CYTAT(starr @ 26.03.2008 - 15:03)

Sceptyk od razu by odpowiedział, że dzieki np filmom z których zapamiętaliśmy podobne sceny lotu.
Jestem sceptykiem, ale już spory kawał czasu nie mam racjonalnego wytłumaczenia - przecież szamani nie oglądają filmów, a dawniej filmy nie prezentowały takiego poziomu by można było zobaczyć ujęcia z lotu ptaka...
Rozumiem, że np. gdy w podróży mentalnej unoszę się nad swoim domem, to mógłbym znać choćby trochę perspektywę, bo i byłem na dachu i z okna mam widok pod kątem, a nawet oglądałem przecież chatę w google maps, zumi i innych mapach - więc jako tako wiem, jak wygląda, ale skąd wiem jak wygląda ulica i ja w tym miejscu z dachu innego budynku? Głupio by było sprawdzać to - trzeba by wejść na dach owego budynku i poszukać jakichś szczegółów na nim, które by to potwierdziły, ale nie będę komuś wchodził na chatkę :) Nie mniej jednak w wolnych chwilach pomyślę nad tym oraz możliwościami takich miejsc i układów, gdzie byłaby możliwa jakaś weryfikacja terenu a sam teren nie byłby domyślnie dostępny... jakieś pomysły? Chodzi o wykluczenie możliwości wcześniejszego wejścia do tego miejsca fizycznie - jak np. dach domu obcych nam ludzi - wiadomo, że nie ma możliwości wejścia komuś na dach, czy coś takiego...