oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Niebezpieczna Oneironautyka, czy napewno...?
feni
post 06.11.2008 - 21:30
Post #1

Guests

CYTAT
"Orieninautyka ma też inny nie mniej przerażający aspekt, który jej propagatorzy wstydliwie przemilczają, są nim zaburzenia psychiczne, uszkodzenia mózgu i narkomania. Oto co pisze na ten temat jeden z autorytetów w dziedzinie psyhiatrii prof. Jarosław Półchłopek-Bachleda: "Jedno z zaburzeń snu tzw. świadome śnienie, stanowi szczególne zagrożenie tym bardziej, że od pewnego czasu temat ten staje się modny. Według najnowszych badań tzw świadome śnienie wynika z zaburzeń hormonalnych oraz rozregulowania równowagi w płynie mózgowo rdzeniowym podobnie jak ma to miejsce w shizofrenii, istnieją też przesłanki wskazujące na zwiazek tego zjawiska z uszkodzeniem hipokampu na co wyraźnie wskazuja badania prof. Steinera i jego zespołu. Zjawisko to występuje u dzieci oraz w okresie pokwitania w późniejszym wieku samoistnie ustępuje. Osobniki u których występuje to zjawisko szczególnie narażone są na shizofrenię a takrze innego rodzaju zaburzenia psychiczne. Tzw. świadome śnienie zwiazane jest ze zwiększona produkcją endorfin, melatoniny a takrze adrenaliny stąd sny tego typu śniący odbiera jako niezwykle żywe, o niemal mistycznym charakterze czesto przerażające. Zwiazek koszmarów ze świadomym śnieniem jest zresztą od dawna znany. Pojedyńcze wystąpienie świadomego snu jest tylko symptomem wskazującym na te zaburzenia i samo w sobie nie jest groźne, jeśli jednak tego typu sny powtarzają się wywołują poważne zaburzenia hormonalne i w konsekwencji prowadzą do powaznych zaburzeń psychicznych i uszkodzenia mózgu. Osobne zagadnienie stanowią psychologiczne powikłania zwiazane z występowaniem świadomego śnienia. Jak wykazują badania statystyczne 98% osób u których pojawia się to zjawisko wcześniej czy później sięga po narkotyki. Występowanie świadomych snów prostą droga prowadzi do narkomanii, nie przypadkowo od tysiącleci świadome śnienie i używanie halucynogenów ściśle wiązało się ze sobą. Nadmiar edorfin związany z tym zjawiskiem powoduje iż osobnik staje się uzależniony i kiedy poziom edorfin powraca do normy sięga po substytuty aby ponownie doświadczyć tych wrażeń. Inne komplikacje wiążą się, ze wzrostem agresji i zatraceniem rozróżniania pomiędzy jawą a snem." Profesor ilustruje swoje wypowiedzi opisem wielu przypadków w których ludzie wyskakiwali przez okna, lub robili inne rzeczy narażając zdrowie swoje i innych - biorąc rzeczywistość za sen. Opisuje też kliniczny przypadek Anny B. uczennicy Poznańskiego LO, która znalazła w internecie opisy wywoływania świadomych snów i nieodpowiedzialnie zaczęła na sobie eksperymentować stosując tzw metodę "testów rzeczywistości" i "Mild" oraz używając tzw dźwięków do synchronizacji fal mózgowych. Młoda zdolna dziewczyna, która osiągała znakomite wyniki w nauce stopniowo zaczęła dostawać coraz gorsze stopnie, stała sie rozkojarzona i coraz bardziej drażliwa. Co jak się okazało było wynikiem przerywania snu. Stopniowo, zaczął pogarszać sie jej kontakt z rzeczywistością i zaczęły pojawiać się kolejne symptomy. Kiedy trafiła na oddział z poważnymi zaburzeniami wskazującego na uszkodzenie mózgu miała za sobą bez mała 1,5 roku takiego intensywnego "treningu" i oczywiście wiele świadomych snów. Poddana eksperymentalnej terapii hormonalnej, połaczonej z elektrowstrząsami i lekami psychotropowymi już po miesiącu uwolniła się od świadomych snów stopniowo wróciła do normy. Leczenie trwało ponad rok. Dziś Anna funkconuje już samodzielnie, jednak ciagle musi przyjmowac leki i pozostaje pod kontrolą lekarza. Zdaniem lekarzy najbardziej tragicznym w skutkach okazało się użycie tzw dźwieków synchronizoujacych fale mózgowe, których szkodliwość poznano już w latach 70-tych. Nałożenie ich wpływu na zaburzenia hormonalne i brak równowagi w płynie mózgowo rdzeniowym będących wynikiem wywoływania tzw świadomych snów doprowadziło do trgedii. Profesor przedstawił wyniki swoich badań Polskiemu Związkow Psychiatrów i stał się jednym z inicjatorów obywatelskiego projektu ustawy mającej na celu zakazanie rozpowszechniania i używania tzw dźwieków synchronizujacych fale mózgowe oraz zakaz propagowania tzw oneironautyki. "
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
twistoid
post 07.11.2008 - 11:45
Post #2

