Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Zmiany W Forum, wóz albo przewóz...
starr
post 25.02.2008 - 17:14
Post #1

Guests

Źle się dzieje ostatnio. Przyznacie chyba mi rację gdy powiem ,że to nie dzieje sie bez przyczyny. Dlaczego starzy userzy odchodzą a na forum robi sie coraz wiekszy syf ? Kiedys paciorek (tez juz go nie wdać : /) zrobil taki temat w ktorym napisał

"Wchodzę na forum i nic nie czuje.
Gówno!
Klimat i magia tego forum zniknęły.
Coś się rozwaliło,
Coś straciło sens."

Wtedy to pisał tak dla żartu dla przekoru jednak obecnie te słowa nabierają innego znaczenia.
Ta obeforumowa łajba juz sie mocno chwieje i mowie wam- lico blade jesli sie to nie zmieni !
Powiem wam , że troche sentymentalny czasami jestem a w tym forum spedzilem dosyc sporo czasu i nie chciałbym go opuszczac jak wiele osob to robi. To ma taki potencjal- ok 3,500 zarejestrowanych ludzi. Tyle osób włożyło w to swoje sily i nagle mamy to zostawic -niech sie rudera zawala, lepiej budowac nową chatke ???

To można naprawic - naoliwic ta wytwornie swiadomych i mądrych ludzi , razem do czegos dojsc, odkrywac i badac nowe rzeczy.
Potrzebna jest tylko lepsza moderacja i sprawniejsze zoraganizowanie forum- wiecej subfor etc
Moderacja jest zbyt słaba, nie ma ostrzezen,banowania - trolle czuja sie bezkarni a wsrod tego całego zametu naprawde trudno znalezc cos sensownego. Tyle spamu jest , ze łapy opadają. Co z tego, ze w zakladce forum jest ponad 50 stron ??
Wiecej subfor, zakladek to rzecz konieczna- wszystko jest pomieszane, nie przejrzyste i niedopracowane.
Jezeli czegos sie nie zrobi to gdy odwiedze kiedys znowu te same forum to pewnie zobacze komunikat "adres nie istnieje" albo zobacze coś po czym nie bede mial ochote wiecej tu wchodzic

Jednak to samo sie nie zrobi- oprocz mnie potrzebne sa osoby ktore poswieca dziennie troche czasu by to forum wrocilo do swej dawnej swiatlosci.
Spojrzcie na stare tematy- gdy liczba zarejestrowanych userow miescila sie w 3 cyfrach. Wtedy tam ludzie dochodzili do jakis wnioskow , rozwijali sie wszystko bylo przejrzyste a teraz ...
To co robimy : naprawiamy czy zatapiamy łajbę ?

ps.Specjalnie nie stworzylem tego tematu w dziale "technicze"
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Karakan
post 25.02.2008 - 21:57
Post #2

Listek
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 22

Przepraszam, że się wtrącę. Dość już porównywania tego forum do forum Darka. Darka szanuję, był dla mnie od jakiegoś czasu pewnym autorytetem, ale to nie znaczy, że jest bez wad. Temat ten jednak dotyczy zmian na OOBE.PL !! Więc nie podgrzewajmy już i tak gorącej sytuacji, tylko kontynuujmy burzę mózgów.

Pozdrawiam,
Karakan.
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 25.02.2008 - 22:03
Post #3

Guests

Odwirusowywanie
- 3 ostrzeżenia- przy 4-ym BAN

ostrzezenia za :
*obrazanie innych userów
*spam i nic nie wnoszące posty

Jezeli juz chcesz cos napisac to zastanów sie 2 razy.
Dla przykladu 2 autentyczne posty z forum:
"Nie wiem o co chodzi ale brzmi zayebiscie "
"co?"
Naprawde jezeli nie masz nic do powiedzenia to wacpan wstydu oszczędź

Tematy spamujace :
Np Temat w ktorym obwieszczasz userom ,ze napisales wlasnie 30 postow jest ptrzebny na forum? jeszcze 3 takie numery i wylatujesz

