne" np. UFO, Orbsy, Kręgi w zbożu, moc kryształów, Tarot...) d) podforum filozofia nie dzieliłbym, ale można np. religie i bóg, życie, państwo, kosmologia...)
No i oczywiście w każdym z tych podforów dział dla początkujących i Faq
Żeby nie odgapiać od Darkowego forum, dałbym właśnie jeszcze "podróże mentalne" i "Zjawiska Paranormalne" i "Filozofię", bo tego tam za bardzo nie ma.
Następna sprawa do sprawniejsza administracja i skuteczniejsi admini, bany.
Można jak na LD4all.com robić jakieś zadania do wykonania w LD, Mentalnie, w OOBE, z czasem na wykonanie miesiąc. I wtedy ktoś kto się rejestruje mógłby pisać np. tylko w działach dla początkujących i dopiero po wykonaniu jednego takiego zadania zyskiwałby prawo do pisania w bardziej zaawansowanych tematach. Ale w realność takiego czegoś wątpię, bo na tym forum coś niewiele jest osób, które stale odwiedzają astral i jak Ci uzyskaliby prawo do pisania w bardziej zaawansowanych działach, to tamte świeciłyby pustkami, a to że mało osób, a to, że nie chciałoby się pisać o relacjach z wyjść, czymś poważnym i tak czy siak siedzieliby tacy w Hyde Parku. Ale pomysł podałem, bo może go ktoś jakoś twórczo rozwinie, udoskonali i jednak wyjdzie coś mądrego.
|