Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Aspartam, Czyli kolejny przykład potwierdzający teorie spiskowe
ja:)
post 10.03.2008 - 21:45
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2797

Słodziki stworzone zostały przede wszystkim dla osób, które powinny unikać cukru, a nie potrafią żyć bez słodkiej herbaty, czy ciastek. Są to przede wszystkim osoby chore na cukrzycę oraz wszyscy walczący z nadwagą. Żyjecie gumę orbit? Pijecie Colę Light, albo Diet Pepsi? Każdy z Was pewnie zna słodzik zwany Sacharyną. Większość takich świetnych substytutów cukrów jest bardzo niebezpiecznych. Sacharyna została wycofana z obrotu ze względu na jej rakotwórcze działanie, podobnie sytuacja potoczyła się z cyklaminianami(to czytam na jednej ze stron poświęconych diecie, natomiast czytając inne strony internetowe choćby popularną Wikipedię czytam: "Nie stwarza zagrożeń, szybko ulega biodegradacji", albo "Ustalona przez Światową Organizację Zdrowia, maksymalna ilość sacharyny, jaką człowiek może spożywać codziennie, przez całe życie, bez uszczerbku na zdrowiu (tzw. ADI - Acceptable Daily Intake) wynosi obecnie ok. 5 mg na kilogram masy ciała. Kilkakrotnie zmieniano dopuszczalne dawki, ze względu na podejrzenie działań niepożądanych. Bardzo często w przemyśle spożywczym, szczególnie przy produkcji napojów gazowanych stosowana jest mieszanina sacharyny i cyklaminianów (w stosunku 1:10), charakteryzuje się ona większą siłą słodzącą i nie pozostawia przykrego posmaku w ustach."). KEEE? Ktoś tu kogoś robi w balona. Aspartam, bo o nim mowa jest w gumach Orbit, Diet Pepsi i Coli Light. No to lecimy dalej... artykuł zaczerpnięty z biuletynu Dr Mercola z Townsend Letter for Doctors and Patient (w wersji polskiej ze strony ZIGZAG.PL):
Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure. Aspartam został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka. Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku. Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w produktach suchych już 26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a, jak również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D. Searle spowodowały, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA - odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie. W 1985 firma Monsanto kupiła (za 3 mld $ - przy. tłum.) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company (aspartam jest sprzedawany na świecie pod nazwą NutraSweet). Aspartam odpowiada za ponad 75 % doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i CUKRZYCA. Aspartam jest kombinacja trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu! Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam wśród "trucizn chemicznych."
Tutaj daje Wam linki do opisu tych trzech substancji:
http://www.zigzag.pl/jmte/Kwasparagin.htm
http://www.zigzag.pl/jmte/Fenylalanina.htm
http://www.zigzag.pl/jmte/Metanol.htm - z resztą chyba każdy wie jakie działanie ma metanol.

ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W:śniadaniach błyskawicznych, pastylkach miętowych poprawiających zapach oddechu, płatkach, gumie do żucie bez cukru, mieszankach kakaowych, napojach kawowych, mrożonych deserach, deserach żelatynowych, napojach owocowych, środkach przeczyszczających, multiwitaminach, napojach mlecznych, lekarstwach i dodatkach, shake?ach, napojach bezalkoholowych, słodzikach stołowych, napojach herbacianych, rozpuszczalnych kawach i herbatach, mieszankach dekoracyjnych, coolerach winnych, jogurtach. Jest dopuszczony w Polsce i co jest najbardziej przerażające to nie wszystkie produkty mają napisane na składzie, że zawierają Aspratam, a go zawierają!

To pewnie i tak czubek góry lodowej. Coś mi sie obiło o uszy, że aspartam jest produkowany przez firmy, które produkują leki na schorzenia powodowane przez tą substancję! Ale to muszę jeszcze sprawdzić:). Ktoś może mi pomóc to odnaleźć :).

Zwróćcie też uwagę, że powoduje osłabienie pamięci!! Ogłupianie ludzi...

Proszę o przeniesienie tego, gdzieś indziej... Najlepiej do Artykułów...
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Silverka
post 11.03.2008 - 08:51
Post #2

Guests

ja tam jestem wegetarianka wiec mnie to rybka ;) poza tym lepiej jest pić herbatki ziolowe (np pokrzywa,czy melisa czy bratek) niz zwykle herbaty, ktore wyplukuja sklandiki mineralne. Tak samo jak sie je duzo mleka, to wyplukuje skladniki mineralne, przez co choruje sie na osteropooze. ;) yoł lekarze od dawna trabili z ecukier uzaleznia, jednak nie jest to naglosnione w mediach, ciekawe czemu. penwie straciliby ludzie zyski gdyby ludzie dowiedzieli sie ze jak by sie zminimalizowalo branie cukru, to mozna by zmniejszyc chorobe, ale wszyscy by na tym stracili. Przynajmniej CI co produkuja te rozne swinstwa ktorymi karmia sie ludzie.
+Quote Post

Posty w temacie
- ja:)   Aspartam   10.03.2008 - 21:45
- - Noobek   Zgaduję, że ten cały Aspartam nie jest jedyną ...   10.03.2008 - 22:19
- - ja:)   Nie, nie jest jedyną:). Cukier biały, rafinowany...   10.03.2008 - 22:21
|- - Noobek   CYTAT(ja:) @ 10.03.2008 - 22...   11.03.2008 - 00:22
- - Noobek   Historia pokazuje, ze z mlekiem to nie do końca t...   12.03.2008 - 00:00
- - Freelancer   A ja jem cukier trzcinowy, 70% produkcji cukru na ...   12.03.2008 - 03:56
- - twistoid   Skoro cukier jest taki niebezpieczny i chce naszej...   12.03.2008 - 04:37
- - Silverka   Nobek ale wikingowie zywili sie mlekiem od krow kt...   12.03.2008 - 08:00
|- - Noobek   CYTAT(Silverka @ 12.03.2008 - 08:00)...   13.03.2008 - 01:39
- - AlektO   Nie wiedziałam, że wegetarianizm wyklucza słodz...   12.03.2008 - 09:28
- - Silverka   cukier jest filtrowany przez kosci zwierzece. Nie ...   12.03.2008 - 10:04
- - AlektO   w takim razie przechodze na żywienie się trawą ...   12.03.2008 - 10:32
- - Silverka   jest duzo rzeczy ktore mozna spokojnie jest jak si...   12.03.2008 - 11:14
- - AlektO   Cukier nie ale jajka i mleko tak? hehehehehe nice....   12.03.2008 - 11:25
- - Silverka   Alekto sa rozne odmiany wegetarianizmu - laktoowo...   12.03.2008 - 11:29
- - AlektO   Poczytałem Nikt sie nie naśmiewa Sam jestem weg....   12.03.2008 - 11:41
- - Artur_flyer   Hihihi, a Ci, którzy nic nie jedzą tylko odżywi...   13.03.2008 - 08:17
|- - Noobek   CYTAT(Artur_flyer @ 13.03.2008 - 08...   14.03.2008 - 01:51
- - Silverka   Tak, a bardzo malo na swiecie jest pol uprawnych ...   13.03.2008 - 12:03

Go to the top of the page
Start new topic