http://demotywatory.pl/762
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Feni moja rada:
Idz do psychiatry i powiedz mu ze dzwieki powoduja u Ciebie utrate pamieci a najlepiej staraj sie mu to udowodnic krzyczac do ucha DŻŻŻŻŻŻŻ.Zobowiązuje sie wysłac Ci tort z pilnikiem albo innym wytrychem tylko ze najpierw musiałbys miec wolne rece.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
- feni   Niebezpieczna Oneironautyka   06.11.2008 - 21:30
- - michu19931   Nieciekawie to wygląda, ale myślę, że nie ma s...   06.11.2008 - 22:12
- - Spyro   Dobra, a teraz powiedz skad wziales ten cyctat i g...   06.11.2008 - 22:22
- - feni   No dobra ale ja mogę potwierdzić niektóre zdani...   06.11.2008 - 22:52
- - MetaPsyche   a konkretnie o których zdaniach piszesz?   06.11.2008 - 23:25
- - Silverka   ojej wedlug materialu powinnam byc juz trupem, od ...   07.11.2008 - 04:31
- - feni   U mnie problemem jest to, że po słuchaniu (prawd...   07.11.2008 - 05:43
- - Ketrab   Zdesperowani psychologowie po przejściach z depre...   07.11.2008 - 10:05
- - twistoid   Feni moja rada: Idz do psychiatry i powiedz mu ze ...   07.11.2008 - 11:45
|- - noktowizor   Swoją drogą, ciekawe czy psychiatra doświadczaj...   07.11.2008 - 12:56
|- - feni   CYTAT(twistoid @ 07.11.2008 - 11:45)...   07.11.2008 - 14:28
- - ldreamer   monroe miał przyjaciela a nie kolegę i mógł je...   07.11.2008 - 15:28
- - feni   Mi chodzi bardziej o te dudnienia różnicowe, bo ...   07.11.2008 - 15:38
- - ldreamer   jak ktoś w to wierzy to musi być idiotą ;] czy ...   07.11.2008 - 16:35
- - Zuben   ja nie zamierzam ćpać ani próbować :))))))))))...   07.11.2008 - 18:27
- - michu19931   Dla mnie na przykład Marihuana to używka.. Inne ...   07.11.2008 - 18:30
- - ldreamer   po prostu zrozumcie pewną bardzo fajną zależno�...   07.11.2008 - 18:35
- - tom   Wszyscy uzależnieni obecnie mieli sie wcześniej ...   07.11.2008 - 19:59
- - MetaPsyche   1. Ketrab - Psycholodzy walą ściemę, żeby zaro...   07.11.2008 - 20:06
- - feni   Masz rację. Całkowitą rację. Dobrze, ze są je...   07.11.2008 - 20:25
4 Stron V   1 2 3 > » 

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park