Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Aspartam, Czyli kolejny przykład potwierdzający teorie spiskowe
ja:)
post 10.03.2008 - 21:45
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2797

Słodziki stworzone zostały przede wszystkim dla osób, które powinny unikać cukru, a nie potrafią żyć bez słodkiej herbaty, czy ciastek. Są to przede wszystkim osoby chore na cukrzycę oraz wszyscy walczący z nadwagą. Żyjecie gumę orbit? Pijecie Colę Light, albo Diet Pepsi? Każdy z Was pewnie zna słodzik zwany Sacharyną. Większość takich świetnych substytutów cukrów jest bardzo niebezpiecznych. Sacharyna została wycofana z obrotu ze względu na jej rakotwórcze działanie, podobnie sytuacja potoczyła się z cyklaminianami(to czytam na jednej ze stron poświęconych diecie, natomiast czytając inne strony internetowe choćby popularną Wikipedię czytam: "Nie stwarza zagrożeń, szybko ulega biodegradacji", albo "Ustalona przez Światową Organizację Zdrowia, maksymalna ilość sacharyny, jaką człowiek może spożywać codziennie, przez całe życie, bez uszczerbku na zdrowiu (tzw. ADI - Acceptable Daily Intake) wynosi obecnie ok. 5 mg na kilogram masy ciała. Kilkakrotnie zmieniano dopuszczalne dawki, ze względu na podejrzenie działań niepożądanych. Bardzo często w przemyśle spożywczym, szczególnie przy produkcji napojów gazowanych stosowana jest mieszanina sacharyny i cyklaminianów (w stosunku 1:10), charakteryzuje się ona większą siłą słodzącą i nie pozostawia przykrego posmaku w ustach."). KEEE? Ktoś tu kogoś robi w balona. Aspartam, bo o nim mowa jest w gumach Orbit, Diet Pepsi i Coli Light. No to lecimy dalej... artykuł zaczerpnięty z biuletynu Dr Mercola z Townsend Letter for Doctors and Patient (w wersji polskiej ze strony ZIGZAG.PL):
Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure. Aspartam został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka. Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku. Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w produktach suchych już 26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a, jak również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D. Searle spowodowały, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA - odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie. W 1985 firma Monsanto kupiła (za 3 mld $ - przy. tłum.) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company (aspartam jest sprzedawany na świecie pod nazwą NutraSweet). Aspartam odpowiada za ponad 75 % doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i CUKRZYCA. Aspartam jest kombinacja trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu! Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam wśród "trucizn chemicznych."
Tutaj daje Wam linki do opisu tych trzech substancji:
http://www.zigzag.pl/jmte/Kwasparagin.htm
http://www.zigzag.pl/jmte/Fenylalanina.htm
http://www.zigzag.pl/jmte/Metanol.htm - z resztą chyba każdy wie jakie działanie ma metanol.

ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W:śniadaniach błyskawicznych, pastylkach miętowych poprawiających zapach oddechu, płatkach, gumie do żucie bez cukru, mieszankach kakaowych, napojach kawowych, mrożonych deserach, deserach żelatynowych, napojach owocowych, środkach przeczyszczających, multiwitaminach, napojach mlecznych, lekarstwach i dodatkach, shake?ach, napojach bezalkoholowych, słodzikach stołowych, napojach herbacianych, rozpuszczalnych kawach i herbatach, mieszankach dekoracyjnych, coolerach winnych, jogurtach. Jest dopuszczony w Polsce i co jest najbardziej przerażające to nie wszystkie produkty mają napisane na składzie, że zawierają Aspratam, a go zawierają!

To pewnie i tak czubek góry lodowej. Coś mi sie obiło o uszy, że aspartam jest produkowany przez firmy, które produkują leki na schorzenia powodowane przez tą substancję! Ale to muszę jeszcze sprawdzić:). Ktoś może mi pomóc to odnaleźć :).

Zwróćcie też uwagę, że powoduje osłabienie pamięci!! Ogłupianie ludzi...

Proszę o przeniesienie tego, gdzieś indziej... Najlepiej do Artykułów...
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Freelancer
post 12.03.2008 - 03:56
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 3382

A ja jem cukier trzcinowy, 70% produkcji cukru na świecie jest cukru trzcinowego, tylko u nas takie buraki są :P
A co do mleka, to nie zgodzę się z Tobą, nie chce teraz mi się szukać artykułów, ale zostało udowodnione, że dawniej organizmy ludzi miały większą zdolność do trawienia kazeiny i jeszcze innych szkodliwych związków, które są zawarte w mleku. Obecnie tą zdolność posiada ok. 5% społeczeństwa.
Oczywiście tutaj mówię o prawdziwym mleku bo mleko UHT to porażka jest i już dawno było mówione, że to trucizna jest. Podejrzewam, że wikingowie nie produkowali mleka UHT ^^
Tak mogę przytoczyć, że miałem otwarty karton mleka UHT w lodówce i stał on ok 3msc. i co? no pewnie, mleczko pachniało pięknie, było dalej 'zdatne' do spożycia... bleah...

A tych wszystkich środków spożywczych to można tak wymieniaaać... a kto na tym zarabia? no kto jak nie nasz kochany przemysł farmakologiczny tak jak na STRASZLIWYCH CHOROBACH takich jak PTASIA GRYPA CZY SEPSA... co najfajniejsze SEPSA nie jest chorobą, a obecnie definiuje się ją jako zespół ogólnoustrojowej reakcji zapalnej(SIRS) wywołanej zakażeniem a w Polsce zanotowano ok. 200 osób cierpiących na to zaburzenie rocznie, a przypadki tego opisywano w starożytnej Grecji.
Profile CardPM
+Quote Post

Posty w temacie
- ja:)   Aspartam   10.03.2008 - 21:45
- - Noobek   Zgaduję, że ten cały Aspartam nie jest jedyną ...   10.03.2008 - 22:19
- - ja:)   Nie, nie jest jedyną:). Cukier biały, rafinowany...   10.03.2008 - 22:21
|- - Noobek   CYTAT(ja:) @ 10.03.2008 - 22...   11.03.2008 - 00:22
- - Silverka   ja tam jestem wegetarianka wiec mnie to rybka ;) p...   11.03.2008 - 08:51
- - Noobek   Historia pokazuje, ze z mlekiem to nie do końca t...   12.03.2008 - 00:00
- - twistoid   Skoro cukier jest taki niebezpieczny i chce naszej...   12.03.2008 - 04:37
- - Silverka   Nobek ale wikingowie zywili sie mlekiem od krow kt...   12.03.2008 - 08:00
|- - Noobek   CYTAT(Silverka @ 12.03.2008 - 08:00)...   13.03.2008 - 01:39
- - AlektO   Nie wiedziałam, że wegetarianizm wyklucza słodz...   12.03.2008 - 09:28
- - Silverka   cukier jest filtrowany przez kosci zwierzece. Nie ...   12.03.2008 - 10:04
- - AlektO   w takim razie przechodze na żywienie się trawą ...   12.03.2008 - 10:32
- - Silverka   jest duzo rzeczy ktore mozna spokojnie jest jak si...   12.03.2008 - 11:14
- - AlektO   Cukier nie ale jajka i mleko tak? hehehehehe nice....   12.03.2008 - 11:25
- - Silverka   Alekto sa rozne odmiany wegetarianizmu - laktoowo...   12.03.2008 - 11:29
- - AlektO   Poczytałem Nikt sie nie naśmiewa Sam jestem weg....   12.03.2008 - 11:41
- - Artur_flyer   Hihihi, a Ci, którzy nic nie jedzą tylko odżywi...   13.03.2008 - 08:17
|- - Noobek   CYTAT(Artur_flyer @ 13.03.2008 - 08...   14.03.2008 - 01:51
- - Silverka   Tak, a bardzo malo na swiecie jest pol uprawnych ...   13.03.2008 - 12:03

Go to the top of the page
Start new topic