Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Kosmogonia
leon
post 06.04.2008 - 08:48
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1867

Jak wielu ludzi ,w tym także i ja jestem pewien, że życie na ziemi nie jest czymś wyjatkowym w kosmosie.Jako dowód na moje twierdzenie pozwolę sobie wkleić link :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kosmogonia#Kosmogonia_w_mitologii_s.C5.82owia.C5.84skiej
1 Kosmogonia w Biblii
1.1 Data biblijnego stworzenia świata
2 Kosmogonia w mitologii słowiańskiej
3 Kosmogonia w mitologii greckiej

Jak z powyższego wynika ludzkość od zarania dziejów przekazywała nam w czymś ,co my dzisiaj nazywamy mitami, wiedzę o swym kosmicznym pochodzeniu i to niezależnie od żródeł,czy to biblia czy też jakakolwiek mitologia,to zawsze żródłem naszego pochodzenia jest kosmos.Takim dobrym przykładem jest też mitologia dogonów:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dogoni
Dogonowie (zw. Habe, Kado i Tombo) - negroidalny lud mieszkający w Afryce Zachodniej.

Dogonowie zamieszkują południowo-centralne Mali – okolice uskoku Bandiagara (tzw. Kraj Dogonów). Ich odrębna kultura, a zwłaszcza mitologia, od dawna budzi zainteresowanie naukowców, także polskich.

Dogonowie, liczący w samym Mali około 462 tys. osób (stan na 1995 rok wg www.sil.org/ethnologue) są ludem rolniczym, kopieniaczym, żyjącym głównie z uprawy prosa. Językowo, a także częściowo pod względem kultury należą do grupy woltyjskiej (języki gur z rodziny nigero-kongijskiej, zob. język dogoński).

Ich wiedza astronomiczna dotycząca układu podwójnego gwiazdy Syriusz A i B jest zadziwiająco szczegółowa. Sugerują oni także istnienie trzeciej gwiazdy w układzie Syriusza - Syriusza C. Do dziś naukowcy nie są zgodni, czy taka gwiazda istnieje, chociaż pewne obserwacje na to wskazują.

Ta wiedza została przez oficjalną naukę uznana za coś w rodzaju bajek,a na dodatek pogrzebana przez wszystkie religie i teorię Darwina.I do chwili obecnej wielu ludzi wierzy w bajkę o swoim zwierzęcym pochodzeniu,aczkolwiek kiedyś w jakiś sposób musiał powstać człowiek a nawet sam stwórca,no i tu nasuwa się pytanie na które na razie nawet mnie trudno znaleźc rozsądną odpowiedź-kto stworzył stwórcę,czyli co było pierwsze ,czy jajko czy kura?
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Herbina
post 10.04.2008 - 10:06
Post #2

