Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Yerba Mate A Obe & Ld
6umerang
post 03.06.2008 - 00:36
Post #1

Dziadek do ożehuf
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 3906

Kurczę, zauważyłem, że w subforum wspomagaczy nie ma yerba oddzielnego wątku, to też pomyślałem sobie, że warto stworzyć zupełnie nowy wątek w tym miejscu traktujący stricte o wpomaganiu oobe i ld poprzez picie yerba mate. Wątek jest odpowiedzią na coraz częstsze pytania dotyczące yerby.

Wiemy (pijący), że yerba nie wspomaga odmiennych stanów bezpośrednio - przynajmniej ja nie doszukałem się substancji takich, które w jakikolwiek sposób wpływałyby na świadomość. Wiadomo jednak, że yerba pośrednio jest dobrym wspomagaczem dzięki alkaloidom działającym na nas pobudzająco. Zaletą jest też brak dekoncentracji, poddenerwowania i innych skutków ubocznych znanych pijącym duże ilości kawy.

Yerba zawiera też sporo witamin i pierwiastków, które pośrednio przy długotrwałym stosowaniu wpływać mogą na jakość snu, w tym magnez (57,12mg/100g yerby), witamina B6 (0,83mg/100g yerby), niacyna (PP) w ilości 1,72mg/100g yerby, wapń (58,66mg/100g yerby) i oczywiście witaminka B1 - w ciągu dnia spokojnie pijąc yerbę pochłania się od 70-100% dziennego zapotrzebowania.

To wszystko sprawia, że sen jest przyjemniejszy, łatwiej wstaje się z łóżka i szybciej wypoczywa (pomocne przy 4+1 i pochodnych). Pijąc yerbę regularnie znacznie poprawia się samopoczucie (dzięki B1) a więc i większa motywacja do ćwiczeń z oobe, mniej się męczymy, mamy więcej energii i zapału. Yerba poprawia też pracę układu nerwowego - może więc i ma jakiś wpływ na "coś" - działa też jakoś korzystnie na pamięć, a więc może i na pamięć snu... Wszystkich zalet nie ma sensu pisać, bo łatwo znaleźć w necie.

Nie jest to na pewno zioło cudotwórcze, ale zapewne cholernie zdrowe i naturalnie pomagające oobe/ld dzieki odpowiedniemu oddziaływaniu na organizm.

Taka ciekawostka:

Podstawową ksantyną obecną w yerba mate jest mateina. Badania wykazują, że jeśli nawet kofeina występuje w mate, jej ilość jest tak niewielka, że potrzeba 100 torebek herbaty, aby zawartość kofeiny była równa szklance kawy. Dlatego też pobudzające działanie herbaty yerba mate nie pochodzi z kofeiny.

I teraz, ktoś, kto pije yerbę, może skomentować, czy widać jakąkolwiek różnicę "przed i po", czy faktycznie można ją uznać za pomocną?

Z mojej strony mogę napisać tyle, że jednak znacząco polepszyło się wyciąganie tyłka z łóżka po niemal zarwanej nocy a i więcej optymizmu jakoś tryska ze mnie. Widzę też różnicę w dniach, kiedy yerbę siorbię a kiedy nie i stanowczo mogę powiedzieć, że dni z yerbą są znacznie lepsze. Nie jestem też pewien, czy ma to związek z yerbą, ale jednak od pewnego czasu, kiedy regularnie piję yerbę częściej pamiętam sny, ale czy to yerba - nie wiem.

Yerba - boskie zioło - jak działa na was?
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Majster
post 03.06.2008 - 10:13
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2298

CYTAT(6umerang @ 03.06.2008 - 01:36) *
Taka ciekawostka:

Podstawową ksantyną obecną w yerba mate jest mateina. Badania wykazują, że jeśli nawet kofeina występuje w mate, jej ilość jest tak niewielka, że potrzeba 100 torebek herbaty, aby zawartość kofeiny była równa szklance kawy. Dlatego też pobudzające działanie herbaty yerba mate nie pochodzi z kofeiny.

Wątki dotyczące kofeiny i mateiny wielokrotnie pokazywały się na forum o yerbie. Tak samo często pojawia się ostateczne wyjaśnienie sprawy:

CYTAT
Mate products are sometimes marketed as "caffeine-free" alternatives to coffee and tea, and said to have fewer negative effects. This is often based on a claim that the primary active xanthine in mate is "mateine", erroneously said to be a stereoisomer of caffeine. As it is not chemically possible for caffeine to have a stereoisomer, this claim is false. "Mateine" is an official synonym of caffeine in the chemical databases.

Poza tym:
CYTAT
Dokładne badania wykazały, że przeciętna zawartość kofeiny w suchej masie liści yerba to od 0,7 do 2 proc., czyli niewiele mniej niż w ziarnach kawy (1-2,5 proc.).
- Cytat z Wiki

Oraz http://pl.wikipedia.org/wiki/Mateina

To ostatecznie wyjaśnia sprawę ;)

Tak czy siak ja niestety nie zauważyłem wspomagającego działania w tym temacie. Wręcz przeciwnie, po yerbie nie moge zasnąć zupełnie jak po kawie :P
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic