|
|
26.03.2008 - 09:42
|
|
|
Dziadek do ożehuf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
O dział mentalnych podróży parę osób walczyło a teraz stoi pusty, bo podróże mentalne albo są uważane za zbyt banalne albo zbyt trudne, więc przygotowałem dosyć zabawne ćwiczenie, które może stanowić namiastkę podróży a jednocześnie wyćwiczyć koncentrację, wizualizację a być może faktyczną podróż w pełni świadomą i na zawołanie.
Całe ćwiczenie jest prostej konstrukcji: Podczas różnych codziennych czynności należy przenosić świadomość do punktów oddalonych od ciała. Brzmi może jak oobe, ale nie ma z tym związku - całe ćwiczenie wykonuje się podczas pracy przy komputerze, obiadu, spaceru, leżenia, jazdy autobusem (nie samochodem). Przykład: Siedzę teraz i piszę tego posta, ale przerzuciłem świadomość do punktu 1,5 metra ponad moją głową i z tego punktu obserwuję siebie, widzę więc z góry jak piszę posta i jednocześnie widzę i czuję siebie "realnego":) Na początku wybierajcie punkty dosyć proste - 1,5-3 m za sobą, nad sobą, z boku -- potem spróbujcie przed sobą. Jak będzie wam coraz łatwiej utrzymywać świadomość poza ciałem zauważycie, że choć nadal czujecie swoje fizyczne ciało, to świadomość jest w punkcie przez was ustalonym i nie zwracacie już uwagi na widok z prawdziwych oczu lub po prostu dominuje widok z punktu świadomości. Dopóki nie nabierze się w tym wprawy, lepiej wykonywać to ćwiczenie podczas bezpiecznych czynności a spacer niech odbywa sie po lesie, parku a nie na ruchliwej ulicy, gdzie was zniesie. Dalej. Kiedy przesuwanie świadomości do 3m będzie już łatwizną przesuwajcie ją dalej - podczas spaceru umieśćcie ją na dachu jakiegoś budynku, na drzewie kawałek dalej, czy jeszcze gdzieś indziej i obserwujcie siebie dopóki widzicie - jak tylko zaistnieje ryzyko zgubienia swego ciała, to przeskakujcie świadomością po kolejnych oddalonych punktach, ale zawsze by wyraźnie widzieć co się dzieje. Pozostaje tylko jedna rzecz -- czy można opanować to przesunięcie świadomości do takiego stopnia, że można zamknąć oczy podczas spaceru i widzieć tylko świadomością będącą poza ciałem? Jestem też ciekawy teorii Zbyszka na owe przeniesienie świadomości... hmm.. świadome. |
|
|
|
![]() |
26.03.2008 - 11:00
|
|
|
Częsty Gość Rodziny ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
spróbujcie takiego przeniesienia świadomości, kiedy coś was zacznie swędzieć, np. nos - przestaje:)
|
|
|
|
| starr |
26.03.2008 - 14:33
|
|
Guests |
Gdy zacznie sie kurs wtedy pojawi się wiecej materiałów.Btw dzisiaj o 21:00 na chacie spotykamy sie znowu by o tym porozmawiac- jakie cwiczenia nalezaloby zamiescic itd. Kazdego zainteresowanego kto chce cos dodac lub po prostu poczytac -zapraszam.
Mnie bardzo ten temat zajmuje i ciesze sie, że nie siedzę w tym sam. Dobry temat- lepiej niech będzie tylko parę takich podobnych niz cała masa nic nie wnoszących. Podobnych ćwiczeń już próbowałem. Możliwosci jest naprawdę dużo: np postawcie przed soba szklankę. Długo na nią patrzcie , potem zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie, ze znajdujecie się wewnątrz tej szklanki. Wyobraźcie sobie, że jesteście o wiele mniejsi niż teraz. Usiądźcie sobie w ruchliwym miejscu, trochę sie wyciszcie i zacznijcie obserwować przechodzących ludzi. Spróbujcie zobaczyć otoczenie ich oczami, spróbujcie sobie wyobrazić, że słyszycie ich myśli. Na chwilę stańcie się tymi ludźmi. Pobawcie sie swoją wyobraźnią. Wyobraźcie sobie, że jesteście lecącym ptakiem patrzącym w dół na okolicę. Skupcie sie na miejscu na ktym siedzicie i wyobraźcie sobie, że was nie ma. Wszystko toczy się jak zawsze a Ty nie istniejesz. |
|
|
|
6umerang Przenoszenie świadomości 26.03.2008 - 09:42
6umerang Starr - doskonałe przykłady innych zabaw z wizua... 26.03.2008 - 14:51
starr Sceptyk od razu by odpowiedział, że dzieki np fi... 26.03.2008 - 15:03
6umerang CYTAT(starr @ 26.03.2008 - 15:03) Sc... 28.03.2008 - 01:39
Meshu czyli mamy przenosić świadomość, nie zamykają... 28.03.2008 - 19:56
Majster 6umerang, ksywa jest fajna, podoba mi sie i wyszys... 28.03.2008 - 23:52
6umerang haha - dobre:)
Nigdzie nie stwierdziłem jednozna... 29.03.2008 - 03:20
Zbyszek Do tej pory ciesze się ze zrobiłem u Brusa 3 kur... 12.04.2008 - 01:35
6umerang Nie - ja popieram całkowicie - solidne eksperymen... 12.04.2008 - 22:26
ReCaLL Mozliwe ze zdalne widzenie jest rezultatem przenos... 14.05.2008 - 21:43
tosterr fajny patent z tym ćwiczonkiem, a spróbujcie sta... 24.09.2008 - 21:54
Zbyszek Przy takim przesuwaniu swiadomosci w jakiś punkt ... 13.02.2009 - 18:07
Deamon Mormo hmm chyba wszyscy swój główny punk świadomośc... 14.07.2009 - 11:40
LucidLve CYTAT(Deamon Mormo @ 14.07.2009 - 11... 15.01.2013 - 21:47
Hashal Przy pracy z energią takie ćwiczenie się wykonu... 16.01.2013 - 00:09
Korba-dawid A czy przypadkiem to cwiczenie z dłońmi nie dzia... 16.01.2013 - 17:06
serafis Co do przenoszenia świadomości. Gdy zasypiam po ... 16.01.2013 - 17:21![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |