Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny - Happy End Historii O Jezusie ?, hmm
Gold
post 15.08.2009 - 09:28
Post #1

Gość Rodziny
Grupa: Podróżnicy
*
Nr użytkownika: 7210

Może od razu bez owijania w bawełnę, chciałem Was prosic o wyrażenie swojej opinii na temat tego ,, święta ,, wszystkich wierzących i nie.

1950 r. - papież Pius XII uchwala dogmat o wniebowzięciu NMP, choc w Ewangeliach nie ma o tym mowy !!! A przecież całe chrześcijaństwo opiera się na swojej świętej księdze ( Biblii ) W petycji do Watykanu Katolicy proszą o dogmatyzację fizycznego wniebowzięcia Marii. A więc święto zostało ustanowione, bo wierni tak chcieli ??

To wszystko przypomina coraz bardziej film, przy którym widzowie proszą o szczęśliwe zakończenie, autor się zgadza i realizuje ów pomysł widzów.

Ponawiam pytanie z początku, jaki stosunek macie do obecnego święta? Bo ja powiem szczerze, że nieuznaje takiego wymysłu ludzi...
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
iguana
post 15.08.2009 - 09:57
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 6865

Ludzie potrafią wymyślać bardzo dziwne rzeczy...
Ale Wierni KRK wierzą w to, i to ich osobista sprawa.
Nie uważam się za katoliczkę, ale nie widzę sensu walczyć czy zaprzeczać w ich dogmaty wiary.
Nie chcesz obchodzić święta? Twoja sprawa. Ja się cieszę, że dzięki świętu katolickiemu dostałam wolny dzień w pracy i mogę go poświęcić na spacer z moim dzieckiem.
A tak poza.... 15 sierpnia to również rocznica tzw. "Cudu nad Wisłą". Baardzo świeckie święto.
I jeszcze jedno... większość dogmatów jest "umownych". To nie jest odosobniony przypadek.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic