oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Światło A Ld., Wpływ światła na LDki
MetaPsyche
post 13.11.2007 - 21:38
Post #1

Niepoprawny racjonalista
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Tak się zastanawiam.
Obecnie zbliża się zima, w Polsce być może nie ma jeszcze bardzo krótkich dni, ale u mnie już nie ma ich prawie wcale :> i o wiele trudniej mi o LD niż pare miesięcy temu, a gdy się pojawiają bywają... hmm ogólnie "niższej jakości". Latem, gdy słońce u mnie wogóle nie zachodziło zdarzył mi się nawet WILD po całym długim dniu, bez rozbudzania, obecnie próby WILDa kończą się.... jednym słowem żałośnie.

Jak wiadomo, światło wpływa na poziom różnych neuroprzekaźników w organiźmie, z których najważniejsze w tej kwestii to serotonina i melatonina, więc może mieć to jakiś związek z LD'kami.
Jeśli zauważyliście jakiekolwiek różnice w Waszych LD'kach ("wyraźność" snu, częstość występowania, realizm snu,... co kolwiek), w zależności od pory roku, czy "poziomu oświetlenia", również tego sztucznego, to będę wdzięczny za szczegółowy opis Waszych spostrzeżeń...
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Silver
post 08.04.2008 - 16:39
Post #2

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Może troche odbiegam, ale co powiecie na lunatykowanie pod wpływem światła? Jeszcze 3,4 lata temu zdarzało mi się co noc, ale właśnie tylko wtedy, kiedy nie miałem zasłoniętych zasłon i księżyc był lub prawie był w pełni. Potem zacząłem żreć jakieś tabletki i sie uspokoiło.
A było nieciekawie. Np. jak w realu widziałem betonowe bloki w pokoju, poustawiane obok siebie. Popchałem jeden i wpadł z hukiem na ziemie. Na drugi dzień okazało się że strąciłem niezłożoną prasowalnice.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park