Czy naprawde nie masz co robic oprocz wklejania skopiowanych artykułow z innych stron po 8 dziennie? Jezeli znajdziesz cos ciekawego to jasne podziel sie tym, ale zastanw sie jeszcze czy naprawde jest sens

Moga zaraz sie odezwac głosy, ze to za surowe itpd.No cóż- życie :) Czasem trzeba postepowac wg wielu zasad a jezeli ktos nie potrafi sie zachowac i odwala wioske to jego spawa- do widzenia ! Wszystko bedzie dobrze jezeli bedziemy sie nawzajem szanowac oraz dzialac z rozsadkiem. Nie chcem by to forum przepadlo bo ktos lubi sobie anonimowo wylac trucizne albo podenerwowac innych ludzi
Sorrow piszesz,ze jezeli bedzimy za surowi to ludzie nam pouciekaja. Oni juz uciekli !!! Nawet Conchita juz nie mogla wytrzymac i sie spakowała ! Jezeli teraz ktos bedzie odchodzil przez to,ze nie moze pogodzic sie z nowymi zasadami to uwierz mi, ze chyba wiele na nich nie stracimy

Moderacja
Wiem,ze moderator to tez tez czlowiek i nie zawsze ma czas i siłe by czyscic forum. Zauwazylem,ze najczesciej to Karakan odwala mokra robote.Ma dobre intencje jednak czasem jest zbyt poblazliwy.Zakmniecie tematu i przeniesienie go do kosza tak naprawde na dluzsza mete nic nie daje. Potrzebna jest wieksza liczba moderatorow. Proponuje jeszcze 4 ktorzy beda sprawiedliwie robili to co do nich nalezy. Ja zglaszam sie na ochotnika, choc w sumie powinno sie wybierac demokratycznie- przez ankiete.

Forum
Podzial forum na "forum" oraz "dla poczatkujacych" to za malo. Powinno sie zrobic wiecej subfor- menatlne , ld (mowcie sobie co chcecie ale uwarzam,ze jest potrzebne) oraz pare mniejszych, np dotyczacych wibracji, technik, oraz pare innych. Oddzielny dzial trzeba zrobic na faq- tu juz swietna robote wykonal śp obe jerry :)
Gdy juz ustalimy jaie owe dzialy sa potrzebne trzeba bedzie wybrac odpowiednie tematy z worka. Potrzebna jest do tego grupa osob- np jesli jest 50 stron to gdy zadeklaruje sie 5 chetnych(ja sie zglaszam na ochotnika) to na glowe wyjdzie 10 stron do przeszukania.Jezeli rozlozymy to na pare dni to na luzie to skonczymy w wolnych chwilach

hyde parki nalezy zostawic. Jezei ktos naprawde chce pospamowac to wejdzie w hyde, ci ktorzy nie sa ty zainteresowani będą omijali ten dzia łukiem . Hide park- filozofia warto zostawic bo lubie poczytac jakie jest zdanie was na inne tematy niz obe

A teraz pare słów:

Wczesniej bylo wiele kłótni. Koniec! To co było od teraz juz ni jest podejmowane do dyskusji.Nastepuje zasada pojednania- jezeli ktos cie obrazil, wczesniej miales cos do kogos - odpusc sobie.Jezeli nie potrafisz, jezeli nie mozesz pogodzic sie czyims stylem bycia to rozwiaz to na pw.Jezeli nie pasuja ci wartosci reprezentowane przez wiekszosc- ok mozesz o tym dyskutowac ale na spokojnie. Jezeli dalej nie widzisz tu miejsca to czy jest sens dalej szargac sobie nerwy? Oszczedz sobie tego i nam i sobie.

Szanujmy sie!!!!! Traktuj innego usera jak swoja ukochana mlodsza siostrzyczke. Nawet jezeli to co ktos pisze wydaje ci sie obrzydliwie gupje i masz ochote zbesztac do cna, opluc i wysmiac... pohamuj se prosze. Kogos bardzo mocno moga urazic twe slowa. Jezeli chcesz cos napisac- napisz to z glowa. Nie wysmiewaj ale daj jakies argumenty, na spokojnie. Traktuj innych tak jakbys sam chcial byc traktowany.

I narazie prosze nie wspominac o forum Darka- wiem dlaczego to zrobil i szanuje ta decyzje.Teraz jest czas by zrobic porzadki na oobe.pl tylko na tym sie skonctrujmy
+Quote Post
Dziubas
post 25.02.2008 - 22:42
Post #4

Guests

CYTAT(starr @ 25.02.2008 - 22:03) *
Oni juz uciekli !!! Nawet Conchita juz nie mogla wytrzymac i sie spakowała ! Jezeli teraz ktos bedzie odchodzil przez to,ze nie moze pogodzic sie z nowymi zasadami to uwierz mi, ze chyba wiele na nich nie stracimy

Dokładnie i nie inaczej - wszyscy czasem strzelimy mięchem, a to w emocji, a to z podniecenia, to oki - przecież to normalne, ale jeśli ktoś pisze, że nie może być cenzury bo się zacznie jąkać, przepraszam, ale miejsce meneli jest pod mostem, ewentualnie w czasie posiłku przed monopolowym a nie w publicznym miejscu wymiany zdań - serio - jestem za wprowadzeniem autocenzury, bo bany nic nie dają - ktoś sobie może założyć 100 kont i kurwić do woli dalej - rozumiałbym oburzenie na propozycję zmiany koloru forum na różowy, ale autocenzura jest dobrym pomysłem - to forum nie tylko nasze - wielu czyta je anonimowo, wielu widzi w google, takie forum jak to potem robi opinię o OBE!!! Dziwią się potem ludziska, że kościół i niewierni widzą w oobe głupotę new age dla 13-latków - a co mają myśleć widząc stos przekleństw, opowiadań o ufo i końcu świata, etc ??

Jak już tak Darek i jego forum jest często wspominane - jeśli on chce rzucać mięchem na lewo i prawo, to oki - jego wola, ale to nie znaczy, że musimy być tacy jak on, bo chyba każdy jeszcze własny charakter ma i potrafi zrobić coś samodzielnie, według własnego rozumu...
+Quote Post

Posty w temacie
- starr   Zmiany W Forum   25.02.2008 - 17:14
- - mind trainee   To jest właśnie odpowiedz na pytanie "Po co...   25.02.2008 - 18:05
|- - Kronopio   Sam nosiłem się z założeniem podobnego tematu,...   25.02.2008 - 19:03
- - grzee   ... i jeszcze błagam, zróbcie coś z tą ortogra...   25.02.2008 - 19:22
- - Spyro   Popieram pomysl lamata oprocz punktu C. Hyde park ...   25.02.2008 - 19:37
- - Dziubas   Szczerze jestem za ratowaniem forum i podniesienie...   25.02.2008 - 19:54
- - Niko_   Jak dla mnie, to: a) U Darka na forum podfora są...   25.02.2008 - 19:56
- - Aloha Surfer11   Polecialy slowa krytyki co do nowego forum,ze jaka...   25.02.2008 - 19:58
- - LightRevan   To forum można uratować. Na taką liczbę użytk...   25.02.2008 - 20:28
- - Ketrab   Przypomniała się reklama z Wc-pikerem ,mniejsza ...   25.02.2008 - 20:41
- - SORROW   Hehe, Starze drogi ludziska podłapali Twą odezw...   25.02.2008 - 20:52
- - Marcin181   Ale sie czepiliście Darka... Darek stworzył coś...   25.02.2008 - 21:01
|- - Dziubas   CYTAT(starr @ 25.02.2008 - 22:03) On...   25.02.2008 - 22:42
- - Max537   No i znowu sprawdza sie stare polskie przysłowie ...   25.02.2008 - 23:24
|- - starr   No i elegancko.Teraz Cat musi sie zjawic i zaakcep...   25.02.2008 - 23:57
|- - Dziubas   CYTAT(Max537 @ 25.02.2008 - 23:24) D...   26.02.2008 - 12:36
- - Theorion   Po przeczytaniu całego tematu, w końcu dostrzega...   26.02.2008 - 02:03
- - Ketrab   Ta sprawa nie dawała mi spokoju :) kosz to odpad...   26.02.2008 - 07:00
7 Stron V   1 2 3 > » 

Go to the top of the page
Start new topic