Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Chaos Myśli, Dekoncentracja., Wasze sposoby na klarowność wizji i myśli.
Majster
post 15.09.2009 - 16:51
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2298

Celem tego tematu jest pomoc mi :D oraz innym użytkownikom w osiągnięciu i utrzymaniu dobrej jakoścowo mentalki.
Zainspirowały mnie posty Daniela de Moyi, w których to pisał o powstrzymaniu niechcianych myśli itp.Także te wasze ciągłe podróże, w których ja nie mogę uczestniczyć :(
Czemu? Już mówię. Otóż zawsze walcze z myślami. Nie mogę utrzymać koncentracji, często wizja urywa się nagle bo coś mnie rozproszyło czy zdekoncentrowało. Wywołanie mentalki jest dla mnie cholernie trudne, utrzymanie jednego stałego obrazu przed oczami graniczy z cudem. Wymaga to ode mnie wielkiego skupienia i ciagłej koncentracji. Problemów z wywołaniem mentalki nie mam jedynie rano. Nie mam także problemów z wizualizacją czy czuciem bycia gdzieś (zapachami i innymi bodźcami). Wszystko jest pięknie gdy pozwalam wyobraźni szaleć, jednak przez to nigdy nie mogę do końca znalaźć się w miejscu którym chciałbym się znaleźć i zamiast iść łąką w słoneczny dzień, przedzieram się przez zaspy śniegu (przykład prawdziwy).
Kolejną sprawą jest utrzymanie mentalki w trakcie silnych odczuć emocjonalnych. I nie, nie mówie tu konkretnie o seksie zboczuchy! :P Przykładem może być tu np. latanie (uwielbiam to) odczuwam wtedy niesamowitą euforię, to samo z oglądaniem niesamowitych nie-z-tej-ziemi widoków np. czerwony jak krew zachód słońca na jakiejś wulkanicznej planecie połączony z niebieską poświatą pobliskiego księżyca ehhh... niestety kilka dłuższych chwil takiego zapomnienia opłacane są stopniowym zakończeniem mentalki.

Teraz moje pytania.
Jak sobie z tym radzicie? Co robicie przed mentalką by uspokoić myśli? Co robicie w trakcie wizualizacji (wyobrażania sobie) by obraz nie żył własnym życiem (nie chodzi mi tu o to co się dzieje np w wyobrażonym pokoju tylko, że zamiast pokoju po chwili jest jaskinia a po pieciu sekundach jadący na rowerze pies)? Co robicie w trakcie mentalki by utrzymać ją jak najdłużej?

Liczę na masę pomocnych jak zwykle odpowiedzi. :)
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
X_Xfrau
post 16.09.2009 - 08:28
Post #2

Przechodzień
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 7378

Hmmm no tak, ja już pierwsze wiosenki mam za sobą ale pewnie też bym tak miała mając dwadzieścia lat bo byłam niesamowicie energetyczna i musiałam dwie godziny dziennie uprawiać sport by pozbyć się nadmiaru energii, a utrzymać koncentracje albo pozbyć się natłoku myśli - chyba niemożliwe. Mogę więc Ci powiedzieć, zmęcz się. Zmęcz się metodycznie - wiesz tak żebyś poczuł że prawie padasz na twarz. Bieganie, jazda na rowerze - 100 km tyle ile będziesz potrzebował. Możesz wybiegać z ciała pewne rzeczy. Powtarzając to podczas rytmu kroków. Skoro kochasz naturę to kontemplacja natury powinna Ci pomóc. Kładź się na ziemi. Latem po prostu kładź się w świadomy sposób na ziemi. Poczujesz się jak dziecko w kolebce. Śpij pod gołym niebem, na ziemi - spróbuj. No i chyba zrób kurs Silvy z Wójcikiewiczem. Programowanie jest całkiem dobre - bo nawet jeżeli tego nie czujemy na początku to z czasem relaksacja i wyciszanie przychodzi samoistnie i bardzo szybko osiągamy stan alfa. Przerobiłam to wszystko. No i dzielę się z tobą moimi doświadczeniami. NIE PRZEJMUJ SIĘ taki jaki jesteś teraz jest dobre bo masz potencjał. Tylko wszystko musimy robić po kolei. Wiesz jak to jest: dwie ręce, dwie nogi, jedna głowa. Więc obraz przed oczami też tylko jeden. I nie rób nic na siłę. Masz myslopląs. Zamiast się na to złościć, pozwól Twojej głowie błądzić, pozwól sobie na fantazjowanie ale potem po pewnym czasie powiedz stop. Pamiętaj Ty tu rządzisz! ;-))) pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 16.09.2009 - 11:02
Post #3

Guests

Zbyt szybko oczekujesz rezultatów. Moja rada : spędź swój dzień normalnie tak jak zwykle tylko raz na jakiś czas zatrzymuj się i zobacz czym zaprzątasz sobie głowę. Zauważysz, że często po prostu wałkujesz te same sprawy lub myśli, które do niczego nie prowadzą. Poświęć trochę czasu na medytację w której będziesz obserwatorem. Pozwól myślom płynąć swobodnie jednak nie bierz w nich udziału, po prosu obserwuj. Potem odnotuj swoje spostrzeżenia. Kolejnym krokiem jest koncentracja. Skupiaj się na jednej rzeczy gdy coś robisz: gdy jesz to skupiaj sie na jedzeniu i odpychaj mysli z tm nie zwiazane itd Jezeli w ciagu dnia nachodzi cie jakas mysl to zastanow sie czy jest teraz ci potrzebna. Jezeli masz jakies sprawy na glowie to usiadz i je rozwiaz a potem skup sie na dzialaniu. Gdy o czyms myslisz to skup sie tylko na tej jednej mysli. Medytuj codziennie przez określoną ilość czasu skupiając się na pustce umysłu.
Gdy poczujesz, ze masz jako taką kontrole to zaczniesz swiadomie tworzyc. Przypominaj sobie obrazy z minionego dnia gdy beda jeszcze swieze, skup sie na tym, przezyj to na nowo jeszcze raz. Idź ulica i co chwila zamykaj na pare sekund oczy i sprobuj zobaczyc otoczenie w umysle. Było już troche o tym na forum, sam pare razy pisalem o proponowanych cwiczeniach.

Twoim problemem jest oczekiwanie natychmiastowego sukcesu. Gdy jeszcze masz chaos w umysle to nie zamkniesz ot tak oczu i po chwili zapomnisz o całym świecie dostrajając się do innego miejsca. Poza tym pamietaj, że wizualizacja to nie tylko obraz ale rowniez dzwiek lub uczucia. Dla odmiany skup sie tylko na odczuciach, zapomnij o obrazie. Cos Cie rozproszy- ok to nic, wracaj do tego co robiles. Nawet jezeli trwa to tylko sekunde to ciesz się tym malym sukcesem. Dobrze, że maksymalnie sie skupiasz, potem to bedzie przychodziło łatwiej. Jest to dlugi proces wiec musisz byc wytrwaly i poswiecac troche czasu dziennie na trening. Raczej rozłóż swoje cwiczenia na długie miesiące i dopiero wtedy obserwuj zmiany.
Dobrze sie przygotuj do mentalki, niech nic Cie nie rozprasza. Wejdź w głęboki trans byś łatwiej zpomnial o ciele. Uzywaj zatyczek do uszu by zignorowac dźwięki.
Nie ma innego sposobu niż determinacja i cwiczenia by zapanować nad sobą.
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic