Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Pierwsze Wrażenia, po kilku pierwszych mentalkach
Majster
post 28.04.2008 - 09:06
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2298

Od początku z dużym dystansem podchodziłem do tego tematu i jakoś nie bardzo mi się spieszyło by tak na serio wziąść się do ćwiczeń. Jednak stało się i jestem gotów opisaćswoje wrażenia i spostrzeżenia po kilku pierwszych podróżach.

Okazuję się, że jakościowo jest to bardzo zbliżone do LD/OBE pod względem doznań. No właśnie zdziwił mnie fakt, że mimo czucia ciała i słyszenia wszelkich dźwięków, jest się tam z wszelkimi tego konsekwencjami, ja akurat chodziłem po wyimaginowanej plaży i piasek, woda wszystko było tak realne.
Skoro już wspomniałem o czuciu prawdziwego ciała to może troche rozwinę. Można nie zwracać uwagi na doznania ze świata fizycznego lecz jest to dość trudne i dezorientuje, doznania są jakby przytłumione ale są.
Dużym minusem jest trudne utrzymanie tego stanu (jestem pewienm, że w miare ćwiczeń zmieni się to). Moje bycie 'tam' było taką bujanką bo co chwile traciłem 'jakość' doznań, albo wizja robiła się zupełnie niewryaźna albo traciłem czucie itp. Utrzymanie ciągłości bycia tam wymaga wielkiej i ciągłej koncetracji. W przeciwieństwie do LD/OBE w których nie bardzo trzeba na to zwracać uwagę.

Teraz troche o zdecydowanych pozytywach.
Po pierwsze wolność. LD jest fajne bo można robić co się chce i jak się chce i gdzie się chce... tutaj można o WIELE więcej. Wszystko cokolwiek się wymyśli staje się rzeczywistością na Twoich oczach. Ile się dzisiaj świetnych zachodów słońca naoglądałem i to w jakich dziwacznych miejscach, super sprawa. :)
Po drugie, szybciej się osiąga ten stan, wystarczy głęboki relaks by mieć już pełen wachlaż doznań.
Po trzecie, świadomość. Dzięki temu, że nie śpimy możemy idealnie kontrolować to co się dzieje i robić to co się chce bez zbędnych obaw, że zaliczymy cofke. Nie ma się także co obawiać zapomnienia czegokolwiek.

Podsumowując, jestem pozytywnie zaskoczony! ^^
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
6umerang
post 28.04.2008 - 12:08
Post #2

Dziadek do ożehuf
Nr użytkownika: 3906

Gratulacje Majster za nowy wymiar podróży i przede wszystkim dobrze, że dałeś mentalce szansę :)

Żeby mieć 100% dostrojenie musisz przetrzymać ten pierwszy etap gdzie właście świadomość ucieka do reala co chwilę - jak to przetrzymasz, to ciało wejdzie w głębszy trans i cały świat-tam stanie się zaj...iście realny i będzie żył własnym życiem. Dalej stracisz też poczucie ciała fizycznego i bodźce z realu przestaną już dopływać - to jednak nie ukrywam sprawia problem i dobrze jest mieć idealnie wyważoną senność ciała i przytomność umysłu.

Żeby odgłosy otoczenia cię nie rozpraszały a wręcz odwrotnie - pomogły się dostroić, startuj ze swojego pokoju/domu/mieszkania/okolicy - wówczas to co słyszysz pokryje się z tym co widzisz. I na koniec - trzymaj ciągłość podróży - tzn. jeśli chcesz zmienić scenę, czy zupełnie krajobraz, to znajdź jakiś "logiczny" powód i sposób na tą zmianę - ja np. z mojego pokoju do mojego miejsca w f27 lecę przez lustro, do innego miejsca mam połączenie przez studnię (w ogrodzie ją mam i w tamtym miejscu również jest) - to sprawia, że podświadomość przestaje to brać za wyobraźnię i ma jakąś ciągłość akcji i pseudologiczne przejścia.

Grunt, to dobrze się bawić.
Profile CardPM
+Quote Post
Majster
post 28.04.2008 - 13:04
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2298

CYTAT(6umerang @ 28.04.2008 - 13:08) *
Grunt, to dobrze się bawić.

Masz rację! :)

W sumie chciałoby się startować z pokoju ale nie potrafie, czemu? Nie mogę uspokoić myśli a wizualizacja jest tak chaotyczna, że nie mogę się wczooć. Zaczynałem (z resztą zawsze zaczynam wizualizacje w ten sposób) właśnie od wody, najchętniej jakiejś zatoki, lub morza, to mnie uspokaja i potrafię "gapić" się w to bez końca.
Coś takiego:
http://fotogalerie.pl/fotka/27418911671293...,Iluminacja.htm
http://fotogalerie.pl/fotka/27418911674236...rod,W-morze.htm
http://fotogalerie.pl/fotka/27418911671292...orod,Zatoka.htm

Może powinienem poćwiczyć relaksacje, sam nie wiem.
Jest jeszcze jedna ważna rzecz, która zauważyłem. W moich LD muszę coś robić, coś się musi dziać, bo inaczej się po prostu obudzę. Zupełnie inaczej jest w przypadku mentalki, moge uwalić się na plaży i gapić się w morze, dla mnie bomba.
Profile CardPM
+Quote Post
6umerang
post 28.04.2008 - 18:03
Post #4

Dziadek do ożehuf
Nr użytkownika: 3906

CYTAT(Majster @ 28.04.2008 - 14:04) *
Jest jeszcze jedna ważna rzecz, która zauważyłem. W moich LD muszę coś robić, coś się musi dziać, bo inaczej się po prostu obudzę. Zupełnie inaczej jest w przypadku mentalki, moge uwalić się na plaży i gapić się w morze, dla mnie bomba.

A no to jest niewątpliwa zaleta mentalki - kontrola. W każdym razie im dłużej jesteś w 'podróży' tym mocniej się wtapiasz i tym więcej doznań, zmysłów i akcji doznajesz. Chodzi o to, że jesteś sobie na tej plaży - odpoczywasz sobie, sączysz może drina a po pełnym wtopieniu może się przypadkiem tam ktoś zjawić, zobaczysz, że gdzieś tam się pojawią mewy robiące całkowicie niezaplanowane przez ciebie rzeczy, może pojawi się kuter - w zasadzie akcja pójdzie dalej - może to już wówczas jest ld - bo może ciało zasypia potem, ale jakość i kontrola tego typu stanu są znacznie większe niż w zwykłym ld - przynajmniej u mnie.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic