|
Meta -- po nitce do kłębka -- zaczniemy od A. Bytofa, może jeśli projekt byłby w zamiarze poważny a nie tylko rozrywkowy, to pewnie by się zgodził, on zna osoby ze swojej branży, którym ld nie jest obce, oni znają innych a ci inni innych jeszcze :) Sądzę, że wśród psychologów i psychiatrów + filozofów, etc nietrudno byłoby wyhaczyć oneironautów -- prosty przykład - jakiś profesor jakiś już czas temu opowiadał na wykładzie o oobe (było to a propos Domu) -- nie wiem jaki to był przedmiot, ale laska studiuje polonistykę, więc serio nie trudno znaleźć "świadomych".
Może leon nie chce wiedzieć jakie procesy zachodzą w naszych mózgach podczas owych "podróży dalekich", no i dobrze - woli pewnie wierzyć, że robią to "chochliki i demony" - ale pewnie wielu chciałoby toczyć długie dyskusje z doktorami a może i nawet profesorami, jak oni to widzą, przy okazji światek nauki zauważyłby, że nie każdy obenauta, oneironauta, etc jest porąbanym świrem :D
P.S. [dopisany] Ogólnie myśląc o takim projekcie mam na myśli artykuły i rozważania o samych zjawiskach i procesach, nie zaś dywagacji o planach astralnych, czakrach, etc.
Myślę o takim dojrzałym projekcie, który może będzie "świecki" i skupiający się na wszelkich odmiennych stanach świadomości, a więc od super euforii, przez relaks, do głębokiego transu, świadomych snów, etc - zapewne sporo tego w sumie jest, może też jakieś ciekawe artykuły o ich związku z religiami i kulturą różnych społeczności, plemion, blabla - wiadomo...
Po to, żeby miał szansę być choć ciutkę popularny i zaciekawiać ludzi jakie ich mózg ma faktyczne możliwości...
|