Guests

Madzia KK napisala:" Tylko mi leon nie ściemniaj i nie rób z siebie nie wiadomo jakiej ofiary, że to niby ludzie nie kierują swoim życiem (coś o manipulacji i wykorzystywaniu wspomniałeś), a to już jest poważna sprawa". Masz racje, Madziu, to powazna sprawa, nawet bardzo i dlatego wazne jest aby ludzie mieli swiadomosc tego, ze dzialaja na nas rozne wplywy. Dlatego im wiecej ludzi sobie z tego zdaje sprawe tym lepiej. Udowadniac ludziom tego, ze inne cywilizacje istnieja po prostu nie ma sensu.
To po prostu oczywiste, sa dokumenty w postaci konferencji , na ktorej ludzie - zadni prosci fantasci ale ludzie, ktorzy zajmowali wysokie stanowiska w armii byli swiadkami - widzieli obce pojazdy latajace i zajmowali sie cala sprawa i dzis zaczynaja o tym mowic, bo uwazaja, ze ludzkosc nie jest stadem owiec o ktorego wiedzy jakas grupa ludzi ma prawo decydowac decydujac jakie info do ludzi doplyna a jakie nie. Niestety ludzie nie chca niektoryh rzeczy przyjac do wiadomosci , bronia sie jak moga aby nie uznac czegos, co juz oczywiste, na co sa dowody chocby w postaci prawdziwyh raportow wojskowych i na to nie ma rady, nie mozna ludziom na sile oczu otwierac ale niewiedza to kiepska sprawa, bo im mniej sie wie tym mniejszy ma sie wplyw na sprawy. Jestesmy stale poddawani wszelakim wplywom , manipulowanie nie tylko przez elite ale tez przez wplywy tzw. "obce".
W Berlinie odbedzie sie za kilka miesiecy premiera musicalu na ten temat , musical bedzie mial tytul "Mother in Spae " i bedzie obejmowal dokladnie te tematyke. Ludzie, ktorzy zdaja sobie sprawe z tego, co sie tu na tej planecie dzieje chca przedstawic to w formie musicalu. Sa to ludzie, ktorzy od dziecka sa osobami wrazliwymi- widzacymi i rozumiejacymi wiecej niz przecietni zjadacze chleba.
Trudno manipulowac jednostkami swiadomymi i dlatego swiadomosc jest tak wazna.
Osoby zyjace "pobieznie" , czyli widzace tyylko swoj czubek nosa i zaprzeczajace wszystkiemu, co nie zgadza sie z ich pogladami, ktorych nie zmieniaja latami bo tak wygodniej , bo myslenie boli ;wymaga otwarcia oczu i ustosunkowania sie do pewnych spraw wiec lepiej skupic sie na tym, co dotyczy wlasnego zycia, kawalka podlogi, pozywienia , seksu, zdobywania coraz wiecej i wiecej to jednostki ostro manipulowane i mocno manipulacji zaprzeczajace. Wplyw czlowieka na wlasne zycie jest tym wiekszy im wieksza jest jego swiadomosc.. Pozdrawiam serdecznie.
+Quote Post

Posty w temacie
- leon   Kosmogonia   06.04.2008 - 08:48
- - MetaVirus   Śpieszę z pomocą, aby odpowiedzieć ci na to py...   06.04.2008 - 14:03
- - 6umerang   Ja mówię, że pierwszy był ananas - obal mi to ...   06.04.2008 - 20:25
|- - Majster   CYTAT(6umerang @ 06.04.2008 - 21:25)...   06.04.2008 - 21:11
|- - leon   MetaVirus Śpieszę z pomocą, aby odpowiedz...   07.04.2008 - 08:59
|- - Majster   CYTAT(leon @ 07.04.2008 - 09:59) Was...   07.04.2008 - 11:38
- - MetaVirus   Racja leon geniuszem nie jestem i nigdy nie twierd...   07.04.2008 - 21:52
|- - Zbyszek   A może siedzimy sobie całkiem w innym wymiarze i...   08.04.2008 - 07:44
- - ja:)   To ja może zacznę od początku. Nie będę porus...   09.04.2008 - 22:16
- - leon   Nareszcie czuję się usatysfakcjonowany z tego ż...   10.04.2008 - 07:12
|- - suwak   CYTAT(leon @ 10.04.2008 - 08:12) [.....   10.04.2008 - 14:54
- - twistoid   No cóż zwróciłbym uwagę że to tylko zbiór d...   10.04.2008 - 07:46
- - leon   twistoid jeżeli nie zauważyłes to temat jest z ...   10.04.2008 - 08:10
- - twistoid   Widzisz leon problem polega na tym że brak Ci dys...   10.04.2008 - 08:23
- - leon   Kolejny ciekawy temat http://www.niewyjasnione.pl/...   10.04.2008 - 08:33
|- - MadziaKK   CYTAT(leon @ 10.04.2008 - 08:33) -wc...   10.04.2008 - 09:16
- - leon   MadziaKK-Tylko mi leon nie ściemniaj i nie rób z...   10.04.2008 - 09:50
- - Herbina   Madzia KK napisala:" Tylko mi leon nie ściem...   10.04.2008 - 10:06
- - leon   Zamiast odpowiedzi własnymi słowami posłużę s...   10.04.2008 - 15:24
- - MadziaKK   leon, czy ty na oczy człowieku nie widzisz co ja ...   10.04.2008 - 15:29
5 Stron V   1 2 3 > » 

Go to the top of the page
Start new topic