Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Kilka Pytań Nt Mentalki
Nyanna
post 10.06.2008 - 18:15
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 4029

Witam. Wybaczcie mi ten temat, ale nie mogę się doszukać pewnych informacji o mentalce, jakie mnie interesują. Wiem mniej więcej jak to wywoływać i czym różni się od OOBE ale nadal mam wątpliwości:

1. Czy jeśli w mentalce wybiorę się np do domu mojej koleżanki będąc przy pełnym dostrojeniu to zobaczę co ona robi naprawdę, czy jest to forma kreowania obrazów w podświadomości, które nie mają nic do wydarzeń z reala?

2. Do czego tak dokładnie służy mentalka? Jest to podobne do LD, czyli kreuje swój scenariusz w wyobraźni, czy bardziej podchodzi pod OOBE, czyli można w nim dostrzec rzeczy realne, przeszłość itp.

3. Czy do mentalki można zaliczyć coś takiego : Często wyobrażałam sobie jak gdzieś latam. Normalnie podczas spaceru itp. Widziałam wszystko (w miarę) i trochę czułam się jakbym naprawdę leciała. Nie przygotowywałam się do tego. Po prostu uznawałam to za zwykłe marzenia.

4. Czy podczas mentalki można spotkać inną podróżującą osobę, która jest w tym samym miejscu i będzie się pamiętało o czym się rozmawiało (2 osoby będą pamiętały to samo)

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Silverka
post 09.11.2008 - 11:16
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 5613

5.czy mogę zajmować się mentalką w każdej sytuacji,i w każdej pozycji?

tak, moen jak i bruce stosowali mentalki nawet przy piciu wina w barze, przy obiedzie;) a ja biorac przyklad z jego ksiazki takze stosuje mentalke wszedzie.

7.czy mentalka może być wyczerpująca/męcząca?

nie, wyobraz sobie, ze myslisz o swojej znajomej jakiejs. Widzisz ja jak rozmawia przez telefon. Po chwili dzwonis do niej i faktycznie rozmawiala przed chwila przez telefon.To jest mentalka. Czy to Cie meczy?

6.czy mogę w ten sposób porozumieć się z kimś w realu np.podczas mentalki polecę do mojego kumpla i coś mu powiem,będę rozmawiał z nim,czy później można to zweryfikować?czy to będzie prawdziwa rozmowa?czy ta osoba będzie mnie słyszała
?

odpo taka jak wyzej.

8.czy długotrwała mentalka może wymęczyć(psychicznie,umysłowo)?

Nie, jesli bedziesz się relaksowal wedlug wskazówek, i wszystko robil jak nalezy to nie. Tak samo jak z OOBE. Wszystko wymaga ostroznosci i dystansu.

9.czy trzeba mieć umysł oczyszczony z myśli(w czasie mentalki-przed)żeby zajmować się mentalką?

Tak, trzeba miec tak zwana jasnosc umyslu, i nei miec chaosu myslowego, bo wetedy nie wiesz ktore sa mysli twoje a ktore np twojego opiekuna. Dzieki temu wzrasta takze poziom odczuwania tego co neifizyczne.

10.czy trzeba mieć dobrą koncentrację żeby "podróżować mentalnie"?

Owszem, warto wycwiczyc tak zwana podwojna uwage, jak to mawial moen. Koncetrujesz sie na szklance ale widzisz jednoczesnie obrazy z otoczenia. Ale warto na pcozatek zamykac oczy i widziec obrazy. Np, wyobraz sobie balona, i zobaczysz go, ja to nazywam widzeniem intuicyjnym. Jesli zobaczyles balona w wyobrazni to nie bedziesz mial problemu z mentalka.

1.czy z metalki można przejść do ld?jeśli tak to po czym poznać że to już jest ld?

Jesli lezysz i sobie wizualizujesz coś, wtedy tak. To czysty WILD.

2.czy trzeba mieć dobrą wyobraźnię żeby zajmować się mentalką?

NiE. bo mentalka to faktycznosc stanu rzeczy a nie wyobrazanie sobie tego co jest, Przyklad z pania z telefonem.

3.czy można zasnąć podczas mentalki(świadomie lub nieświadomie)?

Wszystko ejst mozliwe.

4.czy do mentalki trzeba być wypoczętym,rozbudzonym?a może trzeba/można być sennym?

To zalezy jak Tobie odpowiada, chociaz warto miec te czyste mysli i byc skoncentrowanym a bedac sennym, mozna latwo popasc w wyobrazenia, i po prostu odleciec w fazę.

Pozdr S.
Profile CardPM
+Quote Post

Posty w temacie
- Nyanna   Kilka Pytań Nt Mentalki   10.06.2008 - 18:15
- - tom   1. Jesli sie porządnie dostroisz (co może byc r�...   10.06.2008 - 19:47
- - Sorecer   1. Myślę że to co zobaczysz to mix tego co wytw...   10.06.2008 - 20:13
|- - gruszka   4. moge potwierdzic na wlasnej skorze. spotykalism...   10.06.2008 - 21:28
|- - Sorecer   CYTAT(gruszka @ 10.06.2008 - 22:28) ...   10.06.2008 - 21:50
|- - gruszka   CYTAT(Sorecer @ 10.06.2008 - 22:50) ...   10.06.2008 - 22:06
- - Sorecer   Robert Monroe kiedyś pisał w pierwszej swojej ks...   10.06.2008 - 22:16
|- - gruszka   ciekawa teoria, nawet moglbym sie z nia zogdzic :)...   10.06.2008 - 22:21
- - Sorecer   Myślę że taki zapis z przeszłości może się ...   10.06.2008 - 22:58
- - Nyanna   Hmm dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze 2 pytania: ...   11.06.2008 - 19:33
- - Silverka   1. wmiare praktykiw szystko sie rozjasni. To takie...   11.06.2008 - 19:36
- - Nyanna   Tylko jak wyczuć tą przestrzeń? Próbowałam, a...   11.06.2008 - 19:47
- - Silverka   jesli Ci tak wygodnie to mmozesz sprobowac tak zor...   11.06.2008 - 19:52
- - Astralny błazen   ja mam jeszcze kilka pytań: 1.czy z metalki możn...   09.11.2008 - 10:49
- - 6umerang   CYTAT(Nyanna @ 10.06.2008 - 18:15) W...   10.11.2008 - 00:34
- - alien   Mam pytanie: Jeżeli nie czułam swojego ciała i ...   17.01.2009 - 13:55
|- - Zbyszek   Nie słuchajcie Bumeranga. W wielu punktach zgaduj...   17.01.2009 - 15:48
- - miclis   alien: 1.to z tymi kropkami to najprawdopodobniej ...   17.01.2009 - 17:24

Go to the top of the page
Start new topic