Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Rzecz O Medytacji .
SORROW
post 07.08.2009 - 18:03
Post #1

Guests

Sprawa medytacji intrygowała mnie od wielu lat . Nie ukrywam ,że jakieś dwa lata temu , kiedy zaczynałem - szło ciężko . Co prawda ćwiczenia wejścia w trans poprzedzające wyjścia sprzyjały uspokojeniu umysłu, zatrzymaniu pędu i nawału myśli , ale do medytacji właściwej było daleko.Kolejne próby na przełomie miesięcy były bardziej, lub mniej udane . Te udane można łatwo rozpoznać : umysł oczyszcza się i wchodzi w pewien ''tor'' uniemożliwiając w ten sposób rozproszenie . Po wyjściu z takiej medytacji reszta dnia jest poukładana i zbieżna, a nawet największe problemy stają się mało istotne. Nie oznacza to ,że je olewasz- wręcz przeciwnie: podchodzisz do nich na świeżo - z odpowiednim dystansem i na spokojnie w pełni rozwiązujesz .Umysł pracuje wtedy na innych obrotach, a Ty masz pozytywne nastawienie .
Jak napisałem -długo nie mogłem " zaiskrzyć " ,aż do pewnego momentu.
Któregoś dnia ,kiedy zacząłem wyciszać się , wcześniej usiadłem po turecku , dostrzegłem zarys kamiennego przejścia .To było jakby przejście pomiędzy skałami , takie kamienne wrota odsuwane w górę i dół . Od chwili zobaczenia ich wiedziałem ,że na nich spoczywa cały ciężar. Wstępnie koncentrowałem się na nich
zdając sobie sprawę,że jeżeli moje myśli krążą wokół tego synbolu-reszta umysłu jest całkowicie wolna. Po jakimś czasie symbol ustępuje , a umysł jest naprowadzony i wyciszony . Od tego momentu zaczynam raz za razem na nowo rozumieć sens medytacji .
Czasami po przedpołudniowej sesji medytacyjnej - po wielu godzinach w nocy otrzymuję po zaśnięciu obraz medytacyjny , spokój i uporządkowanie są tak widoczne,że aż w pewnym sensie dotkliwe . Przywracając świadomość powodują przebudzenie .
Jeszcze jedno: moment w którym masz zamiar zaprzestać ''bo nic mi dzisiaj z tej medytacji nie wyjdzie" jest najwłaściwszym ,żeby rozpoznać ,iż zbliża się pozytywne .Jak przetrwacie ten moment zwątpienia , dalej pójdzie już dobrze .

W tym temacie wrzucajcie sugestie i konkretne przykłady(jakie by one nie były :negatywy-czy pozytywy .

Zapraszam do ćwiczeń , bo warto.

sorrow--->adrian
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Freddy K
post 17.08.2009 - 23:01
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2547

Medytacja w życiu jest bardzo użyteczna, jak to mówią: jest dobra na wszytko, a już na pewno na zdrowie (potwierdzone naukowo).
Dzięki medytacji moje sny stały się świadome, poprawiła się koncentracja i pamięć, umysł stał się jasny, wszystko wydało się proste, zniknął stres. Z medytacji czerpałem energię i optymizm, a wszystko to dzięki codziennej 1-godzinnej medytacji.

Raporty z badań nad wpływem medytacji
http://www.samadi.republika.pl/rart156.htm

Może w jakimś stopniu sens medytacji, która ma tak pozytywny wpływ na nasze życie, oddadzą poniższe słowa:

"Medytowanie jest jak podróż samolotem. Przez okienko uważności, widzimy poza kabiną umysłu rozgwieżdżoną noc, i słońce wstające z morza chmur. Medytowanie to obserwowanie samego siebie, to widzenie obejmujące jednym spojrzeniem bez otwarcia oczu i ciało, i duszę. Jest to wydeptywanie ścieżki do samego siebie. Jest odkrywaniem podświadomości, później Boskości, a w końcu — Świadomości. Medytowanie to ścieżka życia wiodąca do końca dni, której celem jest jakiś stan poza wszystkim. To wiązanie się z Duchem w swej duszy, z Duchem nie różnym od Ducha wszystkich dusz".
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 20.08.2009 - 22:50
Post #3

Guests

Dobrze jest się przygotować przed medytacją. Poczynając od ciała : lekki stretching, rozgrzewka, rozluźnienie mięśni plus ewentualnie prysznic.Znika wtedy napięcie w mięśniach i ciało może lepiej się wyciszyć. Następnie dobrze jest rozładować emocje. Może to być np taniec, który również jest formą medytacji. Po prostu pozwólcie ciału by wyraziło siebie bez żadnych blokad. Czujesz jakies napięcie to wyraź je bez zastanowienia. Zrobienie czegoś szalonego, wyjście poza codzienny schemat dnia sprawi, że człowiek się wyzwala.
Czasem wyjeżdżam poza miasto by trochę się wyciszyć.Jest wiele pięknych miejsc nie uczeszczanych zbytnio przez ludzi jak np pewna nieduża polanka pośrodku duzego lasu. Z dala od cywilizacji mogę sobie usiąść na pniu w swietle słońca i poczuc sie naprawde zjednoczony z naturą. W takim miejscu pozwalam sobie nawet na wyzwolenie emocji poprzez glosny spiew czy nawet krzyk.Jezeli czlowiek codzienie żyje w napieciu to taki stan bedzie dla niego czyms naturalnym. To naprawde oczyszcza, mozna byc zdziwionym jak nagle spokojnie i swobodnie mozna sie poczuc.
Wtedy zwyklę przechodzę do medytacji. Najwazniejsze jest y sie nie napinac, nie irytowac jezeli umysl bedzie błądził. W razie rozkojarzenia powinno sie spokojnie wracac na poprzedni tor. Jezeli cos sie pojawia: mysl czy jakis bodziec zewnetrzny to nie walczyc z nim , nie podazac za nim ale pozwolic mu odejść.
+Quote Post

Posty w temacie
- SORROW   Rzecz O Medytacji .   07.08.2009 - 18:03
- - r_m   Napiszę tylko tutaj, że medytacja którą stosuj...   07.08.2009 - 22:07
- - Aloha   "8. Bądź w pełni obecny, przytomny i uważ...   08.08.2009 - 11:31
- - doloreska   CYTAT(SORROW @ 07.08.2009 - 19:03) J...   09.08.2009 - 13:06
|- - SORROW   CYTAT(doloreska @ 09.08.2009 - 14:06...   09.08.2009 - 17:00
- - SORROW   Dzisiaj pierwsza prawie dwugodzinna medytacja ......   12.08.2009 - 19:11
- - wisnia_16   Sorrow, medytujesz na leżąco czy na siedząco? :...   12.08.2009 - 22:01
|- - SORROW   CYTAT(wisnia_16 @ 12.08.2009 - 23:01...   12.08.2009 - 22:17
- - dreamer_the_one   wiele razy sie brałem za medytacje i wiele razy m...   12.08.2009 - 22:59
|- - SORROW   CYTAT(dreamer_the_one @ 12.08.2009 - 23...   14.08.2009 - 01:41
- - dreamer_the_one   nie wiem o co chodzi z okularami i kapeluszem. res...   14.08.2009 - 09:00
- - Kronopio   medytowanie tylko z pozoru jest nudne. W rzeczywis...   14.08.2009 - 10:12
- - Aloha   A mnie akurat przeciwsloneczne pomagajá... Tutaj ...   14.08.2009 - 11:15
- - dreamer_the_one   fenks ;) wezme sie za medytacje. jeszcze dzisiaj :...   14.08.2009 - 11:26
- - Kris_BD_1992   Ja medytuje swoim własnym ukochanym sposobem:P Si...   17.08.2009 - 16:25
|- - SORROW   CYTAT(Kris_BD_1992 @ 17.08.2009 - 17...   17.08.2009 - 17:47
- - dreamer_the_one   nie daje wiary. troll? bytof pieprzy :P nic noweg...   17.08.2009 - 18:34
- - set.h   Dawniej bardzo dużo medytowałem. Mój rekord to ...   17.08.2009 - 21:44
3 Stron V   1 2 3 >

Go to the top of the page
Start new topic