|
Po przeczytaniu całego tematu, w końcu dostrzegam jakąś nadzieję na zmianę. Stworzenie nowych subfor, większa estetyka, cenzura na walgaryzmy i spam i zwiększenie liczby moderów to jak najbardziej pozytywne działania. Ale wiecie co, oprócz naprawiania błędów z przeszłości, trzeba również pomyśleć o przyszłości. I tak od dawna chodzi mi po głowie jeden pomysł, który kiedyś był już tu omawiany. Mianowicie szkolenie nowych userów. Tak naprawde spora część tych którzy spamują, wnosząc bezsensowne posty, robi tak dlatego że o obe pewnie dowiedziała się przypadkiem lub od znajomego, zarejestrowała się, przeczytała połowę zawartości forum, ale za wiele jej nie wyszło i straciła motywacje w ciągu kilku dni. Ale wiedza o obe jest tak szokująca na pierwszy raz że nie da się o niej zapomnieć, więc ludzie pozostają dalej na forum, robiąc z niego miejsce pogaduszek jak na innych forach. Co prawda większość zapisuje się na kurs ale trwa on 10 dni i nie ma na celu wywołanie świadomego obe ale jest on raczej przygotowaniem do obcowania z obe i zjawiskami pokrewnymi. Dlatego chciałbym aby istaniało coś na kształt szkoły, kiedyś już to rozważaliśmy, ale nic z tego nie wyszło. Polegało by to na tym, że ci którzy wiedzą o obe wystarczająco dużo, mogliby zgłosić swoją kandydaturę na nauczyciela, ale nie jednorazowo, tylko coś na kształt szkolenia masowego, na dłuższą metę. Przykładowo każdy taki nauczyciel miałby określoną liczbę uczniów, sam by określił ile może ich uczyć naraz. Na przykład 8 uczniów, którzy ''podpinali'' by się pod jednego nauczyciela i otrzymywali od niego szczere nauki i odpowiedzi na ich pytania w określonym przez nauczyciela czasie, np codziennie na gg w godzinach od-do. Lub na czacie, w zahasłowanym pokoju, dla tych 9 userów, o okreslonej godzinie, albo jeszcze lepiej, konferencja na Skype. Przecież niemal wszystkie te spamujące posty w których ludzie zadają jedno pytanie, pokroju "czy to było obe?" powstają dlatego, że nie mają oni gdzie (komu) zadać tego pytania, nie mówiąc o czytaniu jakiegoś regulaminu. Ludzie przeszkoleni, nie tylko z wiedzą o obe ale też o jakichś podstawach ezoteryki, nie zamienialiby się w trollów zadających spamujące pytania albo kłócąc się z innymi bo ''ja wiem lepiej, a ty nie masz racji''. Po powiedzmy kilku tygodniach szkolenia i przekazywania wiedzy taka osoba sama mogłaby uczyć dalej nowych, gdyby się zadeklarowała. Nauczyciele musieli by być ludźmi naprawdę dobrze wybranymi przez kogoś, mieć czas, wiedzę i chęci uczenia nowych. Potem ktoś kto doświadcza swojego pierwszego obe mógłby powiedzieć - ''ja jestem ze ''szkoły'' tego i tego" =] Gdyby taka inicjatywa powstała to wyobraźcie sobie sytuację - nowy user rejestruję się na oobe.pl, cały świat dopiero co przewrócił mu się do góry nogami bo dowiedział się że człowiek może opusczać ciało (przypomnijcie sobie ten pierwszy szok). Patrzy na listę nauczycieli, wolne miejsca u danego nauczyciela i takie sprawy, ''podpina'' się pod niego i od razu mu raźniej, nie pochałania chaotycznie wiedzy o obe, przy okazji zadając po jednym pytaniu, raz po raz, w trakcie rzekomej nauki ale ma kogoś kto mu wiedzę przekazuje w sposób poukładany i kogoś kogo zawsze może zwrócić się z pytaniem, które właśnie go naszło. Dlaczego nie spróbować i zobaczyć co z tego wyjdzie, nic nie tracimy a gdyby to zadziałało sprawnie to powstała by chyba pierwsza szkoła o obe i zjawiskach pokrewnych w polsce. Z upływem czasu coraz bardziej chciałbym aby takie coś powstało, bo co jakis czas ktoś nowy zagaduje do mnie na gg i zadaje pierwsze pytania. Zawsze chęnie odpisuje, staram się pomóc i przekazać tą wiedzę którą sam chłonąłem przez miesiące i która jest dla mnie tak wspaniała, że chciałbym się dzielić nią z innymi. Trzeba by założyć nauczycielom jakieś zakładki czy coś o wolnych miejscach, opiniach czy podobnych kwestiach, albo żeby nowy user mógł od razu przy rejestracji wybrać nauczyciela. Myśle że spokojnie wystarzczyło by doświadczonych ludzi z tego forum na nauczycieli, a wyszło by to tylko na dobre - nie tylko dobitnie przekazać że należy np. spać 4 godziny i następnie rozbudziać się przez ok. godzinę ale też przekazać jakieś podstawowe zagadnienia o naszej prawdziwej naturze, rzeczach typu czakry, medytacja i całej stercie tych rzeczy. Co o tym myślicie? =